Gezondheid

Biologisch eten met kids? Check dit interview!

Bionext

Wij zijn er ondertussen thuis aan gewend geraakt om zo veel mogelijk biologisch te eten. Maar ik kan me voorstellen dat je, vooral als gezin, misschien wat (financiële) beren op de weg ziet om over te stappen op biologisch. Daarom heb ik in het kader van de overstapweken van Bio lekker voor je een leuk interview gepubliceerd met Paula. Paula is moeder van 2 kinderen en is overgestapt op biologisch eten.

Paula is de trotse moeder van twee kinderen: een zoon van 6- en een dochter van 9 jaar oud. Ze leert haar kinderen waarom het belangrijk is om verantwoordelijk om te gaan met de natuur. Mede om die reden kiest ze er vaak voor om biologische voeding te bereiden. 

Biologsich eten
Paula en haar kinderen

Wanneer heb je de beslissing gemaakt om zoveel mogelijk over te stappen naar biologisch eten?
Al voordat ik zwanger werd speelde het idee om over te stappen naar biologisch voedsel door mijn hoofd. Het idee was dan vooral om biologisch vlees te eten zodat ik iets kon doen tegen het dierenleed. Op het moment dat ik kinderen kreeg is mijn opvatting van biologisch eten eigenlijk veel ruimer geworden. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat ik mijn kinderen wil meegeven dat we verantwoordelijk zijn voor de planeet en hoe we daarmee omgaan. Het gaat niet zo goed met de aarde, dus daar moeten we met z’n allen goed voor zorgen. Als je kunt kiezen voor biologisch eten en daarmee kunt bijdragen aan duurzaamheid, dan moet je dat doen, vind ik.

Informeer jij jouw kinderen over biologisch eten en wat dat precies inhoudt?
Ik ben heel eerlijk tegen mijn kinderen over wat ze op hun bord krijgen. Daar vertel ik ze over. Hierdoor heeft mijn dochter drie jaar geleden zelf de keuze gemaakt om te stoppen met het eten van vlees. Af en toe wil ik wel dat ze vlees eet. Dan leg ik haar uit dat er ook andere keuzes zijn als het op vlees aankomt, bijvoorbeeld biologisch. Ik vertel haar dan ook dat wij alleen biologisch vlees eten. Mijn kinderen weten inmiddels wel wat het verschil tussen biologisch en ‘normaal’ vlees inhoudt. Over het algemeen bespreek ik heel goed met mijn kinderen wat biologisch eten inhoudt, maar ik zeg niet dat biologisch beter is. Ik wil namelijk dat ze hun eigen visie creëren. Dat probeer ik vooral voor elkaar te krijgen door het visueel te maken. Thuis hebben we een moestuin. Als ze daar zin in hebben, dan gaan ze gezellig met me mee terwijl ik in onze moestuin werk en dan leg ik ze uit wat er gebeurt en hoe alles groeit. Ik leg ze ook uit dat we bijvoorbeeld geen mest of gif gebruiken. Mijn kinderen zien zo heel bewust wat er gebeurt in onze moestuin. Zo leer ik ze het verschil tussen biologisch en niet-biologisch op een luchtige manier. Ze zijn vrij in hun keuze, maar ik voed ze wel op met een stuk respect voor de natuur.

Hoe doe jij je inkopen?
Door de jaren heen zijn biologische producten stukken toegankelijker geworden. Het is dus ook makkelijker geworden om biologisch te eten. Waar ik eerst veel online kocht en de bio supermarkten afging, zijn veel producten nu gewoon te koop bij de supermarkt. Vlees koop ik nog wel vaak online omdat het aanbod groter is. Daarbij probeer ik veel grootverpakkingen te kopen omdat ik ook wil letten op duurzaamheid. Ik probeer zo min mogelijk afval creëren. Online is het ook makkelijk om via een biologische supermarkt producten te kopen. De prijs speelt wel een rol bij het inkopen. In de meeste gevallen is het verschil niet heel groot. ‘Gewoon’ vlees is in vergelijking met niet biologisch vlees wel duur. Daarom proberen we als gezin minder vlees te eten. 

Waar let je dan op als je inkopen gaat doen in de supermarkt?Ik ga ervan uit dat wanneer er op een verpakking biologisch staat, dat het ook echt biologisch is. Belangrijker vind ik om per product te bepalen of iets gezond is of niet. Koekjes koop ik bijvoorbeeld niet biologisch. Koekjes bevatten al suiker en biologische suiker is ook suiker. Ik probeer dan gewoon minder koekjes te eten.

Is het eetritueel van je gezin veranderd sinds je hebt besloten om zoveel mogelijk biologisch te eten?Het eetritueel is veranderd, maar het is wel een proces geweest waar jaren overheen is gegaan. Je bedenkt namelijk steeds iets wat eenvoudiger kan. In het begin was het best ingewikkeld om biologisch te eten. Ik probeer zoveel mogelijk vers te eten. Als ik vers kook dan maak ik grote porties zodat ik het kan invriezen voor een later moment. In principe ligt alles gewoon in de supermarkt. Je hoeft alleen maar de keuze te maken of je gaat voor biologisch of meer gangbaar.

Merk je ook een verschil in smaak tussen biologisch en niet-biologisch eten?
Mijn kinderen merken het niet altijd, maar soms. Ze merken het bijvoorbeeld wel als ik aardbeien heb uit de moestuin, die vinden ze lekkerder dan normale aardbeien. Dat is ook omdat ze de aardbeien zien groeien. Zelf proef ik het met bepaalde dingen wel en bepaalde dingen niet. Rijst en pasta smaken naar mijn idee niet anders als het biologisch is. Bij vlees proef ik het dan weer wel. Het is per persoon verschillend of je de smaak lekkerder vindt of niet.

Heb je tips voor moeders die willen overstappen naar biologisch eten?
Het is belangrijk om stap voor stap te beginnen. Als je gewend bent om normaal te koken is het fijner en makkelijker om bijvoorbeeld per gerecht over te stappen. Verder is er veel te vinden op internet en zijn er tal van boeken met recepten voor simpele, biologische gerechten. Vaak zie je op verpakkingen van niet biologisch voedsel wel zo’n 20 ingrediënten staan. Dan lijkt het een nachtmerrie om die ingrediënten allemaal zelf te verwerken, maar je kunt ook al een lekker gerecht maken met 5 ingrediënten – vaak ook hetzelfde gerecht dat volgens de verpakking 20 ingrediënten gebruikt. Je moet het jezelf vooral niet te moeilijk maken. Als niet alle ingrediënten biologisch zijn is dat ook goed, want weggooien is zonde. Een goede voorbereiding is het halve werk, dat is de laatste tip. Als ik zie dat er aanbiedingen zijn, dan koop ik groot in. Ik koop bijvoorbeeld 10 kilo tomaten en die gebruik ik voor een pastasaus en soep.

En wat als jouw kinderen bij iemand anders eten?
Het maakt me ook niet zoveel uit als ze daar niet biologisch eten. Ik wil het vooral niet forceren. Als het niet lukt om biologisch te eten, dan houdt het op. Zo blijft biologisch eten ook leuk. Kinderen zien wat je doet dus ze nemen het wel mee. Ook als ze er niks mee doen is dat prima. Het is een keuze die ze zelf moeten maken.

Zoals je leest hoeft overstappen op biologische voeding niet moeilijk te zijn! Wil je meer informatie kijk dan eens op de website van Bio lekker voor je. Zij helpen je tijdens de overstap weken graag om vaker voor biologisch te kiezen. Biologisch kan namelijk heel lekker en makkelijk zijn!


Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.