Burn-out

5 krachtige eigenschappen van mensen met een burn-out 

De krachtige eigenschappen van iemand met een burn-out
Tessa Brik
Geschreven door Tessa Brik

Het hoge woord is eruit ‘ik kan niet meer, ik ben burn-out’. Langzamerhand vertel je de mensen om je heen wat er met je gebeurt. In mijn geval was er werkelijk niemand die dat zag aankomen. Nee, iedereen was eerder geschokt en verward. Ze begrepen niet dat ik degene was die thuis kwam te zitten. ‘Dat had ik nooit van jou verwacht!’ was de meest gehoorde respons.

Al pratend met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, kwam ik erachter dat wij burn-outers een hoop eigenschappen met elkaar gemeen hebben. Eigenschappen die in dit geval hun steentje bijgedragen hebben aan het ziek worden. Vaak omdat we juist zo kritisch op onszelf zijn vergeten we te zien hoe krachtig deze eigenschappen zijn. Door je sterke eigenschappen te erkennen kan je eraan werken om deze eigenschappen wat meer te doseren. Deze eigenschappen kunnen een bron van kracht zijn.

-> Dagindeling voor als je burnout bent

1 Jij bent een loyaal persoon
Loyaliteit is een prachtige karaktereigenschap. Je bent bijvoorbeeld toegewijd aan het bedrijf waar je werkt. Je stelt je eigen gedrag af op de behoefte, prioriteiten en doelen van het bedrijf. Je bent een waardevolle kracht voor het bedrijf. Je zal je altijd voor 100% inzetten. Je bent betrokken bij wat er op de werkvloer gebeurd en zal jezelf beschikbaar stellen mocht je leidinggevende je nodig hebben.

De valkuil is overdreven loyaliteit waarbij je te veel van jezelf, je collega’ s en je leidinggevende verwacht. Deze onrealistische verwachtingen leveren problemen op en roepen vaak gevoelens van frustratie, teleurstelling en boosheid op. Je kunt het werk en je gedachten dan niet loslaten, zelfs als dit betekent dat je in vrije tijd moet gaan werken.

2 Je bent een sociaal persoon
Je kunt je goed inleven in een ander. Het belangrijkste is dat iedereen het leuk heeft met elkaar. Je maakt graag tijd voor een ander en er is altijd ruimte voor de mening of gevoelens van de ander. Wanneer je ziet dat iemand het moeilijk heeft schroom jij niet om de helpende hand te bieden zelfs als dat betekent dat je jouw behoeften even aan de kant moet zetten. Je bent een goede teamspeler en teamleider. Bij jou is namelijk ruimte en respect voor iedereen.

-> De dingen die ik nooit zal zeggen nu ik zelf een burnout heb gehad

Valkuil is om een ‘pleaser’ te worden. Je zet je eigen behoeften opzij omdat die van een ander belangrijker zijn dan die van jou. De angst dat mensen je niet aardig vinden zorgt ervoor dat je moeilijk nee kan zeggen. Het bewaken van je grenzen is hierbij belangrijk.

3 Je neemt verantwoordelijkheid
Je voelt je mede-eigenaar van de uitdagingen en problemen die zich voordoen op de werkvloer. Als de leidinggevende jou kent twijfelt hij of zij nooit of jij je taken wel gedaan hebt. Als je tijdens het werk op een knelpunt stuit zal je initiatief nemen om dit bij je leidinggevende aan te kaarten. Waarschijnlijk heb je ook al bedacht wat jij kunt bijdragen aan de oplossing. Je bent een fijne werknemer omdat je goed zelfstandig kunt werken. Je wacht niet af maar onderneemt liever actie zodat alles op tijd en op de juiste manier gebeurt.

->Als na je burnout alles anders is

Valkuil is om je verantwoordelijk te voelen voor het werk en gedrag van anderen. Je neemt teveel hooi op je vork en kunt moeilijk delegeren omdat je er niet op vertrouwt dat anderen hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

4 Je bent een assertief persoon
Wanneer jij ergens aan begint ben jij goed voorbereid. Je bedenkt wat de situatie voor jou betekent en hoe jij die het beste aan kunt pakken. Je bent goed in analyseren, plannen en organiseren. Waar anderen gaandeweg problemen tegenkomen heb jij die van tevoren al lang aan zien komen en daar een oplossing voor bedacht. Je werkgever weet goed wat hij of zij aan je heeft. Zelden ben jij degene die voor verassingen zorgt.

->Lieve vrienden en familie van iemand met een burnout

Valkuil kan zijn dat je niet los kan laten. Je wilt overal controle over hebben. Dit maakt het lastig om met anderen samen te werken omdat zij soms iets op een andere manier doen dan jij gewend bent. Daar raak jij gefrustreerd en geïrriteerd door.

5 Jij hebt een winnaarsmentaliteit
Je vindt het fijn om ergens in uit te blinken en de beste te zijn. Als jij eenmaal wat in je hoofd hebt dan gaat dat gebeuren. Mensen om je heen weten dat jij pas iets inlevert als het perfect is. Je levert liever iets twee weken te laat in als dat betekent dat het dan perfect is. Je staat bekent om je prestaties, je motivatie en je inzet. Waar anderen stoppen ga jij door en opgeven komt niet in jouw woordenboek voor.

De valkuil is om te perfectionistisch te zijn.  Je wilt altijd het beste in jezelf naar boven halen. Je ziet het als falen wanneer dit niet lukt. Je bent zelden tevreden en streng voor jezelf. Dit kost veel energie.

-> Waarom een burnout ook positief kan zijn

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl

Over de schrijver

Tessa Brik

Tessa Brik