Gezondheid

Waarom je elke dag gember zou moeten eten

Ken jij de gezondheidsvoordelen van gember al?

Gember is een pareltje uit de Aziatische keuken en tegenwoordig gelukkig ook gewoon bij ons in de supermarkt te verkrijgen. Gember kan met zijn heerlijke aroma en een tikkeltje pittigheid je gerechten net dat beetje extra geven. Maar niet alleen in gerechten is gember lekker, je kunt er ook heerlijke thee van trekken; stukje gember in je theekopje, heet water erbij en als je het lekker vindt nog een beetje citroen toevoegen en genieten maar van je kopje verse gemberthee!

Al eeuwen wordt gember in China gebruikt om verkoudheid, buikpijn, misselijkheid, constipatie en diaree tegen te gaan. En ook in deze moderne tijden is gember een ideaal kruidengeneesmiddel voor de mensen die openstaan voor natuurlijke heling. Maar ook de wetenschap raakt overtuigt van de heilzame werking van gember. Onderstaand vind je wetenschappelijk ondersteunde redenen van de voordelen van gember:

1 Het werkt ontstekingsremmend
Gember bevat enorm veel natuurlijke anti ontstekingssubstanties. Het vermogen om ontstekingen door voedsel tegen te gaan is belangrijk omdat ontstekingen allerlei chronische ziektes in het lichaam kunnen veroorzaken.

2 Het werkt tegen veroudering
Gember heeft ook krachtige antioxidanten. Het verhoogt het level van het belangrijke antioxidant glutathion (GSH) in het lichaam wat zuiverend werkt en vroegtijdige veroudering tegengaat

3 Het vermindert spierpijn na het sporten
Een studie onderzocht dat spierpijn minder was door voor het fietsen gember te eten, waarschijnlijk komt dit door de ontstekingsremmende eigenschappen.

4 Het helpt om gewicht te verliezen
Onderzoek toont aan dat gemberthee storingen in je metabolisme kan voorkomen en daarnaast voorkomt het hongergevoel, wat betekent dat het een rol speelt in het controleren van je gewicht.

5 Het helpt tegen bloedarmoede
Gember stimuleert de productie van bloedcellen in het lichaam wat de symptomen van bloedarmoede tegen kan gaan. bron

6 Het kan helpen bij diabetes
Één studie wees uit dat gember de insulinegevoeligheid verbetert bij mensen die diabetes type 2 hebben.

7 Het kan de symptomen van artrose verzachten
In de traditionele Indonesische geneeswijze wordt rode gember gebruikt om pijn bij artrose te bestrijden. Een klein onderzoek heeft uitgewezen dat gember behandeling – traditioneel bereid gember compres of een standaard gember compres – de symptomen van mensen met chronische artrose zou kunnen verzachten.