Introvert

Waarom introverte mensen zich vaak een buitenstaander voelen

waarom jij je als introvert als een buitenstaander kan voelen

Wanneer je introvert bent dan kun je het gevoel hebben dat je anders dan anderen bent. Zelfs als kind had je misschien al het gevoel dat je anders was dan andere mensen. Je was een buitenstaander die er niet helemaal bij hoorde, hoe graag je dit ook wilde.

Je een buitenstaander voelen komt veel voor onder mensen die introvert zijn. Daarom vind je onderstaand 6 experts die uitleggen hoe het komt dat jij je zo voelt en die tips voor je hebben:

1 De maatschappij is gericht op extraverte personen
Introverte mensen leven in een wereld die veel meer is ingericht op extraverte dan op introverte mensen. We vieren makkelijke praters en mensen die altijd bezig zijn. We leven in een cultuur van altijd meer willen – meer spullen, meer geld, meer activiteiten. En dit is behoorlijk overweldigende wanneer je introvert bent en je een wat rustigere manier van leven prefereert.

>10 dingen waar je als introvert blij van wordt

Het antwoord ligt niet in het aanpassen van onszelf zodat we voldoen aan het ‘normaal’ beeld van de maatschappij. Nee, ga in plaats daarvan bijvoorbeeld opzoek gaan naar anderen die net zoals jij zijn. Het internet is hier een makkelijk medium voor. Je bent echt niet de enige die het lastig vindt om een gesprek over koetjes en kalfjes op gang te houden.

— Michaela Chung, introvert auteur en coach

2 We herkennen introverte mensen niet wanneer we ze tegenkomen
We geloven dat de meeste mensen extravert zijn en doen ons best om ook extravert te zijn. Met het spotlight op extravert gedrag vergeten we soms dat er ook heel erg veel introverte mensen zijn. Dus begin met het herkennen van introverte mensen. Onthoud dat ongeveer de helft van de mensen in de kamer, op straat of op dat feestje introvert is.

— Dr. Laurie Helgoe, psycholoog en auteur van Introvert Power: Why Your Inner Life Is Your Hidden Strength 

->9 kenmerken van introverte personen die de meeste mensen niet begrijpen

We wachten tot anderen op ons af komen
Veel introverte mensen die ik heb gesproken voor mijn boek: Introverts in Love: The Quiet Way to Happily Ever After, zijn behoorlijk passief als het op relaties aankomt. Ze wachten tot andere mensen hun benaderen. En ik denk dat dit kloppend is voor veel onderdelen van het sociale leven van iemand die introvert is; we hebben de neiging om te wachten op een uitnodiging en we voelen ons buitengesloten wanneer we mensen dingen zonder ons zien doen. We hebben het gevoel dat iedereen een bepaalde verbinding met elkaar heeft waar jij niet tussen kunt komen. Ik geloof dat het voor introverte mensen belangrijk is om pro-actief te zijn met het in contact komen met mensen die we leuk of interessant vinden. We moeten het centrum van ons eigen (rustige) leven worden, in plaats van dat we het gevoel krijgen dat we ons buitengesloten voelen.

— Sophia Dembling, schrijfster van: Introverts in Love: The Quiet Way to Happily Ever After 

4 Nieuwe vrienden maken kan uitputtend zijn
Introverte personen kunnen het gevoel hebben dat ze een buitenstaander zijn omdat de eerste fase van een relatie krijgen het meest uitputtend is. Gezamenlijke interesses met anderen proberen te vinden kan vermoeiend zijn als je zo introvert bent. Als je ergens bijhoort voel jij je vaak veilig, maar het kan lastig zijn om ergens bij te horen als de eerste fase van aftastende gesprekken zo vermoeiend voor je is.

Probeer daarom naar plekken te gaan waar er al een gedeelde interesse is. Vind een groep waarbij je de ‘small talk’ kan overslaan omdat er al een gedeelde interesse is. Bezoek eens een lezing over een onderwerp wat je aanspreekt, zoek een hobby (meditatieklas, naailes, hardloopclubje, etc.). En vind iemand die je ergens kan introduceren, het is altijd makkelijker om ergens bij te horen wanneer iemand je helpt.

Al Motter, M.A., Ontwikkelingspsycholoog en co-host van de Introvert/Extrovert podcast

-> Voor alle introverten die te veel over alles nadenken 

5 We verliezen onszelf liever in onze eigen wereld
We hebben altijd te horen gekregen dat het leven leuk moet zijn en dat als we ‘normaal’ zijn deze vreugde moeten delen met vele anderen. Maar introverte personen hebben niet altijd de energie om zo sociaal betrokken te zijn. Vele van ons verliezen ons in ons werk, ons gezin of onze hobby’s en daarnaast hebben we nog een paar goede vrienden. En we kunnen ons dan anders of alleen voelen omdat wij niet zo’n groot sociaal leven hebben.

Mijn eerste reactie hierop is: omarm het! Je een buitenstaander voelen kan eenzaam of verkeerd voelen, maar er is een enorme wereld die je kunt ontdekken die niet bestaat uit wat iedereen doet. Wat mij geholpen heeft is om mijn krachten te bundelen met andere ‘buitenstaanders’, ze zijn fantastisch!

Brenda Knowles, personal coach voor introverte personen

-> 16 lieve dingen waarvan elke introvert zou willen dat iemand dit af en toe voor haar zou doen

6 Onze maatschappij kan mensen die introvert zijn het gevoel geven dat ze niet voldoen
Onze cultuur heeft de neiging om extraverte persoonlijkheden aan te moedigen, zoals het hebben van een vlotte babbel hebben en altijd je woordje klaar hebben. Zeker als dit ook nog eens gepaard gaat met succes in het leven. En hoe meer introvert je bent, hoe meer tijd je voor jezelf nodig hebt om op te laden en hoe meer introvert je bent, hoe meer je het gevoel kunt hebben dat je ergens niet bijhoort. Maar accepteer, begrijp en waardeer jezelf, de manier waarop jij bent en de manier waarop jij functioneert. Dat is waar het omgaat. Introverte mensen hebben waanzinig goede kwaliteiten. Weet daarnaast dat je niet alleen bent, er zijn zo veel mensen zoals jij. Zoek ze op en deel je ervaringen.

— Aaron Caycedo-Kimura, bedenker van de INFJoe cartoon series voor introverte mensen

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram

bron Introvertdear.com foto thefashionguitar.com