Relaties

3 dingen die we moeten weten over onze mannen

3 dingen die we moeten weten over mannen

Mannen, we houden van ze, kunnen niet zonder ze en we kunnen ze soms achter het behang plakken. Want soms lijken het wel wezens van een anderen planeet. Mannen zijn nu eenmaal anders dan vrouwen en we weten dat we nu generaliseren en dat er absoluut uitzonderingen zijn, maar in het algemeen lopen wij vrouwen toch tegen dingen aan die we maar moeilijk kunnen begrijpen. Daarom vind je onderstaand drie dingen die handig zijn om te weten als het gaat om mannen en relaties.

1 Stop met alles willen controleren
We staan er vaak niet bij stil hoe belangrijk het is voor een man om zijn vrouw gelukkig te maken, een man voelt een grote tevredenheid als hij voor zijn vrouw kan zorgen en als zij dankzij hem gelukkig is. En vrouwen vinden het heerlijk om zich geliefd te voelen door hun man. Nou prima, niets aan het handje zou je denken.. Hmmm toch wel. Want wij vrouwen steken vaak zo veel energie in onze relatie en doen vaak zo veel voor onze man dat we onze man bijna geen ruimte meer laten om dingen voor ons te doen.

Als we constant alle plannen maken, alle maaltijden bereiden, de agenda’s beheren en er voor zorgen dat alles is geregeld dan is weinig ruimte meer over voor een man om een man te zijn. Ergens voelt dit niet goed voor een man, want hij is de man is huis! Wat gebeurt er vervolgens vaak: mannen gaan achterover leunen. Dus de vrouwen gaan te veel geven en de mannen laten alles gebeuren. Wij vrouwen irriteren zich daar weer aan; “hij doet nooit wat, ik moet alles alleen doen”. Maar irritatie en woede bieden geen oplossing, een stapje terug doen en je man weer man laten zijn kan wel een oplossing zijn.

Als je wilt dat jullie relatie soepeler verloopt laat jouw man dan man zijn en probeer niet alles te controleren. Geef je man ook daadwerkelijk de kans om dingen (voor jou) te doen. Hij doet dingen waarschijnlijk op een andere manier dan jou, prima toch? Het hoeft niet altijd te gaan zoals jij wilt.

2 Mannen en vrouwen trekken zich om andere redenen terug
Als vrouw zijnde kan het soms moeilijk te begrijpen zijn dat mannen soms even afstand van ons nemen (zelfs als ze van ons houden). Als een man zich terugtrekt dan maken we ons vaak direct zorgen of we raken in paniek en denken dat we iets verkeerds hebben gedaan. Soms denken we zelfs dat hij misschien niet meer van ons houdt.

We denken dit omdat wij, als vrouwen, ons meestal terugtrekken als er iets aan de hand is. Maar mannen zijn daarin anders dan ons. Een man trekt zich terug van een vrouw om simpelweg wat ruimte voor zichzelf te creëren, daar hoeft helemaal niets achter te zitten.

Vrouwen streven er naar om diepe emotionele band met onze mannen te creëren, niet alleen met de mannen in ons leven trouwens. We doen dit ook met vriendinnen. En hoewel mannen het fijn vinden om emotioneel aan ons gebonden te zijn hebben ze een sterke drang naar autonomie en onafhankelijkheid. Dat hoort nou eenmaal bij het man zijn.

Onthoud dat afstand niet noodzakelijk het einde hoeft te betekenen, het kan zelfs voor een man helemaal niets betekenen.

3 Vrouwen zijn gevoelsmensen, mannen zijn rationeler
Wij vrouwen kunnen het gevoel krijgen dat mannen ons niet begrijpen. En dit klopt ook wel. Ze begrijpen echt niet dat wij zo emotioneel kunnen zijn. Problemen oplossen laat hem goed over zichzelf voelen, logica laat hem goed voelen. Als iets kapot is moet het volgens een man worden gemaakt, als er een probleem is dan moet hier een oplossing voor worden gezocht. Daarom kunnen onze emoties zo overweldigend zijn voor een man, want emoties die kun je niet 1, 2, 3 maken. Wij vrouwen kunnen dit verschil maar het beste accepteren.

Zoals wij ook onze emoties accepteren. Ze komen en gaan, de ene minuut zijn ze er, de volgende minuut zijn ze weer verdwenen. Dit is normaal, laat je emoties gewoon door je heen stromen. Je man begrijpt jouw emoties misschien niet maar dit betekent niet dat het hem niets kan schelen of dat hij je niet wilt helpen! Hij weet vaak gewoon niet zo goed wat hij er mee aan moet.

Onthoud dat hij jou gelukkig wil maken. Dus als er iets is wat hij kan doen, vertel het hem gewoon. Hij zal je waarschijnlijk graag willen helpen. Je kunt tegen hem zeggen dat je bijvoorbeeld vastgehouden wilt worden of dat je wilt dat hij luistert zonder dat hij een oplossing hoeft te bedenken.

De volgende keer dat je weer het gevoel hebt dat jij en je man van 2 verschillende planeten komen, onthoud dan dat jullie inderdaad verschillend zijn. En dat je juist daarom van hem houdt.

Herken jij deze verschillen tussen mannen en vrouwen? Kun je zelf nog wat voorbeelden toevoegen? Of heb je tips? Laat ze hieronder achter, we kunnen van elkaar leren.