Introvert

12 onbetwistbare signalen dat je introvert bent

12 signalen dat je introvert bent

Heb jij je ook wel eens anders dan anderen gevoeld? Was jij ook rustig in de klas? Vroegen mensen jou ook vaak: “Waarom praat je niet vaker?” en vragen ze dat tegenwoordig eigenlijk nog steeds? Dan is er grote kans dat jij introvert bent. Onderstaand vind je 12 signalen dat je dit inderdaad bent:

1 Je vindt het fijn om alleen te zijn
Je hebt er absoluut geen enkel probleem mee als je zaterdagavond alleen op de bank zit. Je kijkt er zelfs naar uit! Heerlijk om series of films te kijken of om je boek uit te lezen of om gewoon in huis te rommelen. Je voelt je goed als je alleen bent. Als je alleen bent dan voel jij je vrij.

2 Wanneer je alleen bent kun je het beste nadenken
Alleen zijn betekent niet alleen dat jij je favoriete hobby’s kunt uitvoeren, het geeft je geest ook de gelegenheid om bij te komen. Wanneer je met andere mensen bent kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je hersenen te veel moeten verwerken om goed te kunnen presteren. Wanneer je alleen bent kun jij je veel beter focussen en ben je veel creatiever en kun je beter nadenken.

3 De gesprekken die je in je hoofd met jezelf voert stoppen nooit
Je hebt een innerlijke stem die altijd erg aanwezig is. Als mensen de gedachtes konden horen die door jouw hoofd gaan dan zouden ze verbaasd of blij zijn of juist heel hard wegrennen. Soms kun je ’s nachts niet slapen omdat je hoofd steeds maar doorgaat. Gedachtes uit het verleden blijven je maar achtervolgen: “Ik kan niet geloven dat ik dit 5 jaar geleden zei….!”

4 Je voelt je in een groot gezelschap vaak eenzamer dan wanneer je alleen bent
Wanneer je met een grote groep bent dan gebeurt er iets in jezelf waardoor jij je afgesneden voelt van de rest van de groep. Misschien omdat het lastig is om je innerlijke stem te horen wanneer er zoveel rumoer om je heen is. Maar wat de reden ook is, wanneer je introvert bent heb je diepe gesprekken en intieme momenten nodig – en die vind je vaak niet in een groep.

5 Je hebt gevoel dat je ‘alsof doet’ wanneer je moet netwerken
Op vreemden afstappen en jezelf introduceren? Je loopt nog liever over hete kolen. Maar je weet dat het belangrijk is, dus je doet het wel. Alleen heb je de hele tijd het gevoel dat je je als iemand voordoet die je niet bent. Blijf oefenen en lees boeken waarin je tips kunt vinden over hoe je het beste kunt netwerken, het helpt.

6  Je bent de allerlaatste die zijn hand opsteekt als iemand ergens vrijwilligers voor nodig heeft
Niet omdat je niet wilt helpen, maar omdat je niet wilt dat iedereen naar je kijkt. Net als dat je vroeger in de klas waarschijnlijk nooit je hand opstak als de leraar een vraag stelde, ook al wist je het goede antwoord. Je vindt het prima als jij weet dat je het goede antwoord weet – je hoeft dit aan niemand te bewijzen. Op je werk betekent dit dat je niet zo veel zegt tijdens meetings. Je spreekt je baas liever nadien nog even aan om nog wat opmerkingen te plaatsen in plaats van dat jij jezelf moet uitleggen in een kamer vol met mensen.

7 Je bent beter in het opschrijven van je gedachtes dan dat je bent in het uitspreken
Schrijven geeft je de tijd om na te denken over wat je wilt zeggen en hoe je het wilt zeggen. Het geeft je de kans om je gedachtes te wijzigen en om de juiste boodschap te brengen.

8 Op feestjes is het niet je doel om nieuwe mensen te leren kennen
Verjaardagen, trouwerijen of wat feestje dan ook, jij vindt het gezellig maar je gaat waarschijnlijk niet naar het feestje om nieuwe vrienden te maken. Je blijft veel liever in de buurt bij de mensen die al kent.

9 Je bent hartstikke moe nadat je sociaal bent geweest
Onderzoek toont aan dat zowel introverte als extraverte personen vermoeid zijn nadat ze sociale dingen hebben ondernomen. Sociaal zijn kost nu eenmaal energie; je moet praten, luisteren en verwerken. Niet gek dus dat dit vermoeiend is, maar introverte mensen raken eerder vermoeide dan extraverte personen. Ook kunnen introverte personen over gestimuleerd raken, wat betekent dat ze letterlijk moeten bijkomen nadat ze ergens zijn geweest waar ze sociaal moesten zijn.

10 Je ziet details die anderen niet zien
Introverte mensen en vooral hooggevoelige introverte mensen raken snel overprikkeld door te veel prikkels. Maar er zit ook een voordeel aan deze gevoeligheid: je ziet details die anderen waarschijnlijk missen. Je merkt de subtiele verandering in je vriendin haar gedrag en ziet dat ze ergens mee zit (terwijl niemand dit door heeft). Ook heb je oog voor details als het gaat om bijvoorbeeld kleur en textuur waardoor je waarschijnlijk heel creatief bent.

11 Mensen vinden je een goede luisteraar
Je vindt het niet erg om anderen alle aandacht te geven en om oprecht te luisteren. Je hebt het niet nodig om ook je zegje te doen. Door te luisteren leer je iets nieuws of begrijp je beter wat er in de ander omgaat.

12 Je bent opzoek naar de juiste balans tussen alleen en sociaal zijn
Introverte mensen vinden het fijn om alleen te zijn. Zo krijgen ze energie en zetten ze dingen op een rijtje, maar introverte mensen willen niet altijd alleen zijn. Ze vinden het ook gezellig om contact met anderen te hebben, om samen te kletsen of te sporten. Dus soms kan het lastig zijn om daar je balans in te vinden.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Huffingtonpost.com