Geluk

Lees dit als je iemand niet kunt vergeven

Lees dit als je iemand niet kunt vergeven

Vergeven is niet makkelijk, vooral niet als je onrecht is aangedaan. Het geeft je het gevoel dat je iemand ergens mee weg laat komen alsof er niets is gebeurd. En we willen iemand die ons onrecht heeft aangedaan niet zomaar laten weglopen alsof er niets is gebeurd, we willen die persoon laten weten hoeveel pijn het ons heeft gedaan. We willen de schuld vereffenen. 

Soms lijkt het dat wanneer je iemand vergeeft, jij jezelf verraadt. Je wilt dat gevecht voor gerechtigheid na wat er is gebeurd niet opgeven. Je voelt de woede nog in je opkomen als je er aan denkt. 

Maar woede is geen fijne emotie. We blijven boos omdat we gerechtigheid willen, we denken dat we onze boosheid kunnen gebruiken. Hoe bozer we zijn, hoe sterker we ons voelen. Maar boosheid realiseert zich niet dat het verleden achter ons ligt en dat gedane zaken geen keer nemen. Boosheid geeft ons het gevoel dat wraak op zal luchten. Boosheid is op zoek naar gerechtigheid.

-> Deze is voor de vrouw die in relaties maar blijft vergeven

Alleen is deze gerechtigheid niet altijd realistisch. Boos blijven zorgt ervoor dat je niet kunt helen, door je woede kunnen je wonden uit het verleden niet genezen. Als je zo boos bent lijkt het onmogelijk om iemand te vergeven. Terwijl we eigenlijk rust willen, maar we hebben geen idee hoe we deze rust kunnen krijgen. En dat is het ding met vergeven, het zal niets direct oplossen. Het zorgt er niet voor dat alles wat er gebeurd is opeens weg gaat, alsof het nooit is gebeurd. Vergeven zorgt er niet voor dat je de pijn opeens niet meer voelt. Nee rust vinden in wat er is gebeurd duurt lang en het is een strijd. 

Maar vergeven betekent wel dat je de hoop op een ander verleden opgeeft. Het betekent dat je weet dat het verleden achter je ligt en dat dingen nooit meer worden zoals ze waren. Het is accepteren dat er geen magische oplossing is voor de schade die is geleden. Het is je realiseren dat hoe onrechtvaardig het ook was, je er nu niets meer aan kunt doen. Het enige wat je kunt doen is vooruit kijken.

-> 10 mislukkingen waarvoor jij jezelf zou moeten vergeven

Vergeven betekent de verantwoordelijkheid accepteren – niet voor het creëren van de bende uit het verleden – maar voor het opruimen van deze bende. Het is het besluit dat je eigen kalmte en heelproces belangrijker zijn dan je woede. Vergeven betekent niet dat je het goed moet maken met de persoon die jou pijn heeft gedaan. Het betekent niet dat je vrienden met hem of haar moet worden, dat je sympathie voor die persoon moet opbrengen of dat je kunt goedkeuren wat er is gebeurd. Nee, het betekent dat je accepteert dat het is gebeurd en dat je dit bij je draagt. En hoe je het ook went of keert, dit ligt bij jou. Het is jouw besluit om je wonden te laten helen. Het is jouw besluit om verder te gaan, met littekens weliswaar, maar wel om verder te gaan. 

Vergeven gaat er niet om onrecht te rechtvaardigen. Het gaat om prioriteit geven aan je eigen gezondheid. Het gaat over besluiten dat jij dit de rest van je leven niet gaat meedragen. Het gaat over dapper naar de toekomst kijken. Vergeven betekent dat jij je niet langer laat definiëren door wat er in het verleden is gebeurd.

Vergeven betekent niet dat je jij je kracht weggeeft, het betekent juist dat jij je kracht weer terugneemt. 

Volg jij Herhealth.nl al op Facebook en Instagram?

thoughtcatalog.com