Gezondheid

Werkt een verzwaringsdeken echt en wat zijn de voordelen?

Verzwaringsdeken

Ik ben een lichte slaper, als de buurman drie huizen verderop niest ben ik wakker. Dus toen ik op Google onderzoek ging doen wat ik hier nou tegen kon doen en zo stuitte ik op verzwaringsdekens. Volgens het internet en de ervaringen van mensen helpt zo’n zwaar deken echt tegen slapeloosheid, stress en tal van andere dingen. Dat wekte uiteraard mijn interesse; ik wil namelijk ook slapen als een os en lekker uitgerust wakker worden. Dus ging ik me er verder in verdiepen; wat zeggen de onderzoeken? Ik kan je alvast wat verklappen: een verzwaringsdeken staat ondertussen op mijn lijstje :).

1 Ze zorgen voor een betere nachtrust
Het beste bewijs voor deze claim komt uit een onderzoek gedaan in 2015. Tijdens dit onderzoek sliepen volwassenen met chronische slapeloosheid 2 weken lang met een verzwaarde deken. Naast dat de deelnemers meldden dat ze de verzwaringsdekens prettiger vonden, sliepen ze langer en werden ze ’s nachts minder vaak wakker. Ook gaven ze aan dat ze zich meer uitgeslapen voelden in de ochtend. De onderzoekers zagen ook dat deelnemers rustiger sliepen als onder hun verzwaringsdeken sliepen. 

2 Verzwaringsdekens werken kalmerend
Verzwaringsdekens zijn therapeutische dekens die tussen 2,5 en 15 kilo wegen. De druk van het extra gewicht simuleert een therapeutische techniek die deep pressure simulatie wordt genoemd. Hierdoor wordt pijn verminderd, voel je je meer ontspannen en verbetert je stemming. Tijdens je slaap zorgt een verzwaringsdeken ervoor dat je lichaam beter kan aarden wat het kalmerende effect vergroot. Onderzoeken wijzen uit dat ‘aarden’ ervoor zorgt dat je cortisol daalt waardoor je rustiger en kalmer voelt. 

3 Ze voelen als een lange knuffelsessie
Verzwaarde dekens geven je het gevoel alsof iemand je vasthoudt zonder dat er daadwerkelijk iemand bij je in de buurt hoeft te zijn. Één van de ervaringen die ik online las was: “Deze deken voelt alsof je een troostende en kalmerende knuffel krijgt zonder dat je je warm en opgesloten voelt”.

4 Ze kunnen stress verlichten en je minder nerveus laten voelen
Als je een lange dag hebt gehad op je werk of je gewoon gestrest of nerveus voelt kan lekker op de bank liggen met je verzwaarde deken je helpen om te ontspannen en de stress uit je lichaam te laten stromen. Ook kunnen verzwaringsdekens helpen bij kinderen met ADHD. Tijdens een onderzoek gedaan onder 42 kinderen, waarvan de helft ADHD had, werd hun slaap getest en hielden de ouders een dagboek bij. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het bij de kinderen met ADHD minder lang duurde voordat ze in slaap vielen als ze het verzwaringsdeken gebruikten. En dat ze zelfs net zo goed sliepen als de kinderen zonder ADHD.

Hoe zwaar mag een deken zijn?
Ik vond dit behoorlijk overtuigende argumenten en dus de reden waarom een vezwaringsdeken nu op mijn verlanglijst staat. Wel was ik nieuwsgierig hoe zwaar een deken moet zijn. Hier vond ik het volgend over: Een verzwaarde deken zou tussen 5 en 10 procent van je lichaamsgewicht mogen wegen. Ouderen mensen doen er verstandiger aan om een verzwaarde deken van maximaal 2,5 tot 4 kilo te kiezen. 

->5 manieren om, volgens de experts, beter in slaap te vallen