Bewegen

Waarom het dus niets uitmaakt als je langzaam rent

Waarom het dus niets uitmaakt hoe langzaam je rent

Ik ging laatst een rondje hardlopen door mijn buurt. Ik zou me fantastisch moeten hebben gevoeld – de zon scheen en de omstandigheden waren perfect. Maar toch voelde ik me niet tevreden toen ik thuis kwam. Hoe dit kwam? Ik was geïrriteerd dat ik niet snel genoeg had gerend.

De kans is groot, dat jij als hardloper, dit gevoel ook wel eens hebt gehad. Misschien tijdens een hardloopwedstrijd of gewoon toen je voor jezelf lekker een rondje ging rennen. Je was niet tevreden omdat je vond dat je te langzaam had gerend. Dit is niet erg, je bent nou eenmaal mens – je wilt nou eenmaal slagen en je doelen halen en het is normaal dat je baalt als je deze doelen niet haalt. En eigenlijk weet je ook wel dat jij je hier niet druk over moet maken.

Maar er bestaat nog steeds een misvatting dat wanneer je langzaam rent je eigenlijk geen echte hardloper bent. En dit slaat nergens op! Waarom zou je tempo je gevoel van voldoening moeten bepalen? Of je nou langzaam of snel rent, het maakt voor je gezondheid niet uit.

Laat je tempo los en geniet van je rondje hardlopen. Het maakt niemand uit hoe snel of langzaam jij rent, het valt niemand op! Het maakt niemand wat uit hoe hard jij gaat, laat het voor jezelf daarom ook niet meer uitmaken. En laat helemaal je voldane gevoel er niet meer door verpesten.

Natuurlijk is het fijn om te merken dat jij jouw rondje sneller hebt gedaan dan normaal of dat je merkt dat je verder kunt lopen dan je deed. Maar laat de volgende keer dat je weer wat minder snel gaat je fijne gevoel hierdoor niet verpesten.

Iedereen is op dezelfde manier begonnen met hardlopen. In het begin sla jij je kreunend en steunend door de eerste kilometers, maar later merk je dat het je al makkelijker af gaat. En merk je dat je plezier krijgt in het hardlopen en dit is waar het om gaat en om moet blijven gaan: plezier in het hardlopen.

Zelfs de beste en meest getrainde hardlopers rennen soms langzamer. Dit kan door zoveel verschillende factoren komen – het weer, een klein virusje, vermoeide spieren, slechte nachtrust etc.

We zijn allemaal langzamer dan iemand anders, maar we zijn ook allemaal sneller dan iemand anders. En dat maakt niets uit.

Door Alison Barsalona voor womensrunning.competitor.com