Geluk

8 signalen dat je onzekerheid je kansen op echt geluk verpest (en wat je eraan kunt doen)

8 signalen dat je onzekerheid je geluk in de weg zit

Heb je soms het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Voel jij je oncomfortabel in je eigen lichaam en ben je ongelukkig over hoe je met andere mensen omgaat? Wanneer je niet van jezelf houdt dan zul je constant (vaak onbewust) jezelf saboteren, waardoor je nog verder verwijdert raakt van de liefde die je verdient.

Onderstaand zie je 8 signalen dat je onzekerheid je kans op geluk verpest.

1 Je vindt het heerlijk om het anderen naar de zin te maken
Wanneer je eigenwaarde in de basis niet goed is, ga je enorm ver om het anderen naar de zin te maken. Een gebrek aan liefde voor jezelf zorgt ervoor dat je constant goedkeuring en waardering zoekt van anderen. Je vindt het idee dat iemand jou afkeurt of niet blij met je is, echt verschrikkelijk.

Wat kun je doen?
Wees je bewust van de keren dat je iets deed wat je eigenlijk niet wilde. Zorg dat je constant bewust wordt van dit gedrag. De eerste stap om het pleasen te stoppen is door te erkennen dat je bezig bent met pleasen van anderen. Wanneer je het herkent kun je voor jezelf beginnen op te komen.

2 Je vindt het lastig om nee te zeggen
Je wilt niet alleen dat iedereen blij is, je wilt ook dat iedereen je aardig vindt. Je staat klaar om te helpen, gaat enorm ver om mensen bij te staan en bent er altijd voor de mensen waar je om geeft. Helaas wordt jouw leven hierdoor wel ingedeeld op basis van de behoeftes en prioriteiten van andere mensen.

Wat kun je doen?
Oefen door nee te zeggen tegen kleine onbelangrijke dingen. Oefen met nee zeggen tegen kennissen en collega’s en probeer daarna ‘nee’ te zeggen tegen de mensen van wie je houdt.

3 Je gelooft dat je eigenlijk niet goed genoeg bent
Je voelt een leegte van binnen. Je voelt je onwaardig. En je doet je best om aandacht van mensen te krijgen, om gezien te worden. Je voelt je snel gekwetst en je denkt dat je het niet waard bent om een goede carrière of een lieve partner te hebben. Je denkt dat je het niet waard bent om het loon te krijgen wat je krijgt of om geliefd te zijn bij anderen.

Wat kun je doen?
Hoe cliché het ook klinkt, de enige manier waarop jij je gedachtes kunt veranderen is door jezelf toe te staan dat je de gedachtes die je hebt moet veranderen. Door je gedachtes vast te leggen in een dagboek, te delen met een professional of door meer mindful bezig te zijn, kun jij je patronen doorbreken. Wanneer jij de verkeerde signalen herkent kun je ze vervangen door meer positieve gedachtes. Ga sporten of zoek andere activiteiten die je meer zelfvertrouwen geven.

4 Je vergelijkt jezelf altijd met anderen
In gedachte vergelijk je iedereen in elke situatie met jezelf. Je bent altijd bezig met zoeken naar mensen die mooier, slimmer, grappiger, aardiger etc zijn.

Wat kun je doen?
Probeer situaties te vermijden waarin je merkt dat jij jezelf met anderen vergelijkt. Probeer minder tijd op social media te besteden en ontvolg mensen die je een slecht gevoel over jezelf geven.

5 Je gelooft niet dat je iets echt goed kunt doen
Je focust je op je fouten en de dingen die mis zijn gegaan. Je beeldt je altijd de slechtst mogelijke situatie in en je verwacht bij voorbaat al dat je het zult verpesten.

Wat kun je doen?
Kijk eens goed naar alle dingen die goed zijn gegaan, groot en klein. Denk aan al die keren dat je dat het goed had, dat je het probleem hebt opgelost en dat je de uitdaging aanging. Erken dat je veel vaker succes hebt gehad dan dat je hebt gefaald.

6 Je hebt een hekel aan je lichaam
Je wilt niet dat anderen je zien en je bent bang wat ze van je lichaam vinden. Je wordt niet blij als je naar jezelf in de spiegel kijkt.

Wat kun je doen?
Vraag jezelf of het gaat om wat jij van je lichaam vindt of dat je eerder bang bent voor de meningen van anderen. Als het om jezelf gaat, vraag je dan af waar dit vandaan komt. Ervaringen of gedachtes uit het verleden? Vergelijk jij jezelf met anderen? Haal de focus op wat anderen vinden weg en focus je op wat jij vindt. Als je dingen wilt veranderen doe dit dan voor jezelf en niet voor iemand anders.

8 Je voelt je aangetrokken tot mensen die ook niet van zichzelf houden
Je kiest relaties waarbij jouw partners zichzelf ook saboteren en die hun pijn op jou botvieren.

Wat kun je doen?
Als je een relatie zoals dit hebt, kies dan zo snel mogelijk voor jezelf en ga weg. Wanneer je een patroon ziet van slechte partners wees je hier dan van bewust. Zorg dat je allert bent op signalen van zelfhaat en kijk goed uit voor mensen die niet van zichzelf houden. Als iemand niet van zichzelf kan houden, dan kan hij of zij ook niet van jou houden.

MindBodyGreen.com