Relaties Single

Lieve onbaatzuchtige vrouw, dit is de reden waarom jij foute mannen aantrekt

foute mannen aantrekt

Ik probeerde alles wat kapot was te maken. Ik ging niet weg uit slechte relaties, nee ik bleef. Ik bleef foute mannen aantrekken, mannen die gered moesten worden… door mij.

En ik ken veel vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. We trekken mannen aan die vreemdgaan, die zich niet durven te binden, die emotioneel niet beschikbaar zijn, narcisten en verslaafden. Het lijkt wel of we een magneet zijn voor al het manvolk wat ‘fout’ is en toch worden we hierdoor aangetrokken, toch denken we dat wij ze kunnen helpen. Maar ik moet toegeven, ik ben er nooit in geslaagd.

Ik heb mezelf nooit de kans gegeven om een stap terug te doen en eens te kijken naar de motieven van mijn gedrag. Waarom wilde ik zo graag de gebroken stukken van een ander opruimen? Door zo onbaatzuchtig te zijn dacht ik dat het niet erg was om op de tweede plek te staan, want ik zette de behoeftes van een ander voorop. En dat was toch ook mooi? Ik dacht ook oprecht dat ik deze mannen kon redden, dat ik ze kon veranderen.

-> Een relatie met een foute man gehad? Die lessen die je hieruit kunt halen

Wij trekken deze mannen aan omdat we geloven dat ze ons nodig hebben en ze niet helpen zou egoïstisch en ongevoelig zijn. Maar we geven onszelf de schuld als ze niet veranderen. We kijken naar onze tekortkomingen en vragen ons af wat er fout is gegaan, wat er mis is met ons.

Maar misschien is er een andere reden waarom deze mannen op ons pad komen. Misschien komen deze mannen op onze paden omdat ze ons moeten leren dat het oké is om soms egoïstisch te zijn. Misschien komen deze mannen op ons pad om de dingen aan te tonen waar we nog mee aan de slag moeten. En dat we echt, maar dan ook echt beter van onszelf moeten gaan houden.

Het is tijd voor ons om ons te realiseren dat het welzijn van een man niet onze verantwoordelijkheid is. We verdienen mannen die niet geholpen hoeven te worden. Het moment dat we echt inzien dat we deze mannen niet hoeven te helpen, dat wij niet verantwoordelijk zijn voor hun leed, is het moment dat je ze snel voorbij loopt.

Stop met het willen zorgen en te veel geven om deze mannen die jou niet waard zijn! Breng de focus weer terug op jou en trek de man aan die jij verdient. Het is lastig om met je gewoontes te breken, maar door dit patroon te verbreken zul jij veel gelukkiger worden in de toekomst. In plaats van foute mannen te redden, red jij jezelf! Maar even praktisch, hoe doen we dit dan?

-> Column Josine: Over foute mannen, single zijn en eenzaamheid

1 Weet dat dit soort mannen rondlopen en leer de signalen, het gedrag en de karaktertrekken herkennen. Zodra je een slechte vibe ruikt ren je heel hard weg. En je kijkt niet om, je helpt niet, nee je sluit de deur en je rent weg.

2 Stel de juiste vraag. Voordat jij je afvraagt hoe je hem kunt helpen, vraag jij jezelf af: “Hoe help ik mezelf?” Jij helpt jezelf door heel ver uit de buurt van deze man te blijven. Wat je ook doet, je gaat hem niet helpen, het gaat je niet lukken.

3 Luister naar je gevoel. Je gevoel is je beste vriend; het vertelt je wanneer iets vaag is, of niet klopt. Dus blijf niet, vastbesloten om hem te helpen. Geen enkele foute man kan door een vrouw worden geholpen.

4 Onthoud wie jij bent. We weten wat we verdienen. Leer daarom weer echt van jezelf houden. Als we van onszelf houden accepteren we die foute mannen niet meer.

Haat die foute mannen uit het verleden niet. Ze hebben je een stukje wijzer gemaakt, ze hebben je geleerd wat je niet wilt. Ze hebben je geleerd dat alleen jij, en jij alleen verantwoordelijk bent voor jouw geluk. En door alles wat je hebt geleerd ben je er klaar voor om die goede man te ontmoeten.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

-> De manieren waarop narcisten schaamte gebruiken om jou onder controle te houden

Door Elyane Youssef