Diner Recepten

Recept: Italiaanse witlof

Italiaanse witlof
Berber
Geschreven door Berber van Blije Bietjes

Joepie! De werkweek is weer voorbij en het is tijd om te gaan genieten van ons welverdiende weekend. Hebben jullie er ook zoveel zin in? Inmiddels weet ik dat ik na een week hard werken op vrijdagavond weinig zin heb om heel lang in de keuken te staan. Als ik geen afspraken heb dan plof ik het liefst op de bank met een wijntje en een lekkere serie. Deze ovenschotel heb ik gisteren al voorbereid dus hoeft alleen maar opgewarmd te worden. Serie erbij en ik ben klaar voor vanavond. Heerlijk!

Vroeger maakte mijn moeder regelmatig witlof met ham en kaas uit de oven. Voor mij echt een nostalgisch comfort foodgerecht, maar door de kaas en aardappelpuree ook wel weer machtig. Daarom een lichte Italiaanse variant op basis van zelfgemaakte tomatensaus en katenspek. Super easy en super veel smaak! 

Dit heb je nodig
… voor 2 personen

2-3 stronkjes witlof
1 blik tomatenblokjes
ui, fijngesneden
knoflook, fijngesneden
kappertjes
ansjovis, 3-4 stuks
oregano
rode wijn
katenspek
broodkruim
olijfolie
peper & zout

Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui glazig. Voeg hierna de knoflook, oregano en ansjovis toe en bak even kort mee. De ansjovis smelt later helemaal weg in de saus en geeft de saus extra pit. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe samen met een scheut rode wijn en breng dit aan de kook. Laat de saus voor een deel inkoken, breng op smaak met peper en zout en voeg vervolgens een eetlepel kappertjes toe. Draai het vuur uit.

Snijd de witlof doormidden en blancheer even kort in een pan met kokend water. Wikkel de witlof in met katenspek en leg deze in een ovenschaal. Schenk de saus in de ovenschaal en strooi wat broodkruim over de witlof. Zet de ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Serveer met een zelfgemaakt aardappelpuree-tje. Ben je nou een echte vleeseter, dan eet je hier een Italiaans worstje bij.

Blijebietjes.nl

Over de schrijver

Berber

Berber van Blije Bietjes

Hoi! Ik ben Berber van Blijebietjes.nl. Lekker, gezond en puur eten koken is al jarenlang mijn grote passie en het koken zonder pakjes of zakjes is mij vanaf jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Op mijn foodblog wil ik iedereen die van lekker eten en koken houdt laten zien dat koken zonder pakjes en zakjes echt niet moeilijk is, maar juist heel leuk en super lekker!
Blijebietjes.nl