Gezondheid

4 redenen om een traplift te plaatsen

4 redenen om een traplift te plaatsen

Steeds meer ouderen wonen tot op late leeftijd zelfstandig thuis. Deze ontwikkeling heeft mede te maken met de erg hoge kosten van de verzorgingstehuizen en het tekort aan plekken op deze locaties. Helaas kan het zelfstandig thuis wonen gevaren met zich meebrengen. De mobiliteit neemt immers af naarmate de mens ouder wordt. Dagelijkse handelingen worden steeds lastiger.

Veel woningen zijn voorzien van trappen. Indien ouderen langere tijd zelfstandig thuis blijven wonen, kan traplopen een behoorlijke uitdaging worden. Voor veel ouderen is de trap zelfs het grootste gevaar in huis. Een verkeerde stap kan immers leiden tot een behoorlijk pijnlijke val. De plaatsing van een traplift kan het valgevaar verminderen. Het hulpmiddel is snel en gemakkelijk te installeren, zodat de ouderen direct optimaal en veilig gebruik kunnen maken van de andere verdiepingen van de betreffende woning. Steeds meer ouderen zijn inmiddels voorzien van een traplift. Benieuwd waarom? Wij geven vier redenen om een traplift te laten plaatsen.

Traplift als valpreventie
Trappen kunnen enorm gevaarlijk zijn. Er is immers niet voor niets een traphek boven aan de trap bevestigd toen wij peuters waren. Een verkeerde stap op de trap kan leiden tot een pijnlijke val en alle gevolgen van dien. Naarmate de mens ouder wordt, zal niet enkel de mobiliteit, maar ook het zicht en evenwicht verslechteren, waardoor de kans op een verkeerde stap op de trap nog groter wordt. De plaatsing van een traplift zorgt dat de mogelijkheid tot vallen nihil wordt. Zo kan het persoon in kwestie veilig en probleemloos de andere verdieping(en) in huis bereiken. 

Ouderen worden actiever
Hoogstwaarschijnlijk klinkt dit punt erg tegenstrijdig, maar het blijkt in praktijk wel degelijk te kloppen: de plaatsing van een traplift leidt tot een actievere houding van de gebruiker. Voorheen zal het persoon het gebruik van de trap hebben beperkt uit angst voor een pijnlijke val. Om deze reden zullen de andere verdiepingen van de woning nauwelijks in gebruik te zijn gesteld. Dankzij de traplift voelt het persoon zich veiliger om ook de volgende verdiepingen van de woning te betreden. De andere verdiepingen van de woning zullen hierdoor alsnog gebruikt worden, waardoor het persoon in kwestie meer kamers in gebruik stelt en daardoor meer zal bewegen. 

Het bespaart geld
Naarmate de mens ouder wordt, worden de woningen aangepast, zodat de woningen gebruiksvriendelijk zijn voor de personen op leeftijd. Het aanpassen van een woning kan echter een hoop geld kosten. De plaatsing van bredere deuren, lagere werkbladen of een drempelloze douche kan een behoorlijk hoog bedrag eisen. Op maat gemaakte trapliften zijn echter, in vergelijking met de andere mogelijke aanpassingen, redelijk laag in prijs. De traplift wordt immers enkel vastgeschroefd aan de traptreden, waardoor er geen grote renovaties nodig zijn.  Het is ook mogelijk om een traplift te huren om de kosten te besparen. Het is mogelijk om een offerte aan te vragen om de exacte kosten van een traplift huren of kopen te laten berekenen

Een rustgevender gevoel voor iedereen
Als persoon op leeftijd zul jij een hoop taken uit handen moeten geven, doordat de taken simpelweg te zwaar zijn om zelf uit te voeren. Ouderen hebben vaak niet de energie om de bovenverdieping te stofzuigen, doordat zij al hun energie zijn verloren aan het traplopen. Hierdoor zullen vaak de familieleden de onmogelijke taken op zich nemen. Dit kan echter leiden tot een schuldig gevoel bij het oudere persoon. 

Door de plaatsing van een Op maat gemaakte trapliften zal het persoon een hoop energie besparen, waardoor het persoon deze energie kan besteden aan andere taken, waaronder het stofzuigen van de bovenverdieping. Hierdoor zullen de familieleden minder taken op zich krijgen, wat het persoon op leeftijd een geruststellend gevoel geeft. Bovendien zal ook de omgeving een prettiger gevoel hebben na de plaatsing van een traplift, doordat zij zich bewust zijn dat de traplift leidt tot een veilige weg naar de volgende verdieping. Familieleden hoeven zich niet langer zorgen te maken om een mogelijke val.