Burn-out Gezondheid

De dingen die ik nooit zal zeggen nu ik zelf een burn-out heb gehad

Wat ik niet meer zal zeggen tegen iemand met een burn-out
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Ik weet nog zo goed dat één van mijn beste vriendinnen een burn-out kreeg. Ze was 27 en ze kon niet meer, huilend had ik haar aan de telefoon. En natuurlijk vond ik het heel zielig voor haar, want ik zag echt wel dat het niet goed met haar ging, maar ik dacht ook: “Je bent 27, je bent hier veel te jong voor, hup even doorzetten”!

Gelukkig heb ik het toen alleen maar gedacht en niet daadwerkelijk tegen haar gezegd. Want doorzetten en de schouders eronder, dat had ze natuurlijk al veel te lang gedaan en dat was de reden dat ze nu burn-out was.

Maar als je nooit overspannen, depressief of burn-out bent geweest dan is het zo moeilijk om je te kunnen indenken hoe iemand anders zich op dat moment voelt. Toen ik vervolgens na haar burn-out zelf een burn-out kreeg, was zij er voor me. Zij was de gene die me echt begreep en die ik huilend kon bellen als ik helemaal ten einde raad was. Terwijl andere vriendinnen het niet altijd begrepen.

Zo waren sommigen soms best geïrriteerd als ik weer een afspraak af had gezegd omdat ik gewoon niet meer kon. Anderen vonden het lastig om te begrijpen dat het zo lang duurde. En ik kon me dat  goed voorstellen, want ik begreep mijn vriendin die een burn-out had toen ook niet zo goed. Maar ondanks dat ik het me kon voorstellen, deed het me wel pijn. Daarom schrijf ik nu de dingen op die ik nooit zal zeggen als iemand overspannen is of een burn-out of depressie heeft.

1 “Maar ja, als ik de hele dag thuis zou zitten en niets zou doen dan word ik ook moe”
Je hebt dus een burn-out, bent jaren lang compleet over je grenzen gegaan. Je hebt alles aangepakt en hebt ontzettend je best gedaan om alles zo goed mogelijk te doen en dan stort je in. Je bent ontzettend moe, zowel lichamelijk als geestelijk. En je moet echt even bijtanken, soms kan dit best lang duren (vooral als je zo onrustig bent dat je ’s nachts niet goed in slaap kunt komen). Dus het kan zijn dat je in het begin enorm veel slaapt en al blij bent als je een rondje hebt gelopen van 5 minuten. Dat gaat vanzelf weer over, maar je lichaam heeft deze rust blijkbaar nodig.

En dan kom je iemand tegen terwijl jij je rondje aan het lopen bent en die zegt: “Ja maar ja, als je de hele dag niets doet, dan worden we allemaal lamlendig en moe…”. Dan breekt toch je klomp? Je wilt niets liever dan gewoon dingen doen en dan geeft iemand dit ‘advies’, niet leuk.

2 “Het duurt nu wel heel lang hè? Als je weer gewoon in het ‘normale’ ritme zit ben je zo weer de oude”
Ja klopt, het duurt ook best heel lang om weer energie te krijgen als je compleet bent opgebrand. En ik wil ook niets liever dan in mijn gewone ritme komen, maar ik heb een burn-out. En dat ‘normale’ ritme dat moet ik heel langzaam opbouwen. Want het is juist de valkuil van veel mensen die een burn-out hebben gehad, dat ze te snel weer dingen gaan doen omdat het eventjes beter gaat. En juist daardoor vallen ze weer heel hard terug. Één van de lastigste dingen in het herstel is je energie doseren als het eindelijk weer een beetje beter gaat.

3 “Gewoon even een paar dagen op tijd naar bed gaan”
Oh bedankt voor de geweldige tip!!! Daar was ik zelf nou nooit opgekomen. En dan dat woordje ‘gewoon’, dat kon ik op een gegeven moment echt niet meer horen . Even een paar dagen op tijd naar bed gaan en dan is alle ellende voorbij… Wanneer iemand dit zegt voel jij je zo onbegrepen, want was het maar zo makkelijk.

4 “Ik kan het me heel goed voorstellen, ik heb zelf ook wel eens een tijdje slecht geslapen”
Ook zo’n dooddoener. Want iemand met een burn-out is een enorme doorzetter en heeft waarschijnlijk al maanden of jaren slecht geslapen voordat hij of zij instortte. En vaak volgt dan de zin: “als ik wat minder goed slaap dan kan ik ook minder hebben, dat is gewoon heel normaal”.

Gerelateerd: Hoe je iemand kunt helpen die een burn-out heeft

5 “Het zit in je hoofd, gewoon leuke dingen doen dan gaat het vanzelf over”
Ook zo’n mooie tip en een fijne constatering. Een burn-out gaat niet over als je gewoon leuke dingen gaat doen. Wanneer je een burn-out hebt dan ben je kapot, moet je er niet aan denken om de stad in te gaan, een drankje te drinken, koffie te doen, te winkelen, naar een festival te gaan of wat mensen dan ook verstaan onder leuke dingen doen. Daar ben je namelijk veel en veel te moe voor. Was het maar zo makkelijk, dat zou een hoop gedoe schelen.

Gerelateerd: Ik hoop dat je het nooit zult begrijpen

 PS Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.