Geluk

Heb jij je dagelijkse portie pret al binnen? 

Over single zijn en mannen met poloshirts
Avatar foto
Geschreven door Carolijn Roelofs

Pret
De adrenaline giert door mijn lijf, mijn hart maakt sprongen en ik voel dat ik rode blossen op mijn wangen heb. Mijn hoofd is leeg, ik zit werkelijk in mijn “nothing box” (ja echt dames…het is niet alleen voor mannen weggelegd ;-)…).

Ik hoor het suizen van de wind. De koude berglucht omringt mijn hoofd en toch heb ik het warm. Het enige wat ik voel is pure pret.

Puur klein geluk.

Nee ik ben niet heel stoer aan het paragliden of bungeejumpen. Ik ga ook niet van een zwarte piste.

Ik ben aan het sleeën. Correctie…ik rodel.

Met mijn mooie gezin zoef ik vanaf 2.150 meter hoogte over een besneeuwd bergpad naar beneden. Lachend en gillend komen we beneden aan. Dat gaat best hard!

Wat een eenvoudig plezier beleven we daar die middag met elkaar. Zo simpel is het dus om onbezorgd pret te hebben. Wanneer ik de vijf sleetjes achter mij aan trek om ze bij het verzamelpunt neer te zetten, realiseer ik me hoe fijn dit gevoel is. Het smaakt naar meer.

Simpel geraakt
Dit ogenschijnlijk eenvoudige moment tijdens onze kerstvakantie heeft mij geraakt. In eerste instantie natuurlijk vanwege die onbezorgde pret en het mooie moment samen in harmonie met elkaar (en dat is met twee pubers wel eens anders). Maar ook omdat ik mij daar besefte dat ik in het dagelijks leven te weinig zorg voor die kleine pretmomentjes.

Ik beleef enorm veel plezier aan mijn werk, daarin valt genoeg te lachen.

Mijn man en ik ondernemen regelmatig samen en met vrienden heel veel leuke dingen. We bezoeken theater, genieten enorm van Concert at Sea, zijn beiden groot fan van Armin van Buuren en een bezoek aan een goede apres skitent levert ons allemaal heel veel plezier, ontspanning en gelach op.

De uitstapjes die ik maak met mijn vriendinnen zorgen zeker voor “in je broek moeten plassen van het lachen” momenten.

Echter in de drukte van alle dag, met werk, school, trainingen van de kinderen, boodschappen, koken etc. is de aandacht voor het kleine plezier soms ver te zoeken. We hebben haast, zijn moe, er moet nog overhoord worden, gebadderd, gepoetst en wat al niet meer. Hoe vaak eindigt jouw dag uitgeput en gejaagd zonder ook maar één echt onbedaarlijk, onbezonnen, vrolijk lachmoment?

Bij mij kan dat dus wel vaker. Niet dat we hier nou hele dagen chagrijnig rond lopen, zo is het ook niet. Maar wat minder in die standaard modus en wat meer onbezonnen pret kan echt geen kwaad.

Geluksstofjes
Hoe leuk al die georganiseerde pleziertjes ook zijn, van kleine dingen als sleeën gaat je bloed ook al sneller stromen, komen de lachkriebels vanzelf naar boven en ontstaan de geluksstofjes endorfine, serotonine en dopamine in onze hersenen. En wanneer deze stofjes in de juiste hoeveelheid in ons lichaam aanwezig zijn, kunnen we de hele wereld aan, zijn we slanker, vitaler, creatiever en gezonder.

We kunnen zelf heel gemakkelijk zorgen dat we meer van die geluksstofjes aanmaken en ons vervolgens heel de dag voelen alsof we van een berg gerodeld zijn ;-).

9 suggesties voor meer dagelijkse pretmomenten

– kijk in de spiegel en zeg met een brede lach hardop… “wat ben jij een leuk mens”
– speel verstoppertje met je kinderen.
– zet je favoriete nummer op en dans alsof niemand anders je ziet.
– sluip bij de buren in de tuin en spring op de trampoline.
– geef iemand de kieteldood en onderga hem daarna zelf ook.
– hou een karaoke uurtje.
– heeft het gesneeuwd ‘s avonds(het kan ook in Nederland)….ga gelijk naar buiten.
– kijk naar een goede lachfilm.
– LACH gewoon omdat lachen zo lekker voelt.

Daar op dat rodelpad in Oostenrijk, besloot ik dat ik ga zorgen voor meerdere keren per week een onbedaarlijk, onbezonnen lachmoment. Om de simpele reden dat het een boost aan energie geeft. Het is bevrijdend, ontspannen en het geeft je elke dag kleine waardevolle geluksmomentjes.

Wat was jouw laatste onbedaarlijk en bevrijdend genietmoment? Ben jij goed in zo maar pret maken met kleine dingen? Of laat jij je soms net als ik meeslepen in de waan van de dag en vergeet je die kleine geluksmomentjes te pakken? Ik ben benieuwd hoe hoog jouw pretgehalte in je leven is. Laat je het weten, middels een reactie op Facebook? Of stuur een persoonlijk bericht naar carolijn@coachable.nl

coachable.nl

Over de schrijver

Avatar foto

Carolijn Roelofs

Als ervaringsdeskundige, weet ik wat coaching je kan brengen: mildheid, bewustzijn, energie, kansen en duurzame verandering. Ik ben er een gelukkiger en completer mens door geworden. Deze ervaring en mijn vakkennis motiveert mij om anderen te stimuleren en in beweging te zetten op een manier die bij hen past.