Relaties Single

Hoe het echt is om bij een narcist weg te gaan

narcist weg te gaan

Wanneer je een relatie hebt met een narcist dan draait alles om hem (of haar). Het is verwarrend en uitputtend. De dag dat je eindelijk klaar bent om de stap te nemen om bij de narcist weg te gaan zul je zien dat je dit wel moest doen omdat jouw leven weer om jou moet draaien en je jouw energie weer in jezelf moet stoppen.

En hoewel dit super goed is en je een hele grote stap in de juiste richting hebt gezet moet jij jezelf ook mentaal en emotioneel voorbereiden op een aanpassingsperiode nadat je bij je narcistische ex bent weggaan. Want deze periode zal wel wat uitdagingen bieden.

Het is altijd moeilijk als twee mensen uit elkaar gaan, maar weggaan bij een narcist is enorm moeilijk. Het is net zo’n achtbaan als je relatie zelf. De patronen herkennen die bij deze periode horen kan je helpen om hiermee om te gaan. Onderstaand vind je een lijst van 8 patronen en daarnaast 8 tips over hoe je hiermee om kunt gaan:

1 Obsessief zijn
Proberen een relatie te hebben met iemand die narcistisch is, is moeilijk. Dus om je ex partner te begrijpen heb je waarschijnlijk veel tijd doorgebracht met het analyseren van zijn gedrag en karakter. Nadat je deze relatie achter je hebt gelaten zul je het patroon van analyseren en voor een ander nadenken niet zomaar kunnen loslaten.

Wat zou kunnen werken:
Wanneer je weer begint na te denken over wat er allemaal mis was met je ex, is het goed om je te beseffen dat dit jouw zorg niet meer is. Natuurlijk moet je dingen verwerken maar op een gegeven moment moet je niet blijven hangen en moet je verder. Dwing jezelf om ergens anders aan te denken.

2 Rationaliseren
Deze heb je waarschijnlijk vaak geoefend. Omdat je zoveel hebt meegemaakt met je narcistische ex partner, heb je waarschijnlijk ook heel veel excuses voor zijn gedrag gemaakt, zijn houding goed gepraat, zijn leugens vast verkeerd begrepen en op je tenen gelopen om zo de lieve vrede te bewaren. En wanneer je hem nu mist – en je zult hem (gaan) missen – dan zul je de boel weer gaan rationaliseren door te denken: ‘Och het was toch eigenlijk allemaal niet zo erg en hij bedoelde het niet zo”.

Wat zou kunnen werken:
Niet appen of bellen, gewoon helemaal geen contact meer hebben. Verbreek als je geen kinderen hebt de verbinding tussen jullie. Ook als je nog dingen van hem te goed hebt, niets is meer waard dan jouw gemoedsrust.

-> Een narcist in je leven gehad? Zo kun je ermee om gaan

3 Je zenuwachtig of onrustig voelen
Dit is ook zo’n bekend gevoel. Je ex zorgde er waarschijnlijk voor dat je altijd gespannen was en je zenuwstel is hier nog steeds niet van bekomen. Weggaan kan ook leiden tot nieuwe stress en angsten, waardoor jij je nog onrustiger gaat voelen. Daarnaast is er ook geen seks meer, waardoor je geen dopamine meer aanmaakt, terwijl dat je hoofd net boven water hield.

Wat zou kunnen werken:
Diep in en uitademen, yoga, meditatie, wandelen, hardlopen of andere vormen van sport. Doe elke dag of elke wanneer je het nodig hebt iets.

4 Je voelt je belabberd
In een relatie met een narcist draait het om macht. Hij heeft het, jij niet. Jij probeert alles normaal te houden en probeert dingen te sussen, maar het lukt je nooit echt. Het zal je ook nooit zijn gelukt want je ex deed dit expres, maar nu er niets meer is om te sussen, nu er geen drama’s meer zijn val je in zwart en leeg gat. Het leven is niet meer opwindend, maar saai.

Wat zou kunnen werken:
Accepteer dat je deze ‘saaie’ periode nodig hebt en je zult zien dat je hier over een tijdje van gaat genieten. Je zult het gaan zien als welverdiende rust en kalmte, wat je overigens hard nodig hebt. Probeer ondertussen nieuwe activiteiten te vinden, nieuwe vrienden te maken want de kans is groot dat je ex je heeft geïsoleerd van je oude vrienden of doe moeite om je oude vriendschappen weer op te pakken. Meditatie kan je geest tot rust brengen en je doen inzien dat rust juist hetgeen is wat je nu nodig hebt. Denk alsjeblieft niet dat je deze opwinding nodig hebt, het was een verslaving en daar moet je nu los van komen en dat gaat je lukken!

5 Schaamte
Nu je wat afstand hebt genomen zie je de ongezonde patronen in jullie relatie. Het kan zijn dat jij nu schaamte voelt, dat jij je afvraagt waarom je hier zo ver in bent meegegaan en waarom je niet eerder voor jezelf hebt gekozen. Want hoe kon je zo dom en naïef zijn? Je kunt je vooral schamen als je in de buurt van familie en vrienden bent die het al veel langer dan jij doorhadden.

Wat zou kunnen werken:
Wees niet zo streng voor jezelf. Narcisten zijn in het begin vaak heel charmant en experts in het verleiden en jij bent maar gewoon mens. Vergeef het jezelf, hij manipuleerde je en was niet altijd vreselijk want hij kon ook heel charmant zijn en daarom was het zo moeilijk om uiteindelijk weg te gaan. Dus geef jezelf niet de schuld en wees alleen maar heel lief voor jezelf. Weet dat jouw onschuld en goede hart juist is iets heel moois is en dat jij een open hart en vertrouwen in mensen hebt, iets wat een narcist nooit zal ervaren.

6 Twijfelen aan jezelf
Aangezien het een strategie is van een narcist om anderen naar beneden te halen om zo zichzelf beter te laten voelen is het niet gek dat jij nu aan jezelf twijfelt. Narcisten willen dat jij onzeker bent, dus zelfvertrouwen is momenteel een onbekend gevoel. Ook durven vertrouwen op je eigen gevoel en inschattingsvermogen is waarschijnlijk ver te zoeken.

Wat zou kunnen werken:
Er zijn therapeuten, zelf-hulp programma’s en groepen die je kunnen helpen om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen. Je zult verstelt staan van de resultaten die je hierdoor kunt boeken.

7 Spijt
Als je langere tijd samen met je ex bent geweest kun jij je nu afvragen waarom je zo veel tijd aan hem hebt verspild. En wanneer je ook kinderen van hem hebt dan heb je wel meer op je bordje dan alleen maar spijt. Maar het aller belangrijkste is dat je nu voor jezelf hebt gekozen.

Wat zou kunnen werken:
Kijk niet terug en kijk vooruit. Kijk naar de toekomst, naar nieuwe kansen en mogelijkheden; je leven ligt voor je! Ieder mens krijgt ergens spijt van in het leven, maar zo is het leven nu eenmaal.

8 Verwerken
De dingen die je hebt gelezen in dit artikel zullen de pijn in je hart niet verlichten, maar het kan je misschien wel helpen realiseren dat het niet aan jou ligt. Dat de dingen die je nu voelt normaal zijn en dat het een moeilijk proces is, maar dat je juist nu door moet zetten.

Wat zou kunnen werken:
Neem de tijd om deze relatie te verwerken, om je boosheid en verdriet een plekje te geven. Als jij jezelf troost, weet dan dat je dankbaar mag zijn dat je weer terug bent. Dat jij jezelf weer kunt zijn.

Waarom is in bijna alle gevallen geen contact meer met je ex het beste?
Het is niet makkelijk om bij een narcist weg te gaan. Omdat je momenteel zo in de war bent, zul jij je waarschijnlijk ex missen. Je zult de leuke dingen missen en de seks, maar je mist hem niet. Je mist niet de persoon die je zo manipuleerde en die je zo klein liet voelen. Want hoe sterk je in de afgelopen, dagen, weken of maanden ook bent geworden, als je hem ziet windt hij je zo weer om zijn vinger. Hij is charmant, hij liegt en dit is een patroon waar jullie misschien wel jaren in hebben gezeten. Dus sta het niet toe dat hij weer onder je huid komt.

Vaak voel jij je alleen tot hem aangetrokken als hij bij je in de buurt is, wanneer hij de deur uit is voel je weer dat hij niet goed voor je is. Maar als hij in de buurt is, is het bijna onmogelijk om je grenzen aan te geven en om je zelfrespect te behouden.

Breek het contact, indien mogelijk, daarom compleet af. Bouw je leven weer op en in dit nieuwe leven is geen plek meer voor hem! Succes, je kunt het want je bent sterker dan je zelf denkt!

Gerelateerd: 9 signalen dat je te maken hebt met een narcist

Volg jij Herhealth.nl al op  Instagram?

Mindbodygreen.com