Geluk

In balans zijn wat is dat nou precies?

Stil of rustig zijn is geen zwakte
Annemiek Stam
Geschreven door Annemiek Stam

‘Je bent ook helemaal niet in balans’, zei iemand een tijdje geleden tegen me. Oeps. Bam. Ze had gelijk. Ik voelde me niet stabiel, niet evenwichtig en niet ‘in charge’. En dat is ook niet zo gek. Tijdens een zwangerschap en na een bevalling kan je -behoorlijk- ‘uit balans’ raken -onder aanvoering van je hormonen. Ik dus ook. Geen fijn gevoel als je je nieuwe leventje probeert in te richten met twee kleine kindjes die volledig afhankelijk van je zijn.

In balans zijn, een mooie term, maar ook wel wat vaag. Dus wat betekent nou precies ‘in balans’ zijn en wat levert het je op?

Ik geef je de antwoorden

‘In balans’ zijn is:

In je kracht staan
Ook al zo’n mooie, maar ietwat vage term: ‘in je kracht staan’. Je staat in je kracht als je jezelf bent, in jezelf gelooft en bij jezelf blijft. Je weet en doet waar je goed in bent en doet de dingen die je leuk vindt. Je leeft vanuit je kracht, je hebt energie, je geniet en ervaart geluk. Je staat letterlijk stevig in je schoenen.

Vanuit vertrouwen leven in plaats van uit angst
Als je vanuit angst leeft, dan zal je leven daar op den duur niet prettiger van worden. Je doet of laat iets omdat je bang bent iets kwijt te raken of om iets niet te willen voelen. Maar hoe meer je vanuit angst leeft, hoe angstiger je wordt. Terwijl, als je leeft vanuit vertrouwen of liefde, je ook meer vertrouwen en liefde zal ervaren. Je kan je voorstellen dat je daar gelukkiger van wordt. Je kan op deze manier meer datgeen doen wat je graag wil en zijn wie je bent (zie in je kracht staan).

Het gevoel van controle en overzicht hebben op een natuurlijke manier in plaats van krampachtig
Controle willen hebben en krampachtig vasthouden aan dingen of mensen komen ook voort uit angst (zie vanuit vertrouwen leven). Het geeft je houvast en zekerheid, maar je kan je afvragen hoe reëel deze zekerheid is. Juist door te durven loslaten zal je ervaren dat er minder zekerheid nodig is. Je houvast kan je vinden in je eigen kracht, vertrouwen en liefde. 

Goed in je vel zitten
Letterlijk. Je fysieke gezondheid telt ook! Massages, yoga, ademhalingsoefeningen en ander lichaamswerk zijn manieren om te aarden en in contact te komen met je lichaam. Om ratio en gevoel weer in evenwicht te krijgen. Voldoende slaap, gezonde voeding en voldoende ontspanning horen hier ook bij.

Na ongeveer een half jaar na de bevalling had ik het gevoel dat het me zelf niet meer zou lukken om weer ‘de oude’ te worden. Ik was erg ziek geweest en kwakkelde wat door tussen de slaaparme nachten. Mijn lichaam kreeg niet voldoende rust om zelf in balans te komen. Mentaal en emotioneel voelde het ook absoluut niet evenwichtig. Dat heeft allemaal invloed op elkaar en voor ik het wist zat ik in een vicieuze cirkel. Tijd dus voor wat hulp!

Voetreflextherapie was voor mij hetgeen dat erg goed geholpen heeft. Blokkades in mijn lichaam werden opgeheven, organen ge-reset en de energie is weer gaan stromen. Daarnaast zorgde het er ook voor dat ik weer goed gegrond ben en me stevig voel.

Dat heeft zijn uitwerking gehad op m’n mentale gesteldheid en de storm van emoties is ook weer gaan liggen.

Dat voelt fijn en nu kan ik er ook weer voor anderen zijn. In balans zijn, stevig in mijn schoenen staan en goed in mijn vel zitten is toch wel erg prettig -en noodzakelijk- voor mijn werk. Voel ik me niet zo, dan kan ik andere vrouwen ook niet ondersteunen en coachen. En al helemaal niet in deze thema’s. Terwijl ik als coach hierin juist veel ondersteuning kan geven.

En ook als moeder -(zorg)drager van het gezin- is het zo fijn om die stevigheid te voelen en vanuit vertrouwen op te voeden. Nu ik dit weer voel, besef ik me ook hoe waardevol dat is en hoe ik het gemist heb.

Om hen een stevige basis met vertrouwen mee te geven is het belangrijk dat ze -nu ze afhankelijk van me zijn- van me op aan kunnen. Dat ze vanuit mijn stevigheid en vertrouwen dit voor hunzelf kunnen opbouwen. Als ze later zelf dan een keer uit balans raken of misschien zelfs omvallen dan hebben ze die stevige basis om op terug te vallen en weer op te krabbelen.

Na een zwangerschap en bevalling heeft iedere vrouw tijd nodig om weer in balans te komen. Bij de een gaat dit sneller en makkelijker dan bij de ander.

Maar ook na een miskraam, bij een onvervulde kinderwens waar je mee bezig bent, in het moederschap of na een heftige gebeurtenis kan je ‘uit balans’ zijn.

Ervaar jij dit ook, heb je er last van en lukt het je niet om zelf de balans weer te krijgen? Help je zelf dan een handje door coaching, voetreflex of een andere therapie die voor jou werkt!

www.annemiekstam.nl

Over de schrijver

Annemiek Stam

Annemiek Stam

Ik ben Annemiek Stam, Feminine Power Coach, speciaal voor jonge vrouwen zoals jij die voelen dat er meer uit zichzelf en het leven te halen is. Maar die dat tot nu toe nog niet gedurfd hebben of geen idee hebben hoe. Die de ratrace en de hectiek van hun dagelijkse leven willen stopzetten, weer de connectie met zichzelf willen maken. Om vanuit de liefde voor haarzelf en met SOULPOWER hun droomleven te creëren.