Geluk Relaties

Ben jij in relaties ook een gever? Tips om je staande te houden

Als je alle ballen in de lucht probeert te houden is de kans groot dat je wat laat vallen

Relaties, soms zijn ze fantastisch maar ze kunnen ook hun tol eisen. Simpel gezegd vallen mensen in 3 categorieën: gevers, balans houders en nemers. Want heb jij wel eens meegemaakt dat iemand misbruik van je maakte in een relatie? Heb jij wel eens het gevoel gehad dat je niet goed genoeg was? Heb jij wel eens het gevoel gehad dat je alles aan iemand had gegeven en dat je daarna zelf helemaal leeg was? Dan ben jij waarschijnlijk een gever.

Gevers zijn vaak zeer aantrekkelijk als partner en hebben vaak lange relaties. Een studie heeft de meest gewaardeerde eigenschap van mensen onderzocht en daaruit kwam dat mensen “aardig zijn” het belangrijkste vinden bij een partner. Gevers tonen daarnaast vaak veel affectie, wat een eigenschap is die belangrijk is voor het succes van een lange relatie.

Om te begrijpen in welke categorie jij valt, en hoe jij je het beste door relaties met anderen kunt navigeren, zie je onderstaand een overzicht van deze 3 categorieën.

Gevers
Gevers zijn mensen wiens primaire motivatie het is om voor anderen te zorgen, om ervoor te zorgen dat anderen het goed hebben en door om iets positiefs bij te dragen aan anderen en aan de maatschappij. In een relatie zijn dit de mensen die er aan denken om een cadeau voor hun partner te kopen, die de interesses van hun partner altijd in overweging nemen en die altijd denken: “kan ik nog iets voor je doen”? Ze zijn geweldig. Iedereen vindt het fijn om een gever in de buurt te hebben, want ze zijn altijd blij om te helpen en ze denken om anderen.

Helaas denken gevers direct dat er iets mis is met henzelf wanneer het niet goed gaat in een relatie. Zij denken dat ze niet leuk genoeg zijn, want zij nemen zelf de verantwoordelijkheid om deze relatie te laten slagen, ipv hun partner de schuld te geven. Ze kunnen uiteindelijk uitgeput of burn-out raken door constant alles te geven en niet de juiste support uit hun relatie te krijgen.

Balans houders
Balans houders hebben de neiging om alles wat er gebeurt in een relatie bij te houden, ze houden graag de balans. Wanneer een balans houder geeft, dan verwacht zij ook wat terug. Wanneer ze iets ontvangen, hebben ze het gevoel dat ze iets terug moeten doen. Balans houders houden elk detail van de relatie bij. Zij zijn degenen die zeggen: “Ik heb dit voor jou gedaan, maar jij hebt dit niet voor mij gedaan.” Of: “Ik heb hiervoor betaald, dus jij betaalt daarvoor”.

Nemers
Nemers zijn, tja, gewoon nemers. Ze behandelen mensen gewoonlijk goed wanneer deze mensen iets voor hen kunnen betekenen. Nemers komen gewoonlijk heel charmant en charismatisch over, maar ze zijn vooral geïnteresseerd in zichzelf. Ze weten hoe ze mensen moeten verleiden en beïnvloeden. Je herkent een nemer aan hoe hij mensen behandelt die niets voor hem kunnen betekenen. Je weet dat je een relatie met een nemer hebt wanneer jij je leeg voelt.

Maar wie heeft dan de meest succesvolle relaties?
Het zijn de gevers. En wie zijn dan het minst succesvol? Ook de gevers. Hoe is dat mogelijk? Gevers die leren hoe zijn succesvol hun weg kunnen vinden in een wereld met balans houders en nemers doen het erg goed. Iedereen houdt van gevers, vertrouwt ze en steunt ze wanneer ze hulp nodig hebben. Maar waarom zijn gevers dan ook het minst succesvol? Omdat sommige er lang over doen om hun weg te vinden in een wereld met balans houders en nemers. Daarom maken mensen soms misbruik van ze en worden ze als voetveeg gebruikt. Wanneer je een gever bent dan heb je dit waarschijnlijk ooit wel eens meegemaakt (privé of werk).

Maar hoe word je nou een succesvolle gever?
Door bewust te zijn van het feit dat er gevers, balans houders en nemers zijn. Niet iedereen is een gever, wees daar van bewust. Wanneer je goed naar mensen kijkt dan zul je zien wie wie is en dit kun je gebruiken in je romantische relaties maar ook in vriendschappen en op je werk. Neem wat tijd om erachter te komen in welke categorie je toekomstige partner valt, en ga niet altijd af op eerste indruk.

Je kunt met balans houders en nemers omgaan door hun houding te kopiëren. Oké, ik doe dit? Dan doe jij dat. Vooral op het werk kan het voorkomen dat mensen misbruik van je maken.

Maar hoe zit het dan in de liefde?
De meest succesvolle relaties zijn gevers met gevers. Met andere woorden, een relatie werkt wanneer zelfs balans houders en nemers focussen op geven. Beide partners tonen het misschien op een verschillende manier maar ze moeten wel beiden de andere partner willen steunen zonder er iets voor terug te willen verlangen.

Onderzoek toont aan dat gevers het meest gelukkig kunnen zijn met hun leven. Maar dan moeten ze wel uit blijven kijken voor mensen die misbruik van ze willen maken. Mensen die in hun leven compromissen sluiten, aardig en behulpzaam zijn zullen een gelukkiger en gezonder leven leiden. Het is dus helemaal niet erg om een gever te zijn, als je maar goed op jezelf past.

ps Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @Herhealth.nl

Bron: www.psychologytoday.com