Gezondheid

Ramen open! (ook als het buiten koud is)

Open de ramen!

Het wordt weer kouder dus we kunnen weer onder onze dekentjes kruipen, de kaarsen gezellig aansteken en de verwarming een slinger geven. Maar voordat jij je kachel opstookt, je binnen opsluit en je ramen niet meer opendoet lees dan verder!

Als jij ramen dicht doet dan blijft je huis warm en het scheelt energie, maar het houdt ook de luchtvervuiling binnen. Wist jij dat de lucht binnen vaak meer vervuild is dan de lucht buiten? Zelfs in grote steden. Door simpelweg het raam open te zetten, ook als het koud is, kun je deze luchtvervuiling drastisch verminderen. Regelmatig luchten dus die heerlijke warme huisjes van ons!

Hoe kan het dan dat de lucht binnenshuis zo vervuild is?
Er zijn verschillende oorzaken van de luchtvervuiling binnenshuis. Zo kan het onder andere komen door: bouwmaterialen, lijm in meubels, schoonmaakmiddelen, sigarettenrook, rookgassen van verbranding. Daarnaast produceert een gemiddeld gezin wel 10 tot 15 liter vocht per dag door uitademen, transpireren, koken en wassen, en ook deze vochtige lucht is vervuild.

Gemiddeld spenderen we 90(!)% van onze tijd binnen, het is dus belangrijk om luchtvervuiling zo veel mogelijk te reduceren. Dus open een raam en laat de frisse lucht binnenstromen. Zelfs wanneer het buiten koud is, is het belangrijk om dagelijks 5 minuten een raam open te gooien waardoor je concentratie luchtvervuiling in huis al aanzienlijk vermindert.

Klik hier voor andere tips om je huis gezond te houden.

Mindbodygreen