Gezond gewicht Gezondheid

90% van de mensen maakt deze fout als ze willen afvallen

Altijd honger? 3 redenen

Als het jouw goede voornemen is om een aantal kilo af te vallen dan is het wellicht slim om eerst aan je geest te werken.

Volgens onderzoek wat gedaan is onder meer dan 1.000 mensen staat maar 1 op de 10 mensen stil bij het feit dat onze mentale gezondheid (hoe is je emotionele band met eten) een onderdeel is bij het verliezen van overgewicht. In plaats daarvan focussen de meeste mensen zich op de fysieke aspecten, waarbij 31 % het gebrek aan beweging en 26% verkeerd voedsel als reden voor overgewicht ziet.

Uiteraard klopt dit, het is belangrijk om te weten wat je in je mond stopt en bewegen is goed voor je en versnelt het proces als je wilt afvallen, maar vergeet niet stil te staan bij het mentale aspect. Want als je dit negeert kan het zijn dat jij je afvalpogingen saboteert.

“Om gewicht te verliezen en om een gezond gewicht te behouden is het belangrijk dat we niet alleen nadenken over wat we eten, maar ook waarom we eten”, aldus Diane Robinson, programma directeur Integrative Medicine van Orlando Health. Diane Robinson: “Of we er nu van bewust zijn of niet, we zijn geconditioneerd om voedsel niet alleen te zien als voeding, maar ook als iets wat ons comfort biedt”.

Studies wijzen uit dat stress wat gerelateerd is aan werk, relaties en financiële problemen wordt geassocieerd met gewichtstoename en dat dit een probleem wordt wanneer mensen voedsel als een beloning gaan zien.

Succesvol afvallen kan daarom liggen aan het zien van voedsel als voedingsmiddel en niet als troost of als comfort.  “Wanneer we gewicht willen verliezen vinden we het niet erg om de hulp in te schakelen van een trainer of om naar de sportschool te gaan”, zegt Robinson, “maar wat als jij je nu aansluit bij een support-groep of een therapeut om op deze manier de problemen met je gewicht aan te pakken?”

Lukt het jou ook niet om gewicht te verliezen en blijf je maar in dezelfde valkuilen stappen? Wellicht kan een coach of therapeute je helpen bij je strijd tegen de kilo’s. En lees ook eens het prachtige artikel van Tessa: Hoe ik ben afgevallen nadat ik mijn gedrag onder de loep nam, want je bent echt niet de enige die hier moeite mee heeft. Wie weet heb je wat aan de tips die Tessa in dit artikel geeft.