Gezondheid

Zo voorkom je die opgeblazen buik

Zo kom je van je opgeblazen gevoel af

Soms voelt die opgeblazen buik alsof je te veel lucht in je maag hebt en soms voelt het alsof je een basketbal hebt ingeslikt of dat je hele middel vol is gestroomd met borrelend water. Hoe je opgeblazen gevoel ook voelt, één ding is zeker: het is zeer oncomfortabel. Maar wanneer je onderstaande gewoontes laat vallen dan is de kans aanwezig dat je opgeblazen buik verleden tijd is.

Je eet te snel
Het leven gaat tegenwoordig snel, maar als dit voor jou betekent dat je ook gehaast je maaltijden naar binnen werkt dan vul jij je buik ook met veel lucht waardoor je buik opzwelt. Maar dit is niet de enige reden dat je een opgeblazen buik hebt wanneer je te snel eet. Want wanneer je te snel eet dan dan is de kans ook groot dat je niet goed genoeg kauwt, waardoor er grotere stukken voedsel in je buik zitten die er langer over doen om te worden verteerd. En nog een laatste reden om niet te snel te eten: je hersenen doen er wat langer over om te registeren dat je vol bent, dus als je te snel eet dan eet je snel te veel omdat je hersenen het seintje nog niet hebben gekregen dat het tijd is om je stoppen met eten.

Je neemt gezonde smoothies met boerenkool
Je bent super gezond bezig en neemt bijvoorbeeld ’s ochtends een lekkere shake waar je ook rauwe boerenkool aan toevoegt. Het dingetje aan boerenkool is alleen dat het rauw moeilijk te verteren is voor je maag. Daarnaast kan het zorgen voor veel gas in je maag en een opgeblazen gevoel. Maar dit geldt niet alleen voor rauwe boerenkool, ook rauwe broccoli en spruiten geven dit effect. Even koken verzacht de vezels en is een stuk vriendelijker voor je maag.

Je drinkt veel door een rietje
Speciale koffies, fruit smoothies, groene sapjes – tegenwoordige zijn er veel drankjes te vinden die je door een rietje drinkt. Maar hoe handig dit ook is, hierdoor zuig je ook een hoop extra lucht naar binnen. Dus neem gewoon een slok vanuit je beker of glas, scheelt een hoop zwelling!

Je kiest veel light producten
Geen of weinig calorieën komen met een prijs. Want deze suikervervangers zorgen voor een flinke opgezette buik. Deze suikervervangers hangen lang rond in je maag omdat ze niet goed worden verteerd (of helemaal niet worden verteerd). Dit is niet zo gek aangezien je lichaam deze producten niet herkent als echt voedsel, dus zorg dat je ze uit je menu schrapt en je zult snel resultaat merken.

Je kunt je frisdranken maar niet opgeven
Die kleine bubbeltjes in je frisdrank zorgen ook in je buik voor bubbels. Light frisdranken zijn zelfs nog erger omdat ze ook nog eens de suikervervangers bevatten die je lichaam niet verteert.

Je houdt erg van bonen
Kidney, witte, rode, zwarte bonen (plus hun familieleden: kikkererwten en linzen) zijn een fantastische bron van hoge kwaliteit plantaardige eiwitten. Maar het duurt vaak lang voordat je lichaam ze kan verteren waardoor je dus last krijgt van gassen en een opgeblazen buik.

Je kauwt veel kauwgom
Kauwgompjes en zuurtjes houden je mond bezig, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je te veel lucht binnenkrijgt. Je kunt je gewoonte om te kauwen op kauwgom vervangen door veel water te drinken. Dit houdt je mond ook bezig en zo vul jij je maag met water in plaats van lucht.

Je eet vlak voordat je gaat slapen
Beweging bevordert het verteren van je voedsel, terwijl liggen het proces juist vertraagt. Wanneer je dus naar bed gaat met voedsel in je buik dan is de kans groot dat je de volgende ochtend met een opgeblazen buik wakker wordt. Het is niet altijd makkelijk om je schema om te gooien maar probeer 3 uur voordat je gaat slapen geen zware maaltijden meer te nuttigen.