Gezondheid

Let op! Ook je ogen kunnen overprikkeld raken

Zo kom je tot rust als je overprikkeld bent

Om maar direct met de deur in huis te vallen: hoeveel tijd besteed jij per dag achter een beeldscherm? Je telefoon en andere apparaten zouden je leven makkelijker moeten maken, maar is dit wel zo? Want gebruiken we onze beeldschermen alleen als wij dit willen of reageren we vooral op de berichtjes, mailtjes en andere notificaties die onze apparaten ons geven? Hierdoor zitten we in ieder geval langer dan gepland achter ons beeldscherm.

Bewust of onbewust brengen we elke dag heel wat uur door met het staren naar een beeldscherm. Ons kijkgedrag is de laatste jaren flink veranderd, maar onze ogen kunnen dit niet altijd bijbenen. Want zelfs voor onze ontspanning zitten we vaak nog op een beeldscherm te kijken; na je werk zit je te scrollen op je telefoon en ’s avonds kijk je nog even lekker Netflix in bed. En dit is niet alleen heftig voor je geest (zo veel prikkels!), ook je ogen kunnen hier last van krijgen.

Onze ogen moeten tegenwoordig dus behoorlijk hard werken en zoals je je wel kunt indenken heeft dit gevolgen. Je kunt door te veel beeldschermgebruik last krijgen van vermoeide, droge, rode of branderige ogen of zelfs bijziendheid!

Ben je benieuwd hoe het gesteld is met de gezondheid van jouw ogen? Pearle heeft een online oogtest ontwikkeld waarbij je gemakkelijk en snel jouw ogen kunt checken, je vindt de oogtest hier!

Gelukkig kun je de gezondheid van je ogen wel beschermen als je veel achter een beeldscherm zit. In samenwerking met Pearle heb ik 4 tips voor je op een rij gezet om beter voor je ogen te zorgen en overprikkeling te voorkomen:

1 De 20:20 regel
Je zit lekker te werken of met je verstand op nul te scrollen op je telefoon en opeens merk je dat je al weer hartstikke lang naar je scherm zit te staren.  Zoals ik al eerder meldde is te lang naar je scherm staren hét recept (en vooral bij kinderen) voor bijziendheid. Regelmatig wegkijken van je scherm is dus echt belangrijk en daarom  is de 20:20 regel bedacht: kijk na iedere 20 minuten, 20 seconden in de verte.  Dus stel je timer in op 20 minuten of installeer een app op je telefoon om je hieraan te herinneren.

2 Geef je ogen rust
Ga naar buiten, de natuur in en laat je telefoon thuis. Naar buiten gaan is waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt als jij je moe en overprikkeld voelt, maar het is zo ontzettend goed voor je geest en ogen! Regent het? Pak een paraplu. Koud? Zet een muts op. Er zijn genoeg excuses te verzinnen om niet naar buiten te gaan, maar het is zo goed om een flink stuk te wandelen of te fietsen. Heerlijk om in de verte te staren tijdens een wandeling om zo je ogen rust te geven en je hoofd leeg te maken. En laat je telefoon thuis als je de deur uitgaat, je hoeft niet altijd direct te reageren op berichten en mailtjes. Jouw mobiele telefoon garandeert geen ongelimiteerde onmiddellijke toegang tot jou.

3 Ontspan op een andere manier dan achter een schermpje
Je hebt een druk leven, dus je wilt ’s avonds ontspannen. Maar gun je ogen rust en ga nou niet weer de hele avond met je neus achter een beeldscherm zitten, Netflix kijken of scrollen op je mobiel. Je weet nu dat dit niet goed is voor je ogen, maar zelf kom je zo ook niet tot rust. Lees daarom weer eens een boek, ga puzzelen, speel ouderwets een spelletje met je partner of kinderen of pak een schetsboek en ga lekker schilderen of tekenen: wedden dat jij na zo’n avond zonder beeldschermen heerlijk rustig in slaap valt?

4 Bescherming
Het zou het fijnste zijn dat wanneer je merkt dat je ogen moe, branderig of droog zijn je een paar dagen vrij kunt nemen om op te laden en bij te komen. Maar helaas hebben we verplichtingen en kunnen we niet zomaar wegblijven van ons werk. Gelukkig zijn er wel beeldschermoplossingen om onszelf en onze ogen te beschermen en eventuele klachten te verminderen.

Bij Pearle kun je verschillende brillen vinden die je ogen beschermen tegen intensief beeldschermgebruik. Zo heb je bijvoorbeeld een blauw licht filter bril. Dankzij deze bril kijk je rustiger naar je scherm, waardoor je minder last hebt van vermoeide ogen. Ook hebben ze relax view brillen, deze zorgen onder andere voor een ontspannen zicht en houding tijdens langdurig lezen en intensief gebruik van digitale schermen. Van een computerbril had je misschien al eens gehoord? Dit is een bril op sterkte die is geoptimaliseerd voor de afstand van jouw ogen tot je beeldscherm, en alles daar tussen. Vooral handig als je veel switcht van je beeldscherm naar bijvoorbeeld papieren die op je bureau liggen. Zeker de moeite waard om eens te checken welk type bril bij jou past op Pearle.nl. Maar ook tijdens je werk achter een beeldscherm kun je eenvoudig beter voor je ogen zorgen. Check onderstaande video van Pearle voor 4 simpele tips om beter voor je ogen te zorgen als je op je werk de hele dag achter een beeldscherm zit!

Juist omdat we zo druk zijn is het belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. Ga daarom lekker de natuur in, neem de tijd om te ontspannen en denk aan je lichaam en geest. En ben je inderdaad benieuwd hoe het gesteld is met de gezondheid van jouw ogen? Neem even een paar minuten de tijd om de gezondheid van je ogen te checken met de online oogtest van Pearle.nl.

Bewaar dit artikel op Pinterest

Ik ben er trots op om te vermelden dat dit artikel tot stand is gekomen in samenwerking met Pearle!