Gezond gewicht Gezondheid

Waarom meer in plaats van minder eten je kan helpen om af te vallen

Waarom meer in plaats van minder eten je kan helpen af te vallen

Als ik, als diëtiste, aan mijn cliënten vertel dat ze niet genoeg eten om af te vallen dan vallen ze bijna van hun stoel van verbazing. Wanneer je minder eet dan je lichaam nodig heeft dan past je lichaam zich razendsnel aan. Want je lichaam is er erg goed is om het meeste te halen uit het beetje voedsel wat het nog in zich heeft. Dus het houdt je vetreserves vast en het begint energie uit je spieren te halen.

Wanneer je spieren verliest dan zal ook je metabolisme langzamer gaan werken. Want hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je verbrandt als je in ruststand bent. En om het nog erger te maken.. onderzoek toont aan dat te weinig eten je geïrriteerd en oncomfortabel maakt. Deze stress kan je cortisol niveau doen stijgen wat de vetopslag rond je buik weer doet stijgen. Dit is dus het compleet tegenovergestelde effect van wat je wilde bereiken met je dieet.

Het is dus niet slim om jezelf op een heel streng dieet te zetten. Dieten zorgt niet voor een lange termijn verandering. Naast het feit dat je waarschijnlijk voedingstoffen tekort komt is het zwaar en word je er chagrijnig van. Gewicht verliezen gaat over vooruitgang niet over lijden. Onderstaand vind je tips over hoe jij je gewicht dan wel blijvend kwijt kunt raken.

1 Begin je dag met een goed vullend ontbijt en neem ongeveer 3 uur later een snack. Neem bijvoorbeeld een stuk fruit of een rijstwafel met pindakaas.

2 Zorg dat je niet te laat luncht en snack ongeveer 3 uur later. Misschien kun je als snack wat wortels met humus nemen? Op deze manier heb je wat te snacken en krijg je weer wat groente binnen.

3 Je avondeten zou waarschijnlijk de kleinste maaltijd moeten zijn. Probeer de helft van je bord te vullen met groentes en vul de rest aan met vis, vlees en of vezels in de vorm van bijvoorbeeld bonen of linzen.

4 Hongerig voordat je gaat slapen? Een lichte snack kan echt niet zo veel kwaad en een lichte snack bestaat dus niet uit koek of chips!

5 Luister naar je lichaam, eet als je honger hebt! Voorkom het punt dat je zo’n enorme honger hebt dat je alles opeet wat je tegenkomt, ongeacht hoe slecht het voor je is. Als je honger krijgt neem dan eerst een glas water, heb je na 10 minuten nog steeds honger? Eet dan wat en zorg voor je lichaam.

Mindbodygreen