Relaties

Het kenmerk van een giftige relatie is dat je het totaal niet door hebt

Het kenmerk van een giftige relatie is dat je het totaal niet door hebt

Het kenmerk van een giftige relatie is dat jij je niet realiseert dat je relatie giftig voor je is, tot de schade al is geleden. Giftige relaties relaties vergiftigen je langzaam en stilletjes, daarom zijn ze zo gevaarlijk.

Je blijft niet in een giftige relatie omdat je geen eigenwaarde hebt of omdat je de kracht niet hebt om weg te gaan. Nee je blijft omdat je hoopt op een goede afloopt. Je blijft omdat je er van overtuigd bent dat de andere persoon je soulmate is. Je blijft omdat je ondanks de ruzies en de nare gevoelens die je soms voelt, de ander je overtuigt te blijven door beloftes te maken. De hoop die de ander je geeft doet niet alleen de pijn vervagen, maar ook jouw vermogen om realistisch na te denken.

Maar giftige relaties zijn niet hetzelfde als verkeerde relaties. Nee giftige relaties zijn manipulatie en afleidingstactieken. Deze mensen verdraaien jouw woorden en gebruiken ze vervolgens tegen je. Het is een spel, wat jij altijd zult verliezen. En één van de belangrijkste signalen van deze relatie is dat jij het (onbewust) constant voor jezelf aan het goed praten bent waarom jullie bij elkaar zijn.

Een ander veel voorkomend signaal is dat jij de gene bent die zichzelf altijd maar moet verdedigen. Weet je waarom je zo defensief bent? Omdat je weet, ergens diep van binnen, dat er iets mis is.

Giftige relaties blijven doorgaan omdat jij jezelf ervan hebt overtuigd dat je de ander nodig hebt en daarom probeert je brein je te overtuigen om te blijven. Maar als je echt zou moeten blijven dan zou je er niet zo hard voor hoeven te werken.

Giftige relaties zorgen ervoor dat je verblind raakt, dat je besluiteloos wordt en uiteindelijk kunnen ze alles van je afpakken, maar niet je intuïtie. Ze kunnen je van je plezier, je geld, je tijd, het leven wat je ooit had beroven, maar niemand kan dat kleine stemmetje wat je diep van binnen hebt van je afnemen. Je moet alleen leren om er naar te luisteren.

Slachtoffers van giftige relaties zijn geen stomme vrouwen (of mannen) die zo desparete waren dat ze niet meer los wilden laten. Het zijn slachtoffers omdat ze bewust zijn gemanipuleerd. Het zijn slachtoffers omdat ze gebrainwasht zijn om iemand anders woorden eerder te geloven dan hun eigen instincten.

Maar gelukkig gaan deze relaties vaak niet voor eeuwig door. Uiteindelijk spreekt het stemmetje van zo diep van binnen zit zich uit. Of uiteindelijk is het gewoon genoeg of uiteindelijk wordt iemand wakker. Uiteindelijk realiseren ze zich dat ze verblind waren door hoop, kracht en wilskracht en dat iemand hun goedaardige natuur tegen ze heeft gebruikt.

En ze zich dit realiseren dan kijken ze terug en weten ze dat altijd wisten dat er iets fouts zat. Het weten, maar het eigenlijk niet willen weten. Precies wat de manipulerende partner wil.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?