Geluk

9 manieren om mentaal sterk te worden of te blijven

Als jouw man deze 5 dingen doet dan word je emotioneel gemanipuleerd

Mensen die mentaal sterk zijn geven anderen niet de macht over hun gevoelens. Klinkt mooi, maar wat bedoelen we hier nou mee? Een voorbeeld: een manager geeft toe dat één medewerker altijd het slechtste in hem naar boven haalt. Een ander voorbeeld: een huismoeder die zegt dat haar dag voor een groot deel wordt bepaald door het humeur van haar echtgenoot. In deze voorbeelden geven deze mensen iemand anders de macht over hoe zij zich voelen en gedragen.

De macht over jouw gevoel weggeven berooft je van je mentale kracht, maar door in controle te blijven, blijf je mentaal sterk. Onderstaand vind je 9 manieren waarop jij jouw kracht kunt behouden.

1 Verspil geen energie door te klagen
Er is een groot verschil tussen klagen en een probleem oplossen. Je hart luchten tegenover je vrienden, familie en collega’s houdt je gefocust op het probleem en het voorkomt dat jij een oplossing gaat creëren. Klagen suggereert dat jij geen invloed hebt op jouw situatie en je houding.

2 Accepteer de verantwoordelijkheid over hoe jij je voelt
Sta niet toe dat anderen jouw emoties dicteren. Natuurlijk kan het zijn dat jouw schoonmoeder je een slecht gevoel over jezelf geeft of dat je stapel gek wordt van je baas, maar probeer ervoor te zorgen dat zij niet de macht hebben over jouw gevoelens en emoties. Probeer om te gaan met jouw emoties, hoe anderen ook reageren.

3 Zorg voor heldere grenzen
Wanneer jij jezelf door anderen een schuldgevoel laat aanpraten of nooit voor jezelf opkomt dan geef jij de macht aan andere mensen. Zorg ervoor dat jouw grenzen duidelijk zijn. Wanneer iemand je tijd verdoet terwijl jij je kinderen moet ophalen of een belangrijke werkklus moet afkrijgen, dan mag je hier op een vriendelijke manier best wat van zeggen. Je mag best aangeven dat het nu even niet uitkomt en op deze manier voor jezelf opkomen. Door gezonde grenzen te bepalen bepaal jij met wie en op wat voor manier jij je tijd spendeert.

4 Probeer te vergeven
Een wrok tegen iemand voelen, doet jouw meer kwaad dan die andere persoon. Jij verdoet jouw kostbare tijd met denken aan een persoon die jouw onjuist heeft behandeld, maar dit haalt het vermogen weg om te genieten van het nu. Iemand vergeven kan een goede manier zijn om de macht over jouw gevoel terug te krijgen. En vergeven betekent niet dat het nu goed is wat die persoon heeft gedaan! Het betekent dat jij de boosheid en de pijn die jouw leven verstoren los laat.

5 Ken jouw waarden
Wanneer je niet goed weet wat jouw waarden in het leven zijn dan is de kans aanwezig dat jij in bijrijdersstoel belandt, in plaats van dat jij de koers van jouw leven bepaalt. Neem jouw macht terug door jouw waarden te erkennen en op deze manier te leven op een manier die voor jou goed voelt.

6 Verspil geen tijd aan piekeren
Heb jij wel eens de hele avond aan je werk gedacht? Omdat je wilde dat je iets anders had aangepakt? Of omdat je hoopte dat je de volgende dag niet terug hoefde? Op deze manier geef jij jouw 8 urige werkdag 12 uur van je tijd. Neem de macht terug over de gedachtes die in jouw hoofd blijven tollen, geef niet te veel macht aan dingen die het niet verdienen.

7 Voorkom dat je klinkt als een slachtoffer
Door dingen te zeggen als: Ik moet 60 uur per week werken, of: Ik had geen keuze, ik moest wel ja zeggen, klinkt het alsof jij een slachtoffer van de omstandigheden bent. Probeer te onthouden dat je vaak een keuze hebt, hoe moeilijk die keuze soms ook is.

8 Zorg dat jouw eigenwaarde niet afhankelijk is van andere mensen
Wanneer jouw eigenwaarde afhankelijk is van de mening van anderen dan word je een pleaser. Niet iedereen hoeft jou aardig te vinden of het eens te zijn met jouw levensstijl. Denk na over de feedback die je krijgt, maar laat andermans mening jouw zelfvertrouwen niet ondermijnen.

9 Wees niet bang om op te vallen
Twijfel en angst kunnen ertoe leiden dat jij opgaat in de massa. Maar wanneer je altijd maar probeert om niet op te vallen dan kan dit gaan botsen met wie je werkelijk bent. Vertrouw erop dat jij mentaal sterk genoeg bent om op te vallen en om de dingen te doen zoals jij dit wilt.

www.psychologytoday.com