Geluk

7 tekenen dat iemand je probeert te manipuleren

7 signalen van manipulatie die je nooit zou moeten negeren

Mensen die andere mensen proberen te manipuleren zijn de meest egoïstische mensen van deze aardbol. Ze handelen alleen uit eigen belang en vaak ten koste van iemand anders. Hoewel hun acties gemeen zijn, komen manipulators vaak charmant en intelligent over.

Omdat manipulators slimme technieken gebruiken om je te manipuleren heeft het ‘slachtoffer’ vaak wel door dat er iets mis is, maar hij of zij kan er niet de vinger op leggen. Onderstaand vind je 7 signalen dat iemand je probeert te manipuleren:

1 Ze staan erop om jouw ‘verhaal’ eerst te horen
Dit is een tactiek die ook veel verkopers gebruiken en het is vaak erg handig; want net zoals een verkoper probeert te achterhalen hoe jij denkt en hoe jij je gedraagt doet een manipulator dit ook. Een manipulator wil jouw verhaal eerst horen zodat hij jouw zwaktes en sterkte punten direct kan identificeren. Als jij het vermoeden het dat iemand jou aan het uithoren is, luister dan naar je gevoel en houd voor jezelf voet bij stuk en weiger jezelf verder bloot te geven.

-> 10 manieren waarop narcisten proberen om je te manipuleren 

2 Ze overladen je met informatie met als doel om jou in verwarring te brengen
Slimme manipulators zullen je overweldigen met feiten (statistieken, data, gebeurtenissen) waar jij weinig vanaf weet. Dit gedrag komt ook voor in zakelijke of verkoopgesprekken. De manipulator hoopt dat hij door dit gedrag jou eerst in verwarring brengt en vervolgens jouw vertrouwen wint met zijn kennis en dat hij op deze manier de situatie kan controleren. Als je in zo’n situatie terecht komt doe je er goed aan dicht bij jezelf te blijven en weg te lopen als je het gevoel krijgt dat het te verwarrend wordt.

3 Ze uiten negatieve emoties
Sommige manipulators zullen hun stem verheffen terwijl ze op een agressieve manier iemand proberen te manipuleren. Manipulators die dit gedrag vertonen willen dat iemand naar hen luistert en voldoet aan hun eisen en verlangens. Als je in zo’n situatie terecht komt is het goed om heel duidelijk je eigen grenzen aan te geven of om weg te lopen.

->5 signalen van een manipulatieve relatie

4 Ze proberen je onzeker te maken
Onzekere mensen zijn vaak het doelwit van manipulators, aangezien onzekerheid door leugenaars en manipulators wordt gezien als een zwakte. Manipulators zullen manieren verzinnen om je onzeker te maken en om je inferieur te laten voelen door bijvoorbeeld humor en sarcasme. Ze zullen je pakken op je uiterlijk, werk en gedrag. Maak aan een manipulator duidelijk dat dit gedrag onacceptabel is en dat je hier niet van bent gediend.

5 Ze zullen zich soms dommer voordoen dan ze zijn
Doen alsof ze naïef zijn is een geheim wapen in het arsenaal van de manipulator. Deze tactiek wordt vooral veel op kantoor gebruikt om zo onder een bepaalde opdracht uit te komen of om iets te verbergen. Kinderen vertonen dit gedrag ook wel eens om iets voor elkaar te krijgen, helaas doen sommige volwassenen dit ook. Wees niet bang om iemand aan te spreken op zijn bullshit en weiger om extra werk aan te nemen wat eigenlijk bij het takenpakket van de manipulator hoort.

5 Ze manipuleren feiten
Manipulators zijn ook vaak leugenaars. Het is daarom ook geen verassing dat ze waarheid zullen verdraaien om zo te krijgen wat ze willen. Ze zullen onschuldige mensen de schuld geven, dingen verdraaien, overdrijven, belangrijke informatie ‘vergeten’ door te geven of smoesjes verzinnen. Maar dit is ook de grootste valkuil van de manipulator want al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

6 Ze zetten je onder druk
Manipulators zullen je onder druk zetten om zo te krijgen wat ze willen, ze zullen je dwingen om een besluit te nemen voordat je hier klaar voor bent. Ze zullen vaak een gevoel van urgentie opwekken die er eigenlijk niet is. Laat je niet onder druk zetten en loop weg als iemand dit wel probeert.

-> 9 dingen die manipulatieve mensen doen

Bron Powerofpositivity.com Foto Hug-you.com