Gezondheid

De voordelen van lichaamsbeweging bij artrose

De voordelen van lichaamsbeweging bij artrose

We snappen natuurlijk dat je je eventueel zorgen zou kunnen maken dat oefeningen bij het hebben van artrose de gewrichten zouden kunnen schaden en meer pijn zou kunnen veroorzaken; toch blijkt onderzoek aan te tonen dat mensen toch echt meer zouden moeten oefenen met bewegen wanneer ze artrose hebben. In feite wordt lichaamsbeweging altijd beschouwd als de meest effectieve, niet-medicinale behandeling voor het verminderen van pijn en het verbeteren van beweging bij patiënten met artrose.

Welke oefeningen werken in dit geval het beste voor artrose? Elk van de volgende soorten oefeningen speelt zeker een rol bij het behouden en verbeteren van het vermogen om te bewegen en te functioneren:

Bewegingsbereik of flexibiliteit oefeningen
Bewegingsbereik verwijst naar het vermogen om de gewrichten te bewegen door de volledige bewegingen in te zetten waarvoor deze zijn ‘ontworpen’. Deze oefeningen omvatten zachte rek-oefeningen en bewegingen die de gewrichten volledig zullen inzetten. Door deze oefeningen regelmatig te doen, kunt je de flexibiliteit in de gewrichten behouden en verbeteren.

Aerobics
Deze oefeningen versterken het hart en maken de longen efficiënter. Aerobics training vermindert ook vermoeidheid en bouwt uithoudingsvermogen op, terwijl het helpt het gewicht onder controle te houden door het aantal calorieën dat het lichaam gebruikt te verhogen. Voorbeelden van dit soort oefeningen zijn wandelen, joggen, fietsen, zwemmen of het gebruik van de step-trainer.

Wandelen
Gratis en gemakkelijk voor de gewrichten! Lopen heeft een groot aantal voordelen. Een belangrijk pluspunt is dat het de bloedsomloop verbetert, hartaandoeningen af zal weren, de bloeddruk verlaagt en, als gevolg van het fanatiek beoefenen, het hart versterkt. Het verlaagt ook het risico op botbreuken (door het verlies van botmassa te stoppen of te vertragen) en versterkt de spieren die de gewrichten ondersteunen.

Water oefeningen
Deze zijn vooral nuttig voor mensen die net beginnen met sporten en voor mensen met overgewicht. Bij wateroefeningen wordt niet gezwommen, maar worden de oefeningen uitgevoerd in ongeveer schouderhoogte water. Het drijfvermogen van het water helpt de druk van uw lichaamsgewicht op de aangetaste gewrichten (zoals bijvoorbeeld een artrose knie of artrose hand) te verminderen, terwijl het de spieren weerstand biedt om sterker te worden. Regelmatige water oefening kan helpen pijn te verlichten en de dagelijkse functie te verbeteren.