Gezondheid

Wallen onder je ogen? Zo kom je ervan af!

Wallen onder je ogen? Zo kom je ervan af!

‘Zo, slecht geslapen?’ Na een kort nachtje hebben veel mensen inderdaad last van donkere kringen onder de ogen, maar wallen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Wallen worden veroorzaakt door zwelling en ontsteking van het onderste ooglid, waardoor vocht en gifstoffen zich op deze plek ophopen. Dit proces wordt veroorzaakt wanneer je lichaam uit balans is en te veel stress en vermoeidheid ervaart. Maar niet getreurd, met deze tips kom jij van die vervelende donkere kringen af. 

Theezakjes op je ogen

Drink jij overdag graag thee? Bewaar de gebruikte theezakjes in de koelkast en leg deze ’s ochtends 10 minuten onder je ogen. De theïne uit de thee en de koelte van de zakjes zorgen voor stimulatie van de doorbloeding van de huid rondom je ogen. Een ander stofje, tannine, zorgt ervoor dat de donkere verkleuring afneemt. Zwarte thee en kamillethee werken het best. Kamille is een natuurlijk product dat je op verschillende manieren kunt gebruiken. Zo heeft kamille een zuiverende en ontstekingsremmende werking en is het een natuurlijk antibioticum.

Een extra hoofdkussen

Vaak worden wallen veroorzaakt door vochtophoping. Dit kan diverse oorzaken hebben, waarvan een verkeerde slaaphouding er een is. Kijk eens of het een verschil maakt als je een extra kussen onder je hoofd legt ter stimulering van de vochtafvoer. Waarschijnlijk lig je hierdoor ook een stuk ontspannender, waardoor je eerder in slaap valt en dieper slaapt. 

Genoeg water drinken

Donkere wallen onder je ogen wordt grotendeels veroorzaakt door vochtretentie, het vasthouden van vocht in je lichaam. Het lijkt dus tegenstrijdig om dit te bestrijden door veel water te drinken, maar door minimaal 1,5 liter water per dag te drinken zorg je er voor dat vocht sneller wordt afgevoerd. Dit geldt ook voor het vocht onder je ogen. Het drinken van te weinig water zorgt ervoor dat de bloedvaten onder je ogen groter worden, wat donkere kringen als gevolg kan hebben. 

Andere voeding

Naast het drinken van voldoende water is het ook belangrijk om voeding te eten dat de aanmaak van collageen ondersteunt. Dit lijmvormende eiwit is een onderdeel van het bindweefsel van je lichaam en zorgt voor een strakke huid. Onder andere spinazie, rode paprika, tomaten, wortelen, sperziebonen, komkommer, uien en zeewier ondersteunen de aanmaak van collageen. Als je nog wat komkommer over hebt kun je deze ook gebruiken voor een frisse en open blik door deze gekoeld een paar minuten op je ogen te leggen. Lukt het je niet altijd om gezond te eten of weet je niet zeker of je wel genoeg collageen binnenkrijgt? Geen zorgen. Er zijn ook supplementen met collageen voor een jonge uitstraling

Op tijd naar bed

Slaap is het allerbeste middel tegen wallen en kringen. Door genoeg te slapen, tussen de 7 en 9 uur per nacht, verdwijnen jouw wallen vaak vanzelf. Donkere kringen onder de ogen zijn in de meeste gevallen te wijten aan vermoeidheid maar het kan ook erfelijk zijn. In dit geval kun je hier weinig aan doen, behalve dat je goed voor jezelf zorgt door voldoende te slapen, genoeg te drinken en gezond te eten. Door genoeg te slapen zie je er gezonder en stralender uit en ook zorgt dit ervoor dat je weerstand verbeterd.