Gezondheid

De verrassende gezondheidsvoordelen van het doen van de afwas

Mindfulness wordt vaak gekoppeld aan meditatie, reflectie en een kalme staat van zijn. Huishoudelijke klusjes, niet het eerste wat bij je opkomt als je aan mindfulness denkt..

Maar een nieuwe studie gedaan door onderzoekers van de Florida State University suggereert dat het doen van de vaat je eigenlijk aanmoedigt om in een mindfulle staat te komen. En dit is gelinkt aan een verbeterd gevoel van welzijn, minder stress en boost van het immuunsysteem. Had je niet verwacht he, toen je gister de afwas deed?

51 studenten deden mee aan de studie, welke is gepubliceerd in het magazine Mindfulness. Iets meer dan de helft van de deelnemers werd geleerd om te focussen op de mindfulle ervaring van het afwassen. Zoals de geur van het afwasmiddel, het gevoel van het sop, de temperatuur van het water of het design van de boorden.

De andere deelnemers, de controle groep, focusten zich alleen op het klaar krijgen van de afwas.

De uitkomsten waren significant. De studenten die leerden om de afwas mindful te benaderen rapporteerden dat zij zich 27% minder nerveus voelden en rapporteerden een stijging van 25% als het ging om hun mentale stimulatie. De controle groep rapporteerden niet zulke voordelen, wat betekent dat bewust de afwas doen een goede manier kan zijn om onze overwerkte hersenen wat rust te gunnen.

“Ik heb altijd al interesse gehad in mindfulness, zowel als beoefenaar als onderzoeker”, zegt Adem Hanley één van de onderzoekers, “Ik was vooral geïnteresseerd in hoe normale activiteiten in ons leven gebruikt konden worden om een mindful staat van zijn te bereiken, om zo het gevoel van welzijn te verbeteren.

Dus als je geen zin hebt om af te wassen, onthoud dan dat als jij je focust op één onderdeel van de afwas jij je geest tot rust kunt brengen en dat de afwas je behalve een schone vaat ook een opgeruimde geest brengt.