INFJ

8 geheimen van een INFJ, het meest zeldzame persoonlijkheidstype

8 geheimen van een INFJ, het meest zeldzame persoonlijkheidstype

De INFJ is een persoonlijkheidstype wat maar zelden voorkomt. Het staat voor Intuïtief, iNtrovert, gevoelig (Feeling) en kritisch (Judging), wat het karakter van een INFJ goed omschrijft. INFJ’s zijn zowel introvert als sociaal, emotioneel en rationeel, bedachtzaam en op andere momenten spontaan, ze zijn een vat vol tegenstrijdigheden. Daarnaast lezen ze andere mensen gemakkelijk, ze kijken voorbij het masker wat mensen opzetten. Toch vinden het soms lastig om zichzelf te lezen, juist omdat ze zo vol tegenstrijdigheden zitten. 

De persoonlijkheid van een INFJ bestaat uit vele lagen en wat meer verborgen of geheime elementen. Laten we daarom eens wat dieper ingaan in deze ‘geheime’ kenmerken van een INFJ:

1 Ze voelen zich een buitenstaander
INFJ’s voelen zich vaak een buitenstaander. Want hoewel ze introvert zijn, zijn ze ook zeer sociaal georiënteerd. Hierdoor vallen ze eigenlijk niet in de categorie introvert, maar ook niet in de categorie extravert. Maar ook hun sterke intuïtie kan ervoor zorgen dat ze zich een buitenstaander kunnen voelen. Een INFJ kan iets ‘weten’ zonder de vinger erop te leggen hoe ze dit kunnen weten. Dit zesde zintuig is lastig uit te leggen aan anderen, dus een INFJ probeert het vaak al  niet eens meer. 

2 Ze zijn zich zeer bewust van andere mensen
Als INFJ ben je in staat om anderen goed te lezen, je doorziet hun emotionele staat en motivatie om dingen te doen in seconden. Helaas kost het anderen meer moeite om de INFJ te begrijpen, INFJ’s zouden vaak willen dat er iemand zou zijn die hen zo goed begrijpt als dat zij anderen begrijpen. 

-> Wat is de betekenis van een INFJ?

3 Het absorberen van de gevoelens van anderen
Het is niet ongewoon voor een INFJ om de gevoelens van anderen te absorberen als een spons. Soms voelen ze zelfs de emoties van anderen in hun eigen lichaam. Het kan behoorlijk overweldigend zijn om niet alleen je eigen emoties te voelen, maar ook die van anderen. Maar het heeft ook een positieve kant, want de vaardigheid om de gevoelens van anderen te voelen zorgt voor een groot empathisch vermogen. Hierdoor zijn ze goed in staat om anderen te troosten.

-> 20 signalen dat je een INFJ bent, het meest zeldzame persoonlijkheidstype

4 In staat zijn om dingen te voorspellen
Soms voelen INFJ’s zich alsof ze de toekomst kunnen voorspellen. Natuurlijk kunnen ze dit niet echt, maar hun intuïtie is zo sterk ontwikkeld en hun oog voor details helpt ze om het grote geheel te zien, patronen te herkennen en voorspellingen te doen op basis van de dingen die ze hebben opgemerkt. 

5 Sterke emotionele intimiteit
Als je een INFJ niet kent dan denk je misschien dat ze gereserveerd zijn, maar INFJ’s zijn juist warm en gevoelig. Juist omdat ze de pijn en vreugde van anderen zo goed aanvoelen zijn ze instaat om zich goed in anderen te verplaatsen. Hun empathisch vermogen zorgt voor een sterke intieme band met andere mensen en dit is misschien wel de sterkste eigenschap van een INFJ.

-> 7 kenmerkende tegenstrijdigheden van een INFJ

6 Introvert
INFJ’s worden ook wel de extravert introverten genoemd. Dit omdat ze gepassioneerd en enthousiast kunnen zijn en soms de oren van je hoofd kletsen als ze bij mensen zijn waarbij ze zich op hun gemak voelen. Toch zijn INFJ’s echte introverten die liever een kleine groep mensen om zich heen hebben dan een grote groep met casual kennissen. Daarnaast hebben ze als echte introvert tijd alleen nodig om hun batterijen op te laden.

7 Gevoelig voor conflicten
Dankzij hun extraverte inslag hebben INFJ’s een sterke behoefte aan harmonie in relaties. Wanneer ze conflicten hebben, vooral met mensen die dicht bij ze staan, voelen ze zich enorm ellendige en gestrest. Ze kunnen niet meer slapen, krijgen hoofdpijn, buikpijn of zelfs last van spierpijn door de stress.

8 Relaties die niet in evenwicht zijn
Omdat INFJ’s echt om anderen geven en goede luisteraars zijn, bouwen ze vaak een hechte emotionele band met anderen op. Maar het gevaar schuilt erin dat een een INFJ zichzelf wegcijfert in een relatie waardoor het evenwicht zoek is. De INFJ geeft dan meer dan hij krijgt. Mensen kunnen ook misbruik maken van de goedheid van INFJ door regelmatig bij de INFJ hun hart te luchten, maar nooit luisteren naar het verhaal van de INFJ. Daarom is het belangrijk voor INFJ’s om mensen om zich heen te verzamelen die er ook voor hen zijn.

-> 10 superkrachten van de INFJ

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?