Gezondheid

9 keer voeding waarvan de voedingsdeskundige wil dat je ze niet meer eet

9 keer voeding waarvan voedingsdeskundigen niet meer willen dat je ze eet

Je weet heus wel dat je niet meer dagelijks een kadetje hagelslag met een flinke laag boter kunt eten als je gezonder wilt eten en gewicht wilt kwijtraken. Hetzelfde geldt voor die zak chips of die blokjes kaas die je ’s avonds gedachteloos op de bank weg knaagt. Maar welke andere dingen staan er nog meer in de weg van een gezonder eetpatroon?

Natuurlijk is balans het belangrijkste, maar toch zouden voedingsdeskundigen liever willen dat je de volgende voedingsmiddelen niet meer neemt:

1 Wraps
Ze lijken zo’n goed licht alternatief voor brood, maar in de meeste gevallen is dit niet het geval. De meeste mensen realiseren zich niet dat een gemiddelde wrap ongeveer 300 calorieën bevat en dan moet de wrap nog worden gevuld. Ter vergelijking: een bruine boterham bevat ongeveer 80 calorieën.

2 Yoghurt met fruit op de bodem
Yoghurt is goed en fruit is goed, dus waarom wordt deze combi dan afgeraden? Dit komt door de siroop die aan het fruit in de yoghurt wordt toegevoegd. Veel yoghurts waar fruit of een soort jam aan is toegevoegd bevatten zo’n 20 tot 30 gram suiker. Ga daarom voor normale of Griekse yoghurt of kwark zonder smaakje en voeg zelf vers fruit toe.

3 Kant en klare havermoutpap
Super handig die kant en klare havermoutpap, maar ook dit bevat weer veel suiker.   Gebruik daarom havermout wat je zelf kookt of wat je een nachtje laat weken en voeg hier wat fruit en bijvoorbeeld kaneel aan toe. Net zo lekker en een stuk gezonder!

4 Frisdrank
Ja dat kon je zelf ook nog wel bedenken, maar uit verschillende studies waaruit de slechte gevolgen van frisdrank blijken komt naar voren dat nog steeds heel veel mensen te veel frisdrank nuttigen. Frisdrank geeft je lichaam helemaal niets, maar het wordt wel gelinkt aan tandbederf, hoofdpijn, verhoogde kans op diabetes 2 en een verminderende bot-gezondheid.

5 Vruchtensap
Wanneer je ’s ochtends begint met een glas sinaasappel- of appelsap uit een pak dan krijg je net zoveel suiker binnen als dat je een glas cola zou drinken. Niet echt een goed begin van de dag dus.
Gerelateerd: Deze drankjes zijn echt slecht voor je lichaam

6 Alcohol
Ben je echt serieus over een gezonder leven en het verliezen van gewicht? Dan moet jij je dagelijkse glas wijn toch echt laten vallen. Probeer niet meer dan 2 glazen alcohol per week te drinken en als het je lukt, zelfs nog minder. Naast het feit dat jij je calorieën op een hele makkelijke manier drinkt zorgt alcohol er ook nog eens voor dat de kans groot dat jij een ongezonde snack neemt. De universiteit van Texas kwam erachter dat alcohol de hersenen van vrouwen gevoeliger maakt voor de geur van eten. Daarom is het dus zo lastig om die snacks te weerstaan nadat je wat gedronken hebt!
Gerelateerd: 7 tips om minder alcohol te eten

7 Rood en bewerkt vlees
Onderzoek van de World Health Organization wijst uit dat het eten van rood of bewerkt vlees de kans op kanker vergroot. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn onder andere hot-dogs, vlees wat langer houdbaar is gemaakt, vlees uit blik, verschillende soorten ham, rookvlees, salami en leverworst.

Maar volgens Matty Weijenberg, hoogleraar moleculaire epidemiologie aan de Universiteit Maastricht krijg je niet direct kanker als je een keertje rood vlees of bewerkt vlees eet. “Je hoeft rood vlees niet uit je eetpatroon te schrappen, het bevat ook gezonde stoffen, zoals vitamine B12. Maar het is wel belangrijk om gevarieerd en met mate te eten.

8 Soya saus
Het is zo lekker bij je sushi maar soya saus bevat enorm veel sodium. Het is slecht voor je bloeddruk en het zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt. Gelukkig is er ook soya saus verkrijgbaar waar veel minder sodium inzit.

9 Gedroogd fruit
Een verse abrikoos heeft het formaat van een flinke golfbal, dus daar zul je er niet zo snel 5 van achter elkaar eten. Maar je eet wel moeiteloos 5 stuks gedroogde abrikoos op! Helaas komt het door de misleidende porties dat je snel te veel gedroogd fruit eet en je dus veel te veel suiker binnenkrijgt. 2 stuks gedroogd fruit is geen probleem, maar waneer jij de porties niet onder controle kunt houden dan heb je met gedroogd fruit wel een probleem.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Gerelateerd: Waarom je elke dag gember zou moeten eten

www.health.com