Relaties

Je balans weer vinden na een relatiebreuk

Balans vinden na een relatiebreuk

Balans, we zijn er allemaal continu naar op zoek. En vaak vinden we een goede partner die ons kan helpen om ons leven in balans te houden. Het kan voorkomen dat jij en deze partner uit elkaar gaan. Je ziet dan dat de balans die jij in jouw leven via de relatie hebt gecreëerd ook langzaam uit elkaar valt. Veel mensen hebben na een relatiebreuk dan ook moeite om weer balans in hun leven te vinden. Teruggaan naar het oude leven kan erg lastig zijn, want je hebt inmiddels al andere manieren gevonden om balans te vinden – en deze missen plotseling.

Een relatiebreuk kan voor velen een zware klap zijn. Wellicht is één van de twee vreemdgegaan, hebben jullie het te druk om verder te gaan, of zat er weinig energie in de relatie. Wat de aanleiding ook is geweest, het is goed om even tijd voor jezelf te nemen na de relatiebreuk. Zomaar weer een nieuwe relatie starten is niet aan te raden. Deze rebound relaties zijn niet goed voor de balans. 

Hoe vind je dan goede balans?

Het is eerst belangrijk dat je ruimte in jouw hoofd creëert. Daarbij dien je jezelf de tijd te geven om de relatie achter je te laten. Dit lijkt in het begin niet gemakkelijk, vooral als je nog veel gevoelens voor die persoon hebt. Toch zul je na verloop van tijd zien dat de emoties steeds minder worden, waarbij je dus ook veel minder moeite hebt om het los te laten. Een gouden regel is dat het ongeveer de helft van de duur van de relatie kost om over de relatie heen te komen. Bij een relatie van vijf jaar is dat dus ongeveer 2 jaar.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar relatiebreuken en liefdesverdriet. Er is zelfs een hele opbouw samengesteld op basis van deze onderzoeken die aangeeft hoe het allemaal in ons hoofd werkt. Sommige relaties zijn zoals verslavingen voor ons: we hebben de geluksstofjes ervan nodig om in balans te blijven. En als we die geluksstofjes gaan missen, vallen we plotseling in een zwaar dal. 

Of weer de relatie herstellen?

Je kunt er na een relatiebreuk voor kiezen om de relatie toch weer te herstellen. Als je voldoende tijd voor jezelf hebt genomen dan wordt vanzelf duidelijk of je de ander inderdaad nodig hebt. De ruimte die jij in jouw hoofd hebt gecreëerd biedt de mogelijkheid om alles in een ander perspectief te plaatsen en vragen te stellen. En op een dag neem je toch de beslissing om weer contact met jouw ex op te nemen. Zomaar weer actief beginnen is niet altijd een goed idee. Het kan zelfs helpen om relatietherapie in te zetten, zodat je de fouten van de vorige keer kunt vermijden. Bij deze therapie ben je ontzettend open en eerlijk tegen elkaar, zodat goed kunt inzien wat er de vorige keer fout is gegaan en hoe jullie voor elkaar kunnen veranderen.