Gezondheid

Stress, het kan ook wel wat minder!

Hoe jij je hoofd kunt leegmaken
meer energie door sporten
Geschreven door Jurriaan de Haas

Stress, iets we waar niet te veel van willen hebben, maar vaak zorgen we er persoonlijk voor dat we dit toch in een te heftige vorm ervaren.  We creëren ons eigen gestreste leven waar we maar moeilijk mee om kunnen gaan.

Een gezonde dosis stress zorgt ervoor dat je vaak beter kunt presteren op het werk of tijdens een zware work-out. Het lijkt erop dat we in een tijdperk leven waarin we teveel en te lang onder een bepaalde druk functioneren die voor ons helemaal niet natuurlijk is. Het is een beetje van deze tijd om steeds harder te moeten werken en meer bezig te zijn met onze omgeving en wat deze van ons verwacht. Signalen van teveel druk worden vaak niet bewust ervaren. Het gevoel telkens te moeten presteren ten opzichte van jezelf en ten opzichte van anderen. Bewust of onbewust kan je dit als stress ervaren.

Stress kan ontstaan door een overbelasting van lichaam en geest. Iedereen gaat anders om met druk. Is de een dan beter dan de ander? Ik denk dat de ene persoon wat beter om kan gaan met druk dan de ander, maar ik denk dat iedereen uiteindelijk bezwijkt onder te veel druk.

Voor mezelf heb ik gekozen voor een leven zonder al te veel stress. Jarenlang dacht ik dat hard werken een must was. Zonder hard werken kom je er namelijk niet. Waar je dan precies niet komt dat heb ik nooit helemaal begrepen. Begrijp mij niet verkeerd ik ben geen tegenstander van hard werken. Ik werk hard waar ik voor sta en wat ik leuk vind. Op

deze manier van werken ervaar ik een prettige manier van druk en signaleer ik veel sneller wanneer de druk te hoog wordt. Als ik merk dat ik geen plezier meer heb in wat ik doe, dan voel ik dat de druk te hoog gaat worden. Op dat moment heb ik de keuze om hier iets mee te doen.

Ik denk dat we een stuk productiever maar vooral gelukkiger worden als we onszelf en elkaar een stuk minder druk opleggen. Hieronder een aantal tips hoe dat te doen.

Leer naar jezelf te luisteren
Vaak gaat alles als een storm aan ons voorbij. Je staat altijd in de hoogste versnelling. Ga eens voor jezelf na of je dit een prettige manier van leven vind of zou je ook functioneren als het een beetje minder zou zijn. We zijn zo gewend aan deze stand dat we niet meer weten hoe het anders kan. Leer dus naar jezelf te luisteren. Dit kan alleen door jezelf de juiste vragen te stellen.

Wat wil je?
Door jezelf de juiste vragen te stellen kom je erachter wat je wilt. Leef jij je leven zoals jij dat wilt of zoals dat van je wordt verwacht? Heb je nog wel plezier in je werk? Woon je in een omgeving waar jij je prettig voelt? Ben je nog gelukkig in je relatie. Keuzes die je in het verleden hebt gemaakt, dingen die je toen graag wilde kunnen nu heel wat stress opleveren. Wat wil jij nou eigenlijk? Het zou best kunnen zijn dat je leven flink overhoop wordt gehaald door deze gedachtes. Dit kan er voor zorgen dat je er voor kiest om binnen je oude levenspatroon te blijven. Het nadeel hiervan kan zijn dat je dezelfde stress blijft houden of dat het zelfs erger wordt.

Speel en maak lol
Heel veel situaties waar je normaal gesproken heel veel stress ervaart kun je ook anders proberen te benaderen. De druk die je op je werk of thuis ervaart is niet altijd weg te nemen, maar misschien kan je de situaties wel beïnvloeden door er op een speelse manier mee om te gaan. Stel eens voor om een zakelijke bespreking in het park te doen. Probeer eens samen met je partner over geldzaken te praten tijdens een potje twister. Misschien zijn dit niet de meest praktische voorbeelden maar je begrijpt waar ik naartoe wil. Dingen die veel stress geven kunnen door een kleine verandering misschien wel minder heftig aanvoelen.

Ga er bewust mee om
De makkelijkste manier om met stress om te gaan is door het weg te drukken. Helaas zorgt het wegdrukken van dit gevoel ervoor dat het er ergens anders wel weer uitkomt. Overmatig gebruik van alcohol, roken of waar je het ook in zoekt. Na een heftige week van werken is het eindelijk tijd om te gaan ontspannen. Eigenlijk is dit een signaal dat het misschien allemaal te veel wordt. Ik zou je willen adviseren om bewust met dit gevoel van te veel druk om te gaan. Op een gezonde manier. Snelle uitvluchten die er voor zorgen dat jij je misschien even ontspannen voelt helpen alleen op korte termijn. Op lange termijn versterkt het juist de mate van stress.

Leef gezond
Het lijkt een cliché, maar gezond leven heeft een enorme invloed op hoe wij ons voelen. Je kent allemaal wel het gevoel na lichaamsinspanning. Je lijkt wel als nieuw. Dit gevoel wil je toch blijven houden? Regelmatig blijven sporten en gezond eten helpen je aan een sterk lichaam en misschien nog wel een sterkere geest.

RELAX!
Je hoeft geen yoga of meditatie te doen om van je stress af te komen. Een beetje relaxen kan je al een heel eind helpen. Het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat je een moment per dag voor jezelf inplant. Inplannen ja! Je bent zo druk met van alles en nog wat dat je een afspraak moet maken met jezelf. Hieronder geef ik mijn favoriete relax momentjes:

Aflevering FRIENDS. Kost je max 22 minuten ( heb alle seizoenen inmiddels al 4 keer bekeken)

Een powernap van 20 minuutjes

Een willekeurige playlist op spotify of youtube aanzetten met ontspannen pianomuziek. Onderuit op de bank en chillen maar!

Een wandeling of een fietstocht in de natuur

Dit zijn mijn favorietjes. Ik weet zeker dat je zelf ook wat mooie ideeën hebt. Nu alleen nog doen!

Over de schrijver

meer energie door sporten

Jurriaan de Haas

In een tijd waarin de wetenschap ons precies kan vertellen wat wel of niet goed voor ons is raken we toch compleet verdwaald en lijkt het dat we steeds meer kampen met levensstijl gebonden aandoeningen. Ik wil niet de zoveelste health guru zijn. Wel geloof ik erg in inspiratie, ontspanning en eerlijkheid. Inspiratie voor de nodige intrinsieke motivatie. Ontspanning, omdat te veel stress ons letterlijk ziek maakt en eerlijkheid omdat we elkaar moeten kunnen vertrouwen. Juist als het gaat om onze gezondheid.

Laat een reactie achter