Gezondheid

Even wat minder (of niet) drinken? 7 tips om het vol te houden

De tip voor deze zomer!

Soms wil je gewoon even stoppen met de alcohol. Misschien omdat je wat wilt afvallen of omdat je ongemerkt toch best veel drinkt en het ongezond is, maar tijdelijk geen alcohol drinken is zwaar. De psychologische gewenning en de sociale druk om toch maar een wijntje te nemen is groot. Maar bijna iedereen kan een pauze nemen van zijn of haar alchohol gewoontes, als je maar de juiste stappen onderneemt. Onderstaand vind je 7 tips om jouw alcohol pauze wel vol te houden.

1 Zoek een fysieke uitdaging
Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het is belangrijk voor je alcohol vrije periode. Zoek een fysieke uitdaging voor de komende periode. Kun je nu net aan een paar minuten achter elkaar hardlopen? Ga voor deze periode voor de 5k. Een fysieke uitdaging biedt je focus, regelmatige beweging, zelfvertrouwen en een manier om de tijd die je anders aan drinken zou besteden op te vullen.

2 Onthoud dat 1 foutje niet betekent dat je weer terug bij af bent
Om dit vol te kunnen houden moet je lief voor jezelf zijn. 1 fout betekent niet dat je hebt gefaald. Heb je toch weer een keer gedronken, oké stom maar vanaf nu ga je weer op de juiste voet verder. Leer van je fouten en ga nog sterker verder.

3 Vervang je slechte gewoontes voor goede
Wanneer je een gewoonte probeert te veranderen die je al jaren hebt dan is dit niet makkelijk. Maar je kunt wel je slechte gewoonte veranderen voor een nieuwe goede gewoonte:

Wanneer is bij jou de verleiding groot? Als je op het terras zit met je vriendinnen? Als je een dag hard hebt gewerkt en wel een drankje hebt verdiend? Kom erachter wat er bij jou voor zorgt dat je zin hebt in je drankje.

Waarom heb je op dat moment zo’n trek in je drankje? Is het stress? Geeft het ontlading? Is het gezellig?

Zoek een gezonde vervanger. Vind een drankje wat je ook lekker vindt maar waar geen alcohol in zit. Ga eens een stuk wandelen met je vriendinnen in plaats van de kroeg in te duiken. Ga eens na of die borrel met collega’s ook gewoon gezellig is als jij een frisje neemt.

4 Gebruik de woorden: ‘uitdaging’ of ‘volharding’
Vaak hebben we het idee dat we een reden nodig hebben om niet te drinken. Alcohol is de enige drugs in de wereld waarbij mensen het raar vinden als je het even niet meer neemt. Behalve als je zwanger of ziek bent is er volgens onze maatschappij geen goede reden om niet ‘gezellig’ een drankje te doen. Gebruik daarom de volgende keer dit excuus:

Iedereen houdt van een uitdaging, oefenen voor een hardloopwedstrijd, een triatlon of bedenkt het maar. Dus de volgende keer dat iemand zegt: “Drink jij niet?” antwoord je dat een alcoholvrije 30/60/365 dagen uitdaging hebt en dat jij je er enorm goed bij voelt! Klaar kunnen ze niets meer over zeggen.

5 Maak een lijst van de redenen waarom je een alcohol pauze wilt
Maak voor jezelf een lijst en zorg dat je deze lijst bij je hebt op de momenten dat je het even zwaar hebt.

6 Plan en denk vooruit
Ga je met vrienden picknicken in het park, zorg dat jij jouw favoriete alcoholvrije drankje bij je hebt. Komen er onverwacht vrienden op visite, zorg dat je klaar bent voor dit moment. En zorg dat jij jouw alcoholvrije drankje altijd thuis op voorraad hebt en houdt je lijst met redenen bij de hand.

7 Wees je bewust
Wanneer je bewust bent kun je veranderen. Onze hersenen houden erg van gewoontes want ze kunnen onbewust worden uitgevoerd. Dit is fantastisch voor gezonde gewoontes maar wat minder voor ongezonde gewoontes. Word je daarom bewust van je gewoontes en sta stil bij dingen die je doet en waarom je deze dingen doet.

Geïnspireerd geraakt? Probeer ook eens een periode minder of geen alcohol te drinken, je lichaam zal je dankbaar zijn :).

www.mindbodygreen.com