Geluk

10 manieren om jezelf mentaal sterker te maken

10 manieren om mentaal sterker te worden

Januari is al weer bijna om, januari is traditioneel de maand van de goede voornemens. Goede voornemens gaan vaak vooral over onze fysieke fitheid. Fysiek in een betere conditie komen staat boven aan de lijst van goede voornemens; 37% van de mensen wil fit en gezond worden in het nieuwe jaar en 32% wil afvallen. Helaas houdt maar 8% van de mensen zich daadwerkelijk aan hun goede voornemen.

Als meer mensen zich zouden focussen op hun mentale fitheid, dan zou de kans veel groter zijn dat ze zich aan hun goede voornemens konden houden en hun doelen zouden behalen. Maar gelukkig kun je mentale kracht, discipline en doorzettingsvermogen aanleren! Onderstaand vind je 10 manieren om jezelf mentaal sterker te maken:

1 Ik zal elke dag minstens 15 minuten in stilte aan zelfreflectie doen
Een paar minuten stilte geeft je de mogelijkheid om stil te staan bij je vooruitgang en na te denken over wat je beter kunt doen. Plan elke dag een kwartiertje in om je batterijen op te laden met wat rust. Het zal je helpen om dingen duidelijker te zien en het zal je extra motivatie geven om je doelen te behalen.

2 Ik zal minimaal één vervelende, enge of zware klus doen deze week
Door je angsten onder ogen te komen kan de manier waarop jij naar jezelf kijkt veranderen. In plaats van aan te nemen dat je lastige dingen moet vermijden omdat je anders misschien zal falen of omdat je niet tegen stress kan, zal je zien dat je meer kunt dan je denkt en zul je juist meer zelfvertrouwen en zelfwaardering krijgen.

3 Ik zal een dankbaarheid dagboek bijhouden
Schrijf dagelijks 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit zal je kijk op de wereld veranderen. Onderzoeken linken dankbaarheid aan verschillende voordelen, van een betere nachtrust tot minder psychische stress. Het kost je dagelijks maar een paar minuten, maar het is een makkelijke manier om je mentale kracht te laten groeien.

4 Ik ga beter voor mijn fysieke gezondheid zorgen
Je hersenen werken niet goed als je ze niet voedt met slaap, beweging en gezonde voeding. Maak het niet je doel om dunner te worden of om er beter uit te zien in je bikini, nee streef naar een gezond lichaam zodat je kunt genieten van een gezonder en sterker brein.

5 Ik ga liever tegen mezelf praten
De gesprekken die je met jezelf hebt hebben behoorlijk veel impact op hoe jij je voelt en op hoe jij je gedraagt. Harde zelfkritiek houdt je alleen maar tegen. Praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriendin zou praten en zie dat je tot meer in staat bent dan je voor mogelijk had.

6 Ik word mezelf meer bewust van mijn gevoelens
Met uitzondering van boosheid en blijdschap vinden veel volwassenen het oncomfortabel om hun gevoelens te delen. Mensen voelen zich al snel kwetsbaar als ze zeggen dat ze zich verdrietig of bang voelen. Maar emoties spelen een hele grote rol bij elke keuze die je maakt. Wanneer je meer in contact komt met je gevoelens kun je deze gevoelens een plekje geven en nadenken over hoe deze gevoelens je gedrag beïnvloeden.

7 Ik ga een tijdspad maken voor mijn dromen
Veel mensen zeggen: “Ooit wil ik een boek gaan schrijven’” of “Ooit ga ik voor mezelf beginnen.” Maar aangezien ooit nooit op de kalender staat is de kans niet groot dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Zet je droom daarom om in een droom door er een tijdspad aan te koppelen. Ook al kun je jouw droom niet direct waarmaken, je kunt wel alvast beginnen met het voorbereidende werk en wie weet waar je over 2 jaar in je leven staat.

8 Ik ga meer tijd spenderen met vrienden en familie
Het is makkelijk om geen tijd te maken voor je vrienden en familie omdat jij jezelf verliest in de dagelijkse bezigheden. Maar studies tonen aan dat tijd spenderen met de mensen van wie je houdt cruciaal is voor je welzijn. Zorg dat het een prioriteit wordt om tijd door te brengen met de belangrijke mensen in je leven.

9 Ik creëer een leven wat overeen komt met wat ik belangrijk vind
Het is één ding om te zeggen dat je wat terug wilt doen voor de gemeenschap of dat je het milieu belangrijk vindt, maar leven volgens die waarden is niet altijd zo gemakkelijk. Kijk eens waar jij je tijd en energie aan besteedt en bekijk of jouw leven in lijn is met de dingen die jij belangrijk vindt. Leven naar jouw waarden is enorm belangrijk voor jouw mentale welzijn en kracht.

10 Ik ga één slechte gewoonte opgeven
In plaats van te zeggen dat je meer groentes gaat eten kun je jezelf er ook toe zetten om niet meer elke dag een zak chips op te eten. Geef de slechte gewoontes die je van je mentale kracht beroven op en zorg voor gezonde gewoontes die een stuk beter voor je zijn.

Ga niet te snel door alles in één keer te proberen. Begin met één verandering. Misschien kun je nu beginnen met een dankbaarheid dagboek en als dit een gewoonte is geworden kun je misschien over een maand proberen om 30 minuten eerder naar bed te gaan. Onthoud dat je geen zware doelen voor jezelf hoeft te stellen maar dat je het hele jaar stapje voor stapje wat verandering kunt doorvoeren.

Bron psychologytoday.com Foto Talesofendearment.com