Geluk

Het is ok om een vriendschap los te laten (zelfs als je elkaar al lang kent)

Het is ok om een vriendschap los te laten

Als we ouder worden komen we in verschillende fases van ons leven terecht en veranderen er dingen. We veranderen onze kleding, onze make-up stijl, de manier waarop we voor ons lichaam zorgen, hoeveel slaap we krijgen. Dit zijn allemaal flexibele dingen, we vinden het prima om onze routine aan te passen naar mate onze behoeftes veranderen. 

Als iets niet goed voelt dan houden we genoeg van onszelf om verandering aan te brengen, zelfs als het even kost (of jaren) voordat we het goed doen. Hetzelfde geldt voor vriendschappen. Vrouwen hebben vriendinnen nodig en het maakt niet uit of we deze vriendschap in een zus, buurvrouw of nicht vinden.

We weten ook wat we nodig hebben in een vriendschap; we willen ons gewaardeerd, gehoord en geliefd voelen. We willen een hechte en eerlijke connectie met iemand die ons het beste gunt. Op een gegeven moment begin je je te realiseren dat je niet meer dezelfde vriendschap nodig hebt als dat je dit 10 jaar geleden nodig had. Dat is prima, jij verandert en je vriendin verandert ook. Jullie krijgen anderen prioriteiten.

Je kijkt misschien naar iemand met wie je veel hebt gedeeld en nu voel je (wat de reden ook is) dat je deze vriendschap een beetje los wilt laten. Dat kan want een vriendschap hoeft niet alles of niets te zijn, het mag zijn wat voor jullie beide goed voelt. 

In sommige gevallen is het wel een alles of niets situatie. Misschien heb jij het gevoel dat het altijd van jouw kant moet komen, dat jullie eigenlijk heel verschillend zijn geworden en niet meer zo veel gemeen hebt of dat je vriendin het eigenlijk altijd over zichzelf heeft. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen of deze vriendschap het waard is om gered te worden. Want soms hebben vriendschappen het gewoon wat zwaarder, dat kan. Maar soms weet je dat het geen zin meer heeft, dat je geen tijd en energie meer in deze vriendschap wilt stoppen. En jij hoeft geen dingen te doen die niet goed voelen, dus laat je schuldgevoel los!

Wat heb je te verliezen als je iemand los laat die niet langer meer als een echte vriend voelt? Je misschien een leegte ervaren of iemand soms zelfs missen en dat is prima. De ruimte die je ervoor terugkrijgt is veel waard. Deze ruimte en tijd kun je invullen met mensen die je wel graag om je heen hebt. 

We groeien en veranderen allemaal en soms betekent dit dat we los van elkaar groeien. Soms betekent dit dat we onze vriendschappen ontgroeien. Soms betekent het dat je weg moet lopen van een vriendschap omdat het niet meer goed voelt. Maak ruimte voor de mensen met wie je graag tijd wilt doorbrengen. Spaar je energie voor de mensen van wie je houdt. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

scarrymommy.com