Gezondheid

3 manieren om een gezonde levensstijl te ontwikkelen

Op sociale media, in magazines en in krantenartikelen gaat het steeds vaker over gezond worden en blijven. Met vitamines, sportsupplementen en allerlei soorten lichaamsverzorging wordt er geadverteerd om van je lichaam een tempel te maken. Toch hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Hoe zorg je er namelijk voor dat jij een gewone gezonde levensstijl kunt ontwikkelen, zonder dat je hierbij een beroep hoeft te doen op allerlei supplementen? Met deze tips leer jij jezelf beter kennen en kom je erachter hoe je een routine kunt ontwikkelen die bij jou past.

  1. Sport op jouw manier

Sporten lijkt iedereen tegenwoordig in de sportschool te doen. Waar het vroeger heel gebruikelijk was om aan teamsporten te doen, is in de huidige individualistische samenleving de sportschool the place to be. Toch kan dit ook een drempel vormen om naar de sportschool te gaan. Misschien vind jij het juist heerlijk om in een team te sporten of doe jij liever oefeningen op je eigen kamer. Voor fit worden en sterkere spieren krijgen, gelden geen vaste regels. Sport daarom op een manier waar jij je prettig bij voelt! Wel is het aan te raden om te sporten met een coach, zodat je blessures voorkomt. Op die manier verzeker je jezelf van sportplezier en is het makkelijker om in een vaste sportroutine te komen.

  1. De juiste verzorging voor jouw lichaam

Lichaamsverzorging is in de basis voor veel mensen hetzelfde: ’s ochtends stap je onder de douche, breng je je haar in model en maak je ontbijt. Zoals ieder lichaam anders is, is het echter niet gezegd dat jouw ochtendroutine hierbij ophoudt. Om je fit te voelen, is het bijvoorbeeld voor meer dan de helft van de Nederlanders noodzakelijk om een bril of lenzen te dragen. Wanneer je deze niet draagt, kan de oogafwijking verergeren en kun je onder meer last krijgen van hoofdpijn. Daarbij komt dat je ook klachten kunt ervaren wanneer je de verkeerde lenzen draagt. Zo is het mogelijk dat je gewone daglenzen draagt, terwijl je ovaalvormige ogen hebt en daarom torische daglenzen hoort te dragen. Doordat de ogen van mensen allemaal anders zijn, is lenzen bestellen iets waar je zorgvuldig en met aandacht over na moet denken. Ga daarom eerst langs bij een opticien om te achterhalen welke lens bij jouw oog past. De juiste lichaamsverzorging verschilt immers per lichaam.

  1. Rust en ontspanning in perioden van stress

In Nederland draait de werkende wereld grotendeels om efficiëntie, waardoor burn-outs en overspannenheid steeds vaker voorkomen. Om je daarom goed in je vel te voelen en zonder stress door het leven te gaan, is het belangrijk om tussen je werkzaamheden door rust te nemen. Het kan bijvoorbeeld helpen om elke 50 minuten een pauze van 10 minuten in te lassen of om één weekenddag standaard niks te plannen. Op die manier krijg je de ruimte om te relativeren en je creatieve geest de vrije loop te laten. Wie kent het voorbeeld niet dat de beste ideeën ontstaan, als je even naar de wc gaat? Naast een prettige manier van sporten en de juiste lichaamsverzorging voor jouw lichaam, is onderdeel van een gezonde levensstijl daarom dat je ruimte overlaat voor ontspanning en momenten van rust inplant.