Relaties

5 manieren waarop een narcist zal proberen om misbruik van je te maken

5 manieren waarop een narcist manipuleert

Niemand van ons wil worden gebruikt door een ander en narcisten die een diepe adoratie nodig hebben en die een gebrek aan empathie hebben zijn er heel goed in om misbruik van een ander te maken. Daarom is het beter om dit gedrag tijdig te herkennen zodat je jezelf tegen dit gedrag kunt beschermen.

Onderstaand vind je 5 manieren waarop een narcist zal proberen om misbruik van je te maken:

1 Hij of zij maskeert zijn echte identiteit
Het komt vaak voor dat een narcist zijn of haar echt identiteit maskeert. Dit masker zorgt ervoor dat hij of zij een bepaald image neerzet. Die leuke grappige en charmante man (of vrouw) wordt neergezet als verleidingstactiek. Daarom zien veel mensen, in eerste instantie, niet de echte persoon achter de narcist, de persoon die altijd geadoreerd wil worden en die geen empathie heeft.

Slachtoffers worden hierdoor in verwarring gebracht en doen dingen die ze eigenlijk niet willen doen. Ze proberen te begrijpen hoe het kan dat deze lieve, charmante man dezelfde persoon is die hen ook pijn doet. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat veel slachtoffers zichzelf de schuld geven, omdat ze de echte identiteit van de narcist niet kunnen doorgronden.

2 De inzet van een derde persoon
Narcisten manipuleren emoties vaak door de inzet van een derde persoon in de relatie. Dit verschuift de dynamiek in de relatie en zorgt voor provocatie en jaloezie.

Het werkt als volgt: Door de derde persoon in de relatie te betrekken ontstaan er een probleem en de narcist voelt zich niet verplicht om dit probleem op te lossen. Hierdoor krijgen de ‘slachtoffers’ het gevoel dat ze moeten strijden om de aandacht van deze persoon. Een narcist zal terloops opmerkingen maken als: “Ik wou dat je meer zoals X was,” “Hij/zij zou me nooit zo behandelen.” Zulke opmerkingen zorgen voor gevoelens van onzekerheid bij het slachtoffer.

3 Wisselen van persoonlijkheid
Narcisten hebben graag dan hun ego wordt gestreeld en ze hebben vaak meerdere mensen in hun buurt die dit doen. En zelfs een narcist begrijpt dat als je wilt dat mensen je ego strelen je iets van goede wil moet tonen. Om dit te bereiken zal een narcist vaak van persoonlijkheid veranderen om zo anderen te krijgen waar hij ze wil hebben: namelijk constante adoratie en het strelen van hun ego.

Het is niet normaal als een persoon zo snel wisselt van persoonlijkheid. Deze karaktertrek zou wel eens een duidelijk signaal kunnen zijn dat je te maken hebt met een narcist.

4 “Het ligt niet aan mij, het ligt aan jou”
Narcisten doen er alles aan om het beoordelingsvermogen van anderen als het gaat om hun gedrag te beïnvloeden. Ze zullen elke vorm van kritiek op hun gedrag weerleggen met opmerkingen als: “Je bent te gevoelig,””Je bent te serieus” of “Je begrijpt mij niet.”

Ze zullen de ander de schuld geven van hun actie’s en dit gaat zo ver dat het ‘slachtoffer’ zelfs gaat twijfelen aan zichzelf.

Ook interessant: Waarom narcisten willen dat jij aan jezelf twijfelt

5 De vicieuze cirkel van het idealiseren, het naar beneden halen en ‘afdanken’
In bijna alle gevallen zorgt een narcist ervoor dat zijn partner door een cyclus van idealiseren, naar beneden halen en afdanken gaat. Tijdens de idealiseer fase maakt de narcist je tot het centrum van het universum. Tijdens deze fase is hij (of zij natuurlijk) charmant, hoffelijk en vol lof en op deze manier krijg je het gevoel dat jij je soulmate hebt gevonden. Maar opeens verandert het gedrag van de narcist en hoewel hij je nog wel af en toe blijft prijzen geeft de narcist vooral veel kritiek en trekt hij zich regelmatig terug. Op deze manier probeert de narcist de emoties van het slachtoffer te manipuleren om zo de controle te krijgen. Uiteindelijk zal de narcist zich helemaal terugtrekken uit de relatie, maar niet voordat hij de ander compleet heeft uitgeput en leeggezogen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?