Geluk

10 ‘mislukkingen’ waarvoor je jezelf zult moeten vergeven

10 ‘mislukkingen’ waarvoor je jezelf zult moeten vergeven

Heb je wel eens achteraf spijt gehad van iets wat je hebt gedaan, of juist niet deed? Of voel je je wel eens schuldig omdat je had gedacht dat je nu ergens anders in het leven zou staan dan waar je nu bent? Daar is niets geks aan, want dat gevoel hebben we allemaal wel eens. Het is alleen zo zonde om hier je energie aan te verspillen. Want de kans is groot dat je er toch niet meteen iets aan kunt veranderen. Daarom is het tijd om jezelf te vergeven voor de volgende ‘mislukkingen’.

Dat je je droombaan nog niet hebt gevonden of niet weet wat dit is.
Het lijkt alsof heel veel mensen hun droombaan al lang en breed gevonden hebben, maar is dat eigenlijk wel zo? De kans is groot dat ook zij twijfelen aan het feit of dit wel hun droombaan is. Misschien veranderen ook zij over een paar jaar weer van baan omdat ze toch net iets anders zoeken in hun werk. Het is helemaal niet gek om niet te weten wat jouw droombaan is, of dat je deze nog niet gevonden hebt. Je hebt nog genoeg tijd. En dus kun je rustig uitzoeken wat je nou echt wilt.

Dat je nog niet bent in je leven waar je had verwacht te zijn.
Twintig jaar geleden had je je leven misschien al helemaal uitgestippeld. Je had die droombaan al gevonden, was getrouwd en had al kinderen op de leeftijd waar je nu bent. Het maakt helemaal niet uit dat je leven iets anders gaat dan je van te voren misschien had bedacht. Maar het is wel belangrijk om stil te staan bij wat je nu wilt, en daar naartoe te leven.

-> Lees dit als je iemand niet kunt vergeven

Dat je je ouders soms nog om hulp moet vragen.
Het is misschien moeilijk toe te geven, maar het maakt niet uit hoe oud we zijn, soms heb je de hulp van je ouders gewoon echt nog nodig. Natuurlijk wil je alles het liefst helemaal zelf oplossen en uitzoeken, genoeg geld hebben om te doen wat je wilt doen. Maar zo werkt het helaas niet altijd. Je hoeft dit niet als mislukking te zien, wees eerder dankbaar voor het feit dat je ouders voor je klaar staan als het even niet lukt.

Dat je bepaalde mensen (nog) niet hebt vergeven.
Mensen vergeven kan voor een enorme opluchting zorgen. En de kans is groot dat je je hierna een stuk beter voelt en weer verder kunt gaan in je leven. Maar het is niet altijd zo makkelijk om mensen te vergeven. Vooral niet als zij je een hoop pijn hebben gedaan in het verleden. Het maakt niet uit dat je dit nu nog niet gedaan hebt. De juiste tijd om dit te doen komt vanzelf wel.

Dat je nog niet helemaal over een relatie heen bent.
Het is niet gek dat bepaalde relaties tot een einde komen. Maar het kan je nog wel eens verbazen over hoe lang het duurt voordat je hier ook echt overheen bent. Een gebroken hart heeft soms wat meer tijd nodig om weer te herstellen dan bij een ander. Dat is helemaal niet erg, neem hier gewoon de tijd voor en wees niet te streng voor jezelf.

Dat je zoveel hebt geïnvesteerd in een lange relatie die uiteindelijk niet bleek te werken.
Tijdens het daten is de kans groot dat je iemand vindt waarbij het toch niet helemaal klikt. Niets ergs aan, je gaat gewoon op zoek naar een ander iemand. Maar bij een lange relatie, waar je zoveel in hebt geïnvesteerd en die toch wel erg serieus was, kan dat heel anders voelen. Als een mislukking waarbij je misschien niet hard genoeg je best voor hebt gedaan. Maar eigenlijk is dit helemaal geen mislukking. In deze relatie heb je waarschijnlijk een hoop over jezelf geleerd, over liefde en over het leven. Deze relatie heeft jou juist gemaakt tot wie je bent en heeft je waarschijnlijk doen groeien. Dat is juist alleen maar mooi om mee te nemen.

Dat het bij je vrienden allemaal wat beter gaat dan bij jou.
Jezelf vergelijken kan tegenwoordig zo makkelijk door bijvoorbeeld social media. Maar degene waar we ons misschien nog het meest mee vergelijken, zijn onze vrienden. Als zij een huis kopen, trouwen en kinderen krijgen, heb jij al snel het gevoel dat je vast zit in je leven. Maar dat jouw leven niet helemaal lijkt op dat van hun, wil niet zeggen dat jouw leven minder mooi is. Leef jouw eigen leven, dat hoeft er niet hetzelfde uit te zien als die van je vrienden.

Dat je je een beetje verdwaald voelt in je eigen leven.
Misschien weet je gewoon even niet wat je überhaupt wil met je leven. Of misschien weet je dit juist wel, maar heb je geen idee hoe je daar moet komen. En misschien gaan de dingen niet helemaal zoals je gehoopt of verwacht had. Maar onthoud dat het helemaal niet erg is om je zo te voelen. Iedereen voelt zich tenslotte wel eens zo. Je komt er vanzelf weer uit.

Dat het voelt alsof je de enige bent die fouten maakt.
Ook al weet je dat dit niet waar is, kan het soms wel voelen alsof jij de enige bent die steeds weer fouten maakt. Maar ook al ziet het er vanaf de buitenkant uit dat het leven van iemand anders perfect is, wil dat niet zeggen dat dit ook echt zo is. Maar de waarheid is dat iedereen fouten maakt. Als het bij de mensen om je heen juist goed uitpakt, dan weet je dat het uiteindelijk ook bij jou goed uit zal pakken.

-> Deze is voor de vrouw die in relaties maar blijft vergeven

Dat je een beslissing nam waar je nu spijt van hebt.
Tijdens de zoektocht naar hoe we dingen in ons leven willen, maken we keuzes waarvan we nu willen dat we dit niet gedaan hebben. We maken allemaal keuzes die invloed hebben op ons leven. De een wel goed, de ander niet helemaal. Maar je leert hierdoor wel om uiteindelijk de juiste keuzes te maken. En op die manier zijn de verkeerde keuzes, waar je achteraf spijt van hebt, toch goed geweest.

Volg jij Herhealth.nl al op Facebook en Instagram?

Thought Catalog