Vragen stellen. Het lijkt zo simpel: je stelt een vraag en je krijg een antwoord. Maar wanneer je dingen gaat aannemen of bedenken voor de ander dan komt dit als een grote muur tussen jou en de ander te staan. Aannames of veronderstellingen kunnen de communicatie in de weg staan en het begrip bij elkaar weghalen.
Door vragen te stellen in plaats van dingen aan te nemen bereik je onderstaande dingen:
Diepere connectie. We zoeken allemaal naar een connectie met de ander, zowel zakelijk als privé. Door een oprechte dialoog aan te gaan met de mensen om ons heen kom je erachter wat er echt bij iemand speelt.
Begrip. Mensen willen graag begrepen worden. Hoe vaak zeggen mensen wel niet: “Hij/zij begrijpt mij niet”? Door vragen te stellen kun je elkaar beter begrijpen en een diepere connectie creëren.
Betere communicatie. We zijn altijd met elkaar verbonden maar toch betekent dit niet dat we altijd juist met elkaar communiceren. We nemen vaak dingen aan op basis van incorrectie of incomplete informatie. Door dingen aan te nemen en niet te vragen krijg je misverstanden die de communicatie in de weg zitten.
Het verwerken van de uitdagingen die het leven ons biedt. Worstelingen, teleurstelling, pijn en ongemakkelijke gevoelens als schaamte en schuld horen bij het leven. Maar door te vragen in plaats van dingen aan te nemen kun je sneller bij de kern van dingen komen wat goede relaties bevordert.
Hoe simpel het ook lijkt, soms is vragen stellen niet de makkelijkste weg. Omdat je bang bent om iemand verdriet te doen door dingen op te rakelen of omdat je bang bent voor het antwoord op de vraag. Maar toch is vragen stellen belangrijk in ons leven.
“Het is onmogelijk,” zegt trots
“Het is een risico,” zegt ervaring
“Het heeft geen zin,” zegt geweten
“Probeer het gewoon,” fluistert het hart
Anoniem