Kinderen

Een ouder verliezen heeft voor altijd effect op je – hoe oud je ook bent

Een ouder verliezen heeft voor altijd effect op je - hoe oud je ook bent

Onderzoeken tonen aan dat het verlies van een ouder een levenslang en blijvend effect op mensen van alle leeftijden heeft. Het trauma van het verlies van een ouder heeft een groot effect op ons, hoe oud we ook zijn. Het verdriet is zo groot dat er onderzoeken zijn die aantonen dat het verlies van een vader of moeder zelfs de chemie in ons brein kan veranderen en dat het blijvende psychische veranderingen kan veroorzaken.

De manier waarop ons brein rouw verwerkt is diep en complex, maar het gebeurt in dezelfde gebieden als waar we ons geheugen vandaan halen en we terugkijken naar het verleden. Het zijn ook dezelfde regio’s als waar we onze slaap en trek reguleren. Wat verklaart waarom je in tijden van rouw slecht slaapt en verschil in eetlust merkt.

-> De fout die ik maakte bij mijn rouwende vriendin

Het verlies van een ouder, onverwacht of niet, is heftig. Wanneer je een ouder op jonge leeftijd verliest dan gebeurt dit vaak plotseling, wat kan leiden tot ontkenning en langere fases van woede tijdens de rouwperiode. De tijd hebben om je voor te bereiden en te accepteren dat je afscheid moet nemen van een ouder geeft de mogelijkheid om gedag te zeggen en om een steun te zoeken. Dit kan de reden zijn waarom onderzoeken aantonen dat jongere mensen diep geraakt worden door het verlies van een ouder.

De dood van een ouder kan leiden tot verhoogd risico op emotionele en mentale gezondheidsproblemen zoals depressie, angststoornis of verslaving. Een ouder verliezen tijdens de kindertijd verhoogt deze kans.

Veel van ons hebben complexe relaties met onze ouders en sommige hebben helemaal geen relatie. Het resultaat van onopgeloste emoties zoals woede en wrok heeft ook een blijvend effect op onze psyche. De dood van een ouder betekent dat er geen kans is dat een ruzie wordt bijgelegd of dat gevoelens worden erkent.

Wanneer het gaat over het verlies van een ouder dan bestaat er niet zoiets als ‘er overheen komen’. Het maakt niet uit hoe de relatie was die je had met je vader of moeder en wat voor ouder ze ook waren. Het heeft voor de rest van ons leven effect op ons.

-> 7 redenen waarom huilen betekent dat je sterk bent

scarrymommy.com