Gezondheid

Plezierig ouder worden? 4 tips!

https://www.tomzorg.nl/rollator

Wijsheid komt met de jaren, helaas zorgen de jaren er ook voor dat we minder makkelijk uit de voeten komen en soms hulp nodig hebben. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om zo prettig en fit mogelijk ouder te worden. Hieronder vind je 4 tips voor een plezierige en fitte oude dag:

1 Bewegen
Blijf bewegen. Probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Kies voor sporten die niet te heftig zijn voor je gewrichten zoals zwemmen, wandelen of fietsen. Door te bewegen houd je je lichaam soepel en je geest gezond. Daarnaast zorgt voldoende beweging in de buitenlucht ook voor een betere nachtrust, want een goede nachtrust is als je ouder wordt niet meer zo vanzelfsprekend.

2 Maak het jezelf makkelijk
Als je merkt dat het lastiger wordt om bijvoorbeeld op te staan vanuit een stoel of in het bad te stappen dan zijn hier hulpmiddelen voor te vinden die je hierbij kunnen ondersteunen.  Denk bijvoorbeeld aan een rollator als je minder mobiel bent of aan een sta op stoel als je moeit hebt om op te staan. Een Thuiszorgwinkel biedt welzijns- en zorgproducten voor senioren, maar heeft ook producten voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen of mensen die door ziekte hulpmiddelen nodig hebben. Dankzij deze hulpmiddelen hebben (kleine) beperkingen een minder grote invloed op je dagelijkse leven.

3 Eet gezond
Als je ouder wordt neemt je energiebehoefte af, vermijd daarom frisdranken en bewerkte producten met veel suiker zodat je meer gezonde producten kunt eten. Probeer daarnaast zout zo veel mogelijk te verminderen. Veel ouderen krijgen last van een hoge bloeddruk en zout is slecht voor onze bloeddruk. Ook is het beter om te minderen met zout omdat de nierfunctie afneemt naarmate je ouder wordt. 

4 Supplementen
Als je ouder wordt neemt je lichaam minder vitamine B12 op uit voeding en hierdoor kun je een tekort krijgen. Ook adviseert de Gezondheidsraad om extra Vitamine D te nemen. Dit omdat supplementen met vitamine D in combinatie met calcium de afname in botdichtheid bij postmenopauzale vrouwen en oudere mannen vermindert. Daarnaast vermindert extra vitamine D het risico op botbreuken.