Zelfliefde

Hoe jij jezelf leert respecteren (waardoor anderen dit ook doen)

Luister jij naar je lichaam

Zelfrespect heeft niets te maken met egoïsme of arrogantie. Nee het is eerder het tegenovergestelde. Zelfrespect gaat over een diep gevoel van zelfwaarde en zelfliefde waardoor jij liefde ontvangt en liefde kunt geven.

We proberen soms om zelfwaarde te krijgen door het krijgen van veel Facebook likes op je foto of door nieuwe kleren, een nieuw huis of een mooie auto. Maar deze externe factoren zullen ons nooit het zelfrespect geven wat we eigenlijk nodig hebben.

-> 3 manieren om zelfkritiek om te zetten naar zelfliefde

Onderstaand vind je 9 manieren om jezelf meer te respecteren:

1 Onderzoek wat ervoor zorgt dat jij jezelf respecteert
Waardoor krijg jij nou respect voor jezelf? Misschien krijg je respect voor jezelf als jij je aan je woord houdt, als jij je belofte aan andere mensen nakomt. Of door regelmatig te sporten, door elke ochtend goed en gezond te ontbijten of door regelmatig te mediteren. Bedenk eens rustig wat er nou voor zorgt dat jij respect voor jezelf hebt.

-> Waarom zelfliefde begint met je grenzen herkennen

2 Wees eerlijk over wie je bent en wie je niet bent
Als je erachter bent wat je goed laat voelen (stap 1) zorg dan dat je hier trouw aan blijft. Bedenk het niet alleen maar doe er ook echt iets mee. Vind jij het fijn om elke avond van de week iets gepland te hebben,doe dit lekker! Maar als je het eigenlijk best vermoeiend vind om 3 dagen achter elkaar ’s avonds van huis te zijn, sta hier dan bij stil. Toon respect voor jezelf en zorg er de volgende keer voor dat je niet meer 3 avonden achter elkaar weg moet. Probeer hier duidelijk over te zijn, naar je zelf en naar je vrienden.

3 Respecteer jezelf door dingen te doen die je leuk vindt
Nieuwe dingen ondernemen blijft voor de meeste van ons spannend. Je weet nooit of het je bevalt of de uitkomst zal zijn. Maar om verder te komen in het leven of om nieuwe leuke dingen te ervaren moet je soms uit je comfort zone stappen.

-> Houd van jezelf zodat je niet van anderen afhankelijk bent om dit te doen

4 Houd op met zeggen “doe normaal”
De enige manier om te schitteren is door jezelf te zijn. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar onthoud dit: al die mensen waar jij tegen op kijken, zij doen waarschijnlijk wat zij willen. Ze doen wat zij leuk vinden en het maakt ze niet uit wat anderen daar van denken. Want ‘anderen’ zullen altijd een mening hebben, dus als je daar rekening mee moet houden blijf je bezig, want mensen zijn ook nog eens hartstikke veranderlijk dus het ene moment vinden ze het niets en het andere moment vinden ze iets het einde.

5 Laat anderen jouw grenzen niet bepalen
Veel mensen hebben de beste intenties en ze geven je dan ook graag advies. Advies waarvan ze denken dat het goed voor jou is, advies wat past bij hun verleden. Maar we zijn niet allemaal hetzelfde. Dus negeer de mensen die je advies geven en waarvan je eigenlijk weet dat je het zelf echt wel weet. Luister naar jezelf, dan komt het wel goed.

-> 9 signalen dat je eindelijk van jezelf begint te houden

6 Leer nee te zeggen
Anderen laten weten dat iets niet oké is maakt je geen slecht persoon, het maakt je een sterk persoon waar mensen respect voor hebben. Wanneer je stopt om overal altijd maar ja op te zeggen dan zul je zien dat je meer energie en creativiteit krijgt. En met meer energie en creativiteit komt ook vaak meer geluk.

7 Date met iemand die zeker weet dat hij jij wil daten
Weet je wanneer de meeste van ons hun zelfrespect uit het raam gooien? Het moment dat ze beginnen met daten. Er zijn zoveel mensen die hun partner zo ontzettend veel te bieden hebben maar die verlamd afwachten totdat hun partner een keuze maakt over een belangrijk punt in een relatie. Natuurlijk duurt het even voordat een stel kan groeien, maar mensen die zichzelf in allerlei bochten wringen zijn zelf vaak niet gelukkig. Dus verzamel al je zelfrespect en kom voor jezelf op!

8 Wat jij vandaag hebt gedaan is voldoende
Zelfrespect betekent dat je niet ontzettend kritisch op jezelf bent, dat jij jezelf veroordeelt en streng voor jezelf bent. Want het is zo makkelijk om vast te houden aan een to do lijst en ons zelfrespect af te laten hangen van hoeveel we van deze lijst hebben gedaan. Maar dat is helemaal niet zo aardig, dat is eigenlijk vrij onaardig tegen jezelf. Misschien is het goed om naar je lijst te kijken en je af te vragen of als je 1 taak hebt gedaan de volgende taak wel echt nodig is. Misschien mag je gewoon wel lekker niets doen, een boek lezen op de bank. Lief voor jezelf zijn.

9 Wees bereid om te accepteren
Je moet bereid zijn om dingen en mensen te zien zoals ze zijn. Het kan pijnlijk zijn om te erkennen dat er een probleem met onszelf, met onze geliefden of een situatie is. Maar als jij niet dealt met het probleem met nieuwsgierigheid en een open hart dan zal de situatie er niet snel beter op worden.

En onthoud, behandel jezelf zoals je wilt dat anderen je behandelen. Want door je alleen maar te focussen op je tekortkomingen geven we bijna onze goedkeuring aan de rest van de wereld om ook op deze tekortkomingen te focussen.

-> De drie pilaren van zelfliefde en geluk: connectie, groei en doelen hebben

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?