Burn-out Gezond gewicht Gezondheid

Hoe ik ben afgevallen nadat ik mijn gedrag onder de loep nam

Hoe kun je nou het beste met je hooggevoeligheid omgaan?
Tessa Brik
Geschreven door Tessa Brik

Toen ik burn-out raakte, verloor ik de controle. Zo ook over eten waardoor ik de gewoonte ontwikkelde in bepaalde situaties veel en ongezond te eten (eetbuien).
Langzaam maar zeker kwam ik erachter wat wel en wat niet werkte en kwam ik tot een zeer waardevol inzicht namelijk: afvallen = gedragsverandering.

Natuurlijk maakt het uit welke producten je eet en hoeveel je eet maar zonder verandering in je gedrag lukt het niet. Ik besloot om mijn gewoontes en overtuigingen onder de loep te nemen en stukje bij beetje leerde ik mezelf steeds beter kennen. Onbewust had ik allerlei gewoontes gecreëerd die verantwoordelijk waren voor deze eetbuien.

Zo moet ik erop letten dat ik ’s avonds wanneer ik mijn favoriete tv-serie kijk niet de halve voorraadkast plunder. Een gewoonte die ooit is ontstaan en zo diepgeworteld zit dat het lijkt alsof ik echt honger heb wanneer ik tv kijk terwijl dat niet zo is. Bizar hè? In dit artikel hoop ik je nieuwe inzichten te geven over de samenhang tussen gedrag en verantwoord afvallen.

1 Ontdek je ware doelstelling
Laat het idee van een x aantal kilo’s verliezen los, want geloof me dat is nooit je daadwerkelijke doelstelling. Het is een concreet doel dat dient als hulpmiddel om je werkelijke wens of behoefte te verwezenlijken. Stel jezelf de vraag waarom je wilt afvallen. Stel bij elk antwoord de vraag waarom totdat je niet verder kunt. Je uiteindelijke antwoord is je ware doelstelling. Ik wilde graag afvallen omdat ik niet blij was met mijn lichaam. Na verloop van tijd kwam ik er met vallen en opstaan achter dat mijn doelstelling onjuist was. Mijn doelstelling veranderde van ‘ik wil 5 kg afvallen’ naar ‘ik wil mezelf waarderen. Dat was mijn ware wens en tevens mijn grootste motivatie wanneer ik het moeilijk had.

2 Verander de mindset
Ga niet op dieet maar breng veranderingen aan in je leef/eetpatroon die je stap voor stap dichter bij je doel brengen. Het woord dieet verwijst naar een onlogische tijdelijke verandering. Blijkbaar bevind jij je nu in een ongewenste situatie. Daaruit kun je de conclusie trekken dat wat je nu doet en gedaan hebt ervoor zorgt dat je nu in deze situatie zit. Streef dus naar een blijvende gedragsverandering in plaats van jezelf tijdelijk allerlei producten te ontzeggen.

‘Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg’

3 Zelfcompassie
Achteraf zie ik hoe hard ik kon zijn voor mezelf. Sleutels tot succes bestonden voor mij uit zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en keihard werken. Boy, was i wrong. Deze drie eigenschappen hebben weinig maken met succesvol afvallen. Eén van de meest waardevolle adviezen die ik gekregen heb is om wat liever voor mezelf te zijn. Vanaf het moment dat ik begrip kon opbrengen voor de situatie waarin ik zat kon het loslaten om mezelf continue te bekritiseren.

Ik ging gezonder eten en meer bewegen omdat ik vond dat ik het waard was. Ik wilde goed voor mezelf zorgen in plaats van dat ik mijn lijf wilde veranderen omdat ik het niet goed genoeg vond. Op momenten dat het wat minder ging of ik me minder goed voelde kon ik daarvoor begrip opbrengen. Ik dacht letterlijk ‘het geeft niet, morgen weer een dag’. Ik gaf mezelf de ruimte en vooral de tijd om te leren in plaats van boos en teleurgesteld te zijn omdat ik weer had gefaald. In plaats van ‘zie je wel dat ik het niet kan’ of ‘slappeling’ lukte het me om uit de emotie te stappen en te kijken naar wat er nu precies gebeurde en wat ik de volgende keer ander kon doen. Zo kwam ik erachter dat ik suikerrijke producten zoals chocolade en snoep ga eten als ik moe ben om simpelweg meer energie te krijgen.

4 Omring jezelf met mensen die je energie geven
Je hebt vast mensen in je omgeving die vertrouwt en die jou altijd zullen steunen. Het heeft mij ongelofelijk geholpen om deze mensen te vertellen over wat ik wilde gaan doen en waarom dit zo belangrijk voor mij is. Bedenk samen wat deze mensen hierin voor jou kunnen betekenen. Bijvoorbeeld geen ongezonde producten in huis halen of rekening houden met het avondeten. Je zult ongetwijfeld ook mensen tegenkomen die je energie kosten. Die opmerkingen maken als ‘hè wat ongezellig dat je nu geen wijntje drinkt’ of ‘Je wordt toch niet zo gespierd he? Dat is toch zo lelijk bij een vrouw’. Bij dit soort opmerkingen is het een natuurlijk respons om je te gaan verantwoorden en voor je het weet spendeer je veel te veel energie aan het verdedigen van je gedrag. Probeer je daarom zoveel mogelijk te omringen door mensen die je energie geven. Dit zijn mensen die je het gevoel geven dat je er mag zijn, dat je mag laten zien wie je bent en bij wie jij je zelfverzekerd voelt. Dit zijn de mensen die een bijdrage gaan leveren bij het behalen van je doelen.

Over de schrijver

Tessa Brik

Tessa Brik