Geluk

Je bent hartstikke sociaal, maar denk je ook om jezelf?

Je verantwoordelijk voelen voor anderen veroorzaakt stress
Avatar foto
Geschreven door Nanda Noorlander

Omdat jij je verantwoordelijk voelt, ook voor anderen, neem jij de hele wereld op je schouders en dat geeft onnodig stress. Je ziet precies voor welke valkuilen anderen staan en wilt ze daar graag voor behoeden. Je staat altijd klaar om iedereen te helpen.

Je wilt je kind behoeden voor het niet voorbereid zijn op een belangrijk gesprek. Dus erger jij je mateloos dat hij zich niet goed voorbereid en stimuleer je hem continu om dat wel te doen, je wilt immers dat je kind slaagt in het leven. Je wilt dat je partner happy is dus kijk je alleen samen naar die programma’s op tv die hij leuk vindt. En op je werk neem je altijd de extra klussen aan, want iemand moet het toch doen? De recepten voor stress en een burn-out.

Jij bent hierdoor overbelast en hebt te veel te doen. 
Je komt niet toe aan jouw taken en dingen die jij wilt doen, dit frustreert je. Het gevoel van tijdsdruk veroorzaakt ook stress. Je doet alles voor anderen en je hebt het gevoel dat ze het niet eens altijd weten te waarderen. Hierdoor voel jij je soms ook teleurgesteld en verdrietig.

Je hebt een verleden waardoor je onbewust het gevoel hebt dat je verantwoordelijk bent voor veel meer dan jezelf. Doordat je dit al zo lang ervaart, voelt dit als “normaal”. Aan de andere kant geeft het ook stress om jezelf zo weg te cijferen. Omdat je op deze manier niet toe komt aan wat jij belangrijk vindt. Ergens heb je het gevoel dat je zelf in de knel komt, maar je ziet niet hoe je dit kan veranderen zonder het gevoel te hebben dat je anderen in de steek laat.

Het is nodig dat je ziet dit patroon voor jou op de lange duur niet werkt. Het is gezond voor je om te gaan herkennen wat zo voelt omdat je dat gewend bent, of omdat mensen dat tegen jou hebben gezegd en wat werkelijk goed voor je is.

Je kunt anderen prima helpen zonder het ten koste van jezelf te laten gaan. Als je in een vliegtuig zit en de zuurstof valt weg, is de instructie van de stewardess om eerst zelf een zuurstof masker op moet doen voordat je dat bij een ander doet. Omdat je een ander niet kunt helpen als jij bewusteloos raakt. En dat is in het leven precies zo! Als je goed voor jezelf zorgt kun je ook beter voor een ander zorgen. Niet omdat het moet, maar omdat je dat vanuit liefde doet, en dan kost het ook geen energie.

Je wilt niet egoïstisch zijn en bent bang dat anderen dat van je gaan vinden. Maar als je nu te verantwoordelijk bent, is de kans erg klein dat je ooit egoïstisch zult zijn. Omdat je niet gewend bent om jezelf voorop te zetten voelt het misschien wel zo. Misschien is je zelfs vroeger verteld dat je egoïstisch bent en dat je alleen aan jezelf denkt. Bedenk dat de mensen die dat tegen je hebben gezegd dat deden om een andere gedrag bij je te stimuleren en dat is ze gelukt, alleen een beetje te… Dus als jij het een tandje minder doet is egoïsme nog steeds het andere uiterste van te verantwoordelijk.

www.n-balans.nl

Over de schrijver

Avatar foto

Nanda Noorlander

Ik begeleid mensen met een burn-out om weer te leven in plaats van te overleven. Door mijn N-Balans Methode ervaren ze snel en definitief meer rust en energie, waardoor ze zich beter voelen dan ooit. Ik heb toen ik begin twintig was een burn-out gehad en mijn herstel duurde lang. Ik heb de 30 jaar daarna me verdiept in deze materie om te zorgen dat ik mensen vlot en definitief uit hun burn-out kan helpen (door de kern aan te pakken), en heb daar ook veel klanten mee kunnen helpen. En zelf nooit meer een burn-out gehad.