Diner Recepten

Recept: Aubergine taartje

Aubergine taartje

Een aubergine taartje met pikante tomatensaus, mozzarella, parmaham, pecorino kaas en een frisse peterselie dressing. Een smaakvol en licht voorgerecht en dat maakt dit gerecht in mijn ogen zeer geschikt voor kerst (of voor elk ander moment wanneer je meerdere gangen wilt serveren). Ik ben niet zo gewend om meerdere dagen 3 of meer gangen te eten en heb vaak al snel genoeg. Om die reden kies ik vaak voor wat kleinere en lichte gerechtjes zodat er ook nog wat ruimte overblijft voor het dessert.

… Ben je op zoek naar een vegetarisch voorgerecht? Dan laat je de parmaham, en de ansjovis in de saus gewoon weg. Wil je toch wat extra pit toevoegen aan dit taartje? Kruimel dan wat blokjes blauwe kaas tussen het taartje.  

Dit heb je nodig
… voor 2 personen

1 aubergine, in plakken gesneden (ong. 1 cm dik)
400 gram rijpe tomaten, in blokjes gesneden
basilicum
peterselie
citroen
3 takjes tijm
2 knoflookteentjes
1 flinke sjalot, fijngesnipperd
halve rode peper, fijngesneden
bosje platte peterselie
3/4 ansjovisfilet, uit blik
1 eetl. kappertjes
1 laurierblaadje
1/2 eetl. paprikapoeder
mozzarella
pecorino kaas
parmaham, 4 plakjes
olijfolie om in te bakken
olijfolie, van goede kwaliteit
mosterd
peper & zout

Snijd de aubergine in plakjes van 1 cm en wrijf deze in met olijfolie. Bak de aubergine in een pan gaar. Leg op een bord en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verhit wat olijfolie in een pannetje en fruit hierin de fijngesnipperde sjalot, 1 geperst knoflookteentje en rode peper. Voeg na 2 minuten de paprikapoeder en ansjovisfilets toe en bak even kort mee op zacht vuur. Voeg na een paar minuten de blokjes tomaat, kappertjes, tijmblaadjes en laurier toe. Breng aan de kook en laat vervolgens voor 15-20 minuutjes op laag vuur stoven. Als de structuur nog te waterig is dan moet de saus nog even op het vuur blijven staan om in te koken. Pureer de saus met behulp van een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.

Voor de peterselie dressing snijd je een bosje peterselie fijn inclusief de steeltjes! Er zit onwijs veel smaak in deze steeltjes. Niet weggooien dus, maar gewoon gebruiken! Doe het sap van een citroen in een hoge kom en doe hier 2/3 extra olijfolie van goede kwaliteit bij. Voeg hier een fijngesneden knoflookteentje aan toe samen met de peterselie, wat peper & zout en een kloddertje mosterd. Pureer de dressing en zet apart.

Vet een ovenschaal in en leg hierin een plakje aubergine. Bestrijk de aubergine rijkelijk met de tomatenpasta en bekleed met een plakje parmaham. Leg hierop weer een plakje aubergine, tomatenpasta en wat mozzarella. Dan weer een plakje aubergine, tomatenpasta en parmaham. Dan het laatste plakje aubergine met een topping van vers geraspte pecorino kaas.

Maak het tweede taartje en schuif het geheel voor zo’n 20-30 minuten in de oven. Garneer met de peterselie dressing en wat fijngesneden basilicum.

Blijebietjes.nl

Over de schrijver

Berber

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl