Gezondheid

Biologisch eten, is dat nou wel of niet de moeite waard?

Biologisch hoe zit dat nou?

Biologisch, tja mooi woord. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Want de één zegt dat biologische producten veel beter zijn voor mens en dier en de ander zegt dat het onzin is. Nou, als leek had ik geen idee meer. Dus ben ik eens op onderzoek uitgegaan. Want wat is er goed aan biologisch eten?

Groente
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik de ene keer wel en de andere keer geen biologische groente koop. Wel probeer ik uit milieuoverwegingen groente en fruit uit het seizoen te eten, want het slaat voor mij nergens op om bijvoorbeeld in de winter aardbeien te kopen aangezien ik me er wel degelijk van bewust ben dat die aardbeien in januari of in een kas zijn geteeld of zijn overgevlogen vanuit een lekker warm land.

Maar wanneer wordt groente eigenlijk biologisch genoemd? Biologische groente zijn groente die op natuurlijke wijze worden geteeld, gezaaid en geoogst. Er worden dus geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen gebruikt en ik moet je zeggen dat ik dit persoonlijk een prettig idee vind. Gelukkig wordt er in Nederland op toegezien dat alle producten die als ‘biologisch’ op de markt verschijnen, ook daadwerkelijk volgens strenge standaards worden gekweekt. Zo kun je er gerust op zijn dat jouw bio bloemkool ook daadwerkelijk biologisch is.

Melk en melkproducten
Ik houd van melk en mijn ontbijtje bestaat elke ochtend uit kwark of yoghurt met vers fruit, heerlijk! Maar hoe zit het nou met de biologische melkveehouderij? Ik heb contact opgenomen met FrieslandCampina om meer duidelijkheid te krijgen over hun biologische producten. Want wat is bij FrieslandCampina nou het verschil tussen de ‘gewone’ melk en de biologische melk? En duurzaam consumeren, wat is dat precies?

“Het verschil tussen gewone melk en biologische melk zit hem vooral in de manier waarop wordt omgegaan met de koe en het milieu. In de biologische melkveehouderij gelden namelijk strikte richtlijnen om zo biologisch mogelijk te produceren. Bijvoorbeeld:

  • Biologische koeien moeten altijd naar buiten kunnen als de weers-, bodem en gezondheidsomstandigheden dat toelaten;
  • Er mag in de biologische melkveehouderij geen kunstmest en chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt;
  • Preventief gebruik van reguliere geneesmiddelen en antibiotica is, net als in de reguliere melkveehouderij, niet toegestaan.
  • Biologische landbouw is bovendien altijd grondgebonden, dit betekent dat het aantal stuks vee in balans is met de aanwezige grond.”

Kijk dat vind ik dus super duidelijk en leuk om te horen. Ik vind de koeien in de wei ook een heerlijk Nederlands beeld. Ik kom oorspronkelijk uit een klein dorpje met veel boerderijen en ik fietste vroeger altijd langs de weilanden naar school. Ik kwam dan wel eens te laat op school omdat ik moest wachten op de koeien die over de weg liepen omdat ze van het ene naar het andere weiland werden gebracht. Hoe Hollands wil je het hebben :).

Het is overigens goed om te weten dat ‘gewone’ melk ook afkomstig is van koeien die naar buiten kunnen als dit kan. Het verschil tussen ‘gewone’ melk en biologische melk zit hem dus vooral in de laatste drie punten. Ik vind dit soort informatie heel interessant. Weer een tipje van de biologische sluier opgelicht!

Lol in het weiland met de koeien :). Ik vind dit zo’n heerlijk Hollands plaatje!

Nog een leuk weetje tussendoor, FrieslandCampina introduceert in begin 2019 een duurzame zuivellijn. Aan boeren die melk voor zuivellijn gaan leveren worden hogere eisen gesteld op het gebied van dierenwelzijn, natuur en klimaat. Zo dragen de melkveehouders zorg voor onder andere een lagere CO2-uitstoot. Benieuwd hoe FrieslandCampina zich dan precies inzet voor het welzijn van koeien? Lees dan snel hoe zij dit doen op de pagina diergezondheid en dierenwelzijn.

Biologische voeding gezonder?
Maar is biologisch nou gezonder? Uit de wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn, komt nog niet eenduidig naar voren dat biologisch gezonder is. Edith Lammerts van Bueren, hoogleraar plantenveredeling aan Wageningen University en Research en onderzoeker aan het Louis Bolk Instituut, zegt hier het volgende over: “We weten wel dat biologische boeren beter omgaan met de bodem, meer organische mest gebruiken en een andere manier van landbouw bedrijven om de ziektedruk te verminderen. Dit maakt de hele voedselproductie minder milieubelastend, wat weer een positief effect op onze gezondheid zou moeten hebben.”

Wel of niet biologisch eten, iedereen moet hier zijn eigen keuze in maken. Ik kies voor biologisch omdat ik me daar goed bij voel. En jij? Wat is jouw motivatie om wel of niet biologisch te eten? Deel het op Facebook, ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Dit artikel is in stand gekomen in samenwerking met FrieslandCampina