Gezondheid

Eerste hulp bij haaruitval

Eerste hulp bij haaruitval

Haaruitval. Uiteindelijk krijgen we er allemaal vroeg of laat meet e maken, in meer of mindere mate. Wat doe je als je ontdekt dat je haar uit begint te vallen? Zijn er dingen die je kunt doen om het te voorkomen? En de gevolgen ervan, kaalheid vooral, kun je deze oplossen?

1: Zoek de oorzaak
Als je haar uit begint te vallen, is het goed om na te gaan of hier een bijzondere oorzaak voor kan zijn. Ieder mens verliest dagelijks haren, daar is niets vreemds aan. We spreken pas echt van haaruitval als er dagelijks meer uitvalt dan dat er nieuwe haren voor in de plaats komen. 

Het is goed om even de tijd te nemen en te kijken naar eventuele oorzaken. Zijn er bijvoorbeeld medicijnen die je gebruikt die voor haaruitval kunnen zorgen? Heb je erg veel stress op dit moment, of ben je behoorlijk ziek (geweest). Dit kan de haaruitval verklaren, net als wanneer je net zwanger bent geweest; hormonen spelen namelijk ook een grote rol op je haren.

2: Kijk het even aan
Heb je een oorzaak op het oog, dan is het goed om de boel even aan te kijken en je er zo min mogelijk zorgen om te maken. Zeker als de haaruitval niet extreem is, je geen hele plukken tegelijk verliest, is de kans groot dat het (zeker als je er een goede reden voor hebt gevonden) vanzelf weer stopt en je haar weer zal gaan groeien.

3: Bepaal hoe erg je het vindt
Blijft je haar uitvallen, of lijkt er geen sprake te zijn van de eerdergenoemde oorzaken? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met de meest voorkomende vorm van haaruitval, de vorm die iedereen treft bij het verstrijken van de jaren. Bij vrouwen valt dit minder op, omdat het doorgaans over het hoofd verdeeld is. Bij mannen zijn het de kenmerkende inhammen en de bovenkant van het hoofd steeds kaler zullen worden.

De wetenschap dat vroeg of laat iedereen hetzelfde lot wacht, kan het leed verzachten. Vind je het echter vervelend, steeds minder haar op je hoofd, en ergert het je mateloos? Dan kun je er iets aan laten doen.

4: Neem maatregelen
De enige echte manier om kaalheid terug te dringen, is een haartransplantatie. Hierbij worden haartjes van goed behaarde gebieden op het hoofd overgeplaatst naar de stukken die kaal zijn geworden, zodat hier nieuw haar gaat groeien. Natuurlijk wordt eerst goed onderzocht of er echt geen andere redenen op oplossingen zijn voor jouw kaalheid voor er een transplantatie wordt uitgevoerd.