Geluk Relaties

10 manieren waarop narcisten proberen om je te manipuleren

10 manieren waarop narcisten proberen je te manipuleren

Hopelijk heb je het kunnen vermijden om te dealen met een narcist die jou probeerde te manipuleren. Maar wanneer je vermoedt dat je te maken hebt met iemand die dit gedrag vertoont dan is het belangrijk om de eerste signalen te herkennen van hun slimme maar pijnlijke tactiek.

Narcisten hebben meerdere karaktertrekken maar de belangrijkste is egoïsme. Ze worden gemotiveerd door wat het beste voor hen is, niet door wat het beste voor jou is. Onderstaand vind je 10 manieren waarop narcisten proberen om je te manipuleren, een gewaarschuwd mens telt voor 2…

1 Minderwaardigheid

In het begin leek het waarschijnlijk alsof jij alles was wat de narcist wilde dat je was. Je werd aanbeden en was fantastisch, maar nu lijkt het alsof hij (of zij) alles stom vindt wat hij vroeger juist zo leuk aan je vond. Dit is een manier om je te manipuleren, hij laat je geloven dan je nog ‘meer’ moet zijn dan je al bent om te voldoen.

-> 10 dingen die gebeuren als jij een goede man ontmoet na een narcistische relatie

2 Agressie

Narcisten kunnen krachtig reageren en neigen naar agressie omdat ze het moeilijk vinden om hun emoties en gedrag te controleren. Zorg ervoor dat je geen slachtoffer wordt en onthoud dat je meer verdient en meer waard bent dan dit. Fysiek geweld kun je herkennen, maar psychische agressie kan lastig te identificeren zijn. Onderstaand vind je eigenschappen die horen bij psychologisch misbruik:

  1. Jou intimideren of bang maken
  2. Je bedreigen
  3. Denigrerend tegen je praten
  4. Geen emotionele of fysieke steun bieden
  5. Proberen de communicatie met je vrienden en familie te controleren
  6. Je gedrag controleren
  7. Je pushen om dingen te doen die je eigenlijk niet wilt doen.

3 Schaamte

Anderen kleineren en ze minderwaardig laten voelen is een manier waarop een narcist zal proberen om je te manipuleren. Als het ze lukt om jou beschaamd te laten voelen over je uiterlijk, je opleiding of sociale klasse dan voelen zij zich beter.

-> Een narcist in je leven (gehad)? Zo kun je ermee om gaan

4 Het slachtoffer spelen
“Ik kan niet zonder jou”, is een zin die een narcist vaak in de mond zal nemen. Door het slachtoffer te spelen probeert een narcist jou te manipuleren. Laat niemand je in de weg staan om dingen te doen zoals jij deze wilt doen!

5 Ongepast gedrag
Narcisten hebben sneller de neiging om anderen voor gek te zetten en zorgen ervoor dat jij je regelmatig moet excuseren voor hun gedrag. En door dit te doen steun jij zijn gedrag en ego omdat jij alles weer goedpraat, waardoor het nog makkelijker wordt om zich te blijven gedragen als een vervelend kind.

6 De conversatie controleren

Een narcist gelooft dat alles over hem zou moeten gaan, dus wees niet verbaast wanneer hij niet naar jou luistert. En het gaat nog verder, wanneer jij aan het woord bent zal de narcist je afkappen en het gesprek weer overnemen en hij zal het andersom niet tolereren als jij hem afkapt.

7 Projecteren

Wat het ook is waar jij de narcist van beschuldigd, ze zullen alles omkeren en de schuld op jou projecteren. Ze verdraaien de waarheid net zo lang totdat jij de schuldige bent, want zij zijn natuurlijk perfect.

8 Brainwashing

Doe je dingen die je eigenlijk niet wilt, maar je doet het toch voor hem? Dat betekent dat je wordt gemanipuleerd en je dingen doet waar je eigenlijk niet achter staat.

9 Ontkennen
Deze tactiek zorgt ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen. Bijvoorbeeld: jij vertelt de narcist dat je het niet prettig vond dat hij dit of dat zei bij jouw vrienden, vervolgens ontkent hij het, brengt hij bewijzen aan dat jij het echt verkeerd hebt en zegt dat dit nooit is gebeurd en dat jij je dingen inbeeldt. Vervolgens ga je aan jezelf twijfelen omdat hij het zo enorm overtuigend brengt.

10 Schreeuwen
Door tegen je te schreeuwen en te schelden zal de narcist je proberen te manipuleren. Deze tactiek zorgt ervoor dat jij je klein en kwetsbaar voelt. Maar blijf sterk wanneer iemand dit pestgedrag vertoont. Houd je stem kalm en rustig en vraag de narcist om hetzelfde te doen.

Gerelateerd: Waarom worden we verliefd op narcisten?

Powerofpositivity