Gezondheid

Waarom goede vrienden belangrijk zijn voor je gezondheid

Wat maakt iemand sexy?

Tijd doorbrengen met vrienden is leuk, maar het is ook nog eens goed voor je psychische en emotionele gezondheid. Onderzoek wijst uit dat wanneer je goede vriendschappen hebt het onder andere leuker is om ouder te worden, je minder verdriet hebt en je sneller je persoonlijke doelen bereikt. Dus zoals je voor je gezondheid tijd investeert in sport en gezond eten is het ook goed voor je gezondheid om tijd in je vrienden te investeren.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de connectie tussen vriendschap en gezondheid. Zie onderstaand enkele uitkomsten van deze studies:

  • Ouderen die een sociaal netwerk om zich heen hebben opgebouwd zijn gelukkiger. Onderzoek heeft aangetoond dat  vrouwen, ouder dan 60, die een groot sociaal netwerk hebben en die hun vriendinnen regelmatig bezoeken gelukkiger zijn dan vrouwen die dit niet hebben.
  • Vrienden kunnen je helpen om je streefgewicht te bereiken en je sportdoelen te halen. Aanmoediging en het delen van ervaringen geven je wilskracht een enorme boost.
  • Geluk is besmettelijk. Wanneer je een vriend hebt waarvan je vindt dat die gelukkig is dan is de kans groot dat jij ook gelukkiger bent en dat jij dat geluk weer verspreidt onder de mensen in jouw omgeving. Een studie heeft uitgewezen dat mensen de neiging hebben om samen te klonteren in gelukkige of ongelukkige groepen. En deze interactie verspreidt zich niet alleen uit onder de leden van deze groep maar ook onder de contactpersonen buiten de groep. Het hebben van gelukkige vrienden die op ongeveer een kilometer afstand wonen schijnt de grootste indicator voor het hebben van geluk te zijn.
  • Het creëren van een groep vrienden maakt je ook gelukkig. Mensen die zichzelf zien als een leider in hun sociale cirkel zijn gelukkiger dan de mensen die zichzelf zien als outsider. Dus pak die telefoon en nodig mensen uit voor een etentje of een gezellig borrelavondje, dit maakt je gelukkiger dan afwachten!
  • Vrienden maken dat je minder verdriet hebt. Uit een serie van interviews onder ouders die hun kindje hadden verloren tijdens de zwangerschap of direct na de geboorte kwam naar voren dat de ouders die meer sociale support ontvingen van vrienden en familie beter om konden gaan met hun verdriet dan de ouders die geen sociale support ontvingen. Als fijnste vorm van support werd genoemd: er gewoon zijn, luisteren, sympathie tonen en praktische hulp als het maken van maaltijden.
  • Sociaal zijn is goed voor je immuunsysteem. Door sociaal bezig te zijn ontwikkel je positieve emoties wat goed is voor het immuunsysteem van je lichaam.

Hoewel het voor een gelukkig persoon mogelijk is om zijn of haar geluk te verspreiden onder zijn of haar vrienden geldt dit andersom ook. Iemand die negatief is kan jou ook naar beneden halen. Het helpt om diverse vrienden te hebben zodat de impact van je negatieve vrienden minder wordt. Het helpt ook om zelf een goede vriend te zijn en om jouw geluk te verspreiden door te luisteren, steun te geven en positiviteit te brengen in het leven van mensen die tijdelijk wat depressiever zijn.

Ben jij ook zo blij met je vrienschap? Tag jouw vriendin in dit bericht en laat haar weten dat je blij met haar bent!

Laat een reactie achter